Bioskopska sala Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nijedan bioskop u Srbiji danas ne radi, jer poslednjim merama Kriznog štaba bioskopi, za razliku od pozorišta, nisu izuzeti od skraćenja radnog vremena, kaže za Nova.rs Nebojša Ćetković, direktor distributerske kuće "Art Vista".

– Bioskopi neće preživeti ovaj, poslednji udar – ocenjuje za naš sajt Nebojša Ćetković, direktor distributerske kuće „Art Vista“ i predsednik sekcije distributera pri Privrednoj komori Srbije.

To obrazlaže time da od poslednjih mera, koje je u petak doneo Krizni štab, nije napravljen izuzetak kada su u pitanju bioskopi i dodaje:

– Bioskopi nisu izuzeti od skraćenja radnog vremena koje se odnosi na poslednji vikend u februaru. Donete mere ograničavaju radno vreme bioskopa, muzeja i galerija do 14 časova tokom vikenda, a od ove mere izuzeta su samo pozorišta čime je zadat poslednji udarac poslovanju bioskopa u Srbiji – objašnjava naš sagovornik.

Nebojša Ćetković
Nebojša Ćetković Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Podseća da se bioskopi vrlo odgovorno ponašaju od kako su uvedene sve epidemiološke mere protiv koronavirusa i da se one strogo poštuju:

– Skoro šest meseci tokom 2020. godine bioskopi nisu radili, a kada su konačno dobili dozvolu za rad, poštovali su sve donete mere od strane Kriznog štaba – navodi Ćetković i ukazuje da su u svetu i kod nas različita istraživanja pokazala da su bioskopi jedno od najbezbednijih mesta.

– Ono što najviše smeta jeste što u trenucima kada se bioskopi bore za opstanak i za svako radno mesto, iscrpljenih resursa zbog dugotrajnog zatvaranja, skraćenog radnog vremena i smanjenog kapaciteta u salama, jeste da logika i razumevanje u donošenju mera Kriznog štaba više ne postoji, jer niko ne može da objasni u čemu se razlikuju bioskopi i pozorišta u donošenju ovakvih mera koje se odnose na poslednji vikend u februaru. Već dugo vremena, bioskopi ne nailaze na razumevanje u Kriznom štabu. Ono što je nejasno u ovim odlukama i za šta ne dobijamo jasno objašnjenje, jeste zbog čega je bezbednija projekcija koja počinje u 19 časova, a nije bezbedna projekcija koja bi počinjala u 21 ili 22 sata. Bioskopska publika se potpuno isto ponaša bez obzira u koje vreme gleda film jer bioskop nije noćni klub – ukazuje naš sagovornik.

Bioskopima, kako ističe, skraćenje vremena značajno utiče na prihode koji su u ovom trenutku „ionako mizerni i nedovoljni za ekonomski samoodrživo funkcionisanje“:

– Ovakvim nelogičnim donošenjem mera, bioskopi neće preživeti poslednje udarce. Molimo odgovorne za razumevanje, odgovornost i logiku u donošenju odluka kako bi ova industrija, u koju je prethodnih godina uloženo mnogo sredstava preživela – apeluje na kraju Nebojša Ćetković, direktor „Art Viste“ i predsednik sekcije distributera pri Privrednoj komori Srbije.