Foto:Vesna Lalić/Dragan Mujan/Nova.rs/Nemanja Jovanović

Smena Milene Minje Bogavac sa mesta direktorke Šabačkog pozorišta izazvala je odijum u delu javnosti, kao i među pozorišnim stručnjacima koji smatraju da je takva odluka Skupštine grada Šapca, iako očekivana, neprihvatljiva.

Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica ocenio je da je dosadašnja direktorka Šabačkog narodnog pozorišta Minja Bogavac uzdigla tu kuću i dala joj dodatnu vidljivost tako da njena smena nije opravdana.

Ivan Medenica Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„U mandatu Milene Bogavac kao direktorke Šabačkog narodnog pozorišta pogledao sam dve predstave: ‘Šumadiju’ i ‘Radio Šabac’ i nedavno pisao o tome u NIN-u veoma pozitivno. Na osnovu tog uzorka, kao i na osnovu onoga što se moglo pročitati, ispratiti i u medijima, reklo bi se da je izuzetno vodila ovo pozorište, da ga je uzdigla na mapi srpskih pozorišta, dala mu jednu dodatnu vidljivost tako da je njena smena ničim opravdana. Reč o jednoj političkoj odluci, što je u potpunosti neprihvatljivo. Mislim da se treba maksimalno angažovati da do toga ni u ovom, ni u sledećim slučajevima ne dođe „, rekao je Ivan Medenica za list „Danas“.

Pozorišni reditelj Kokan Mladenović izjavio je za taj list da se nije nimalo iznenadio što je dolaskom Srpske napredne stranke na vlast u Šapcu Minja Bogavac smenjena.

Kokan Mladenović Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

„Mnogo veće iznenađenje bilo bi da Minja Bogavac, nakon promene gradske vlasti u Šapcu, nije smenjena. Uravnilovka proseka, bezidejnosti i svekolikog poltronstva uzima u Srbiji više žrtava od aktuelne epidemije. Takav teror neukih ne priznaje znanje, kvalitet, stručnost, već maše partijskim knjižicama tamo gde njihov ideolog i vladar prolazi, vozeći se po zamišljenim autoputevima i praznim obećanjima“, rekao je Mladenović.

Milena Minja Bogavac/Foto: Video/Nova.rs

Pozorišna kritičarka, novinarka i urednica Aleksandra Glovacki, na molbu portala Nova.rs da prokomentariše smenu Minje Bogavac, rekla je da nema šta drugo da kaže do onoga što je već izjavila „Danasu“. Ona je za ovaj list rekla je da ne veruje da se šabačka vlast plaši repertoara koji postavlja Milena Bogavac, već da „hoće da mestom direktora pozorišta namire još jednog svog piona i glasača“.

Aleksandra Glovacki Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Kakistokratija, ili vladavina najgorih, niti je naš izum, niti je od juče, ali to nas neće spasiti od njenih pogubnih, zaista pogubnih posledica. Jer, kad u jednom društvu moć imaju neuki a pokvareni, za očekivati je da će sve što mogu rasprodati i pokrasti, a ostatak će uništiti bez nekog naročitog truda. Nova šabačka vlast je očigledan primer za to“, kaže Aleksandra Glovacki.

Milena Minja Bogavac smenjena je sa mesta direktorke Šabačkog pozorišta na sednici Skupštine grada Šapca u petak, a na to mesto imenovan je, u statusu vršioca dužnosti, Vladimir Vasilić, glumac i vlasnik radnje za proizvodnju sapuna.

Na istoj sednici sa mesta direktorke Narodnog pozorišta u Šapcu razrešena je Nela Tonković, a na to mesto imenovana je Jovana Stojanac.

Dve razrešene direktorke juče su na zajedničkoj konferenciji za štampu istakle da je njihovo razrešenje nezakonito i da odbornici Skupštine grada Šapca nisu poštovali proceduru pri smeni.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare