Milena Minja Bogavac i Nela Tonković Foto:Zoran Lončarević/Screenshot/Youtube/Nedeljno Popodne

Skupština grada Šapca nezakonito nas je razrešila mandata, nije poštovana procedura za to, niti smo o tome obaveštene pre jučerašnje sednice, poručile su dramaturškinja Milena Minja Bogavac i Nela Tonković, smenjene direktorke Šabačkog pozorišta i Narodnog muzeja u Šapcu na današnjoj zajedničkoj konferenciji za štampu.

Milena Minja Bogavac razrešena je sa mesta direktorke Šabačkog pozorišta na jučerašnjoj sednici Skupštine grada Šapca i na to mesto imenovan je Vladimir Vasilić, glumac i vlasnik firme za proizvodnju sapuna. Na istoj sednici razrešena je i Nela Tonković sa mesta direktorke Narodnog muzeja u Šapcu. Njih dve su na današnjoj konferenciji za štampu u Muzeju šabačkih Jevreja iznele detaljno šta je sve urađeno u ovim ustanovama u protekle dve godine, koliko su bile na tim funkcijama, a onda navele i da pri njihovom razrešenju nije poštovana zakonom propisana procedura.

Govoreći o tome zašto su sazvali konferenciju za štampu, Milena Minja Bogavac rekla je da su se na taj potez odlučili da bi „pokazali javnosti šta su do sada uradili i da upozore na to da način na koji su razrešene nije zakonski“.

Milena Minja Bogavac, Foto: Zoran Lončarević

– Nije poštovana procedura kojom bismo morale da budemo razrešene, ukoliko za tako nečim postoji potreba – rekla je Minja Bogavac.

Da je smena obavljena nezakonito istakla je i Nela Tonković.

– Kada pogledam šta se desilo, mogu samo da zaključim da je reč o jednoj nezakonitoj smeni, o nezakonitom razrešenju sa mesta direktora Narodnog muzeja Šabac. Ni u kom slučaju to ne vidim drugačije, budući da postoje jasni zakonski uslovi koji treba da budu ispunjeni kada nekome prestaje mandat. Čak i kada nekome mandat prestaje razrešenjem, to se zakonski propisuje drugačije, to mora da se uradi onako kako u zakonu piše, a ta obrazloženja nisu bila niti u pisanom, niti u usmenom obliku nikada niti dostavljena, niti saopštena do jučerašnjeg dana i jučerašnje Skupštine grada Šapca. Stojim iza te tvrdnje. Za mene je ovo nezakonito razrešenje i veoma, veoma sam iznenađena činjenicom da u ovoj zemlji postoje instance koje zakone smatraju neozbiljnim. Zakon o kulturi je važan, nama je temeljan, mi se po njemu vladamo i po njemu radimo, i sve što ova država pokušava da uradi u proteklih par godina jeste da profesionalizuje ustanove kulture. Neke lokalne samouprave to rade veoma uspešno, vidimo da Ministarstvo kulture i informisanja na jednom višem nivou pokušava da implementira upotrebu zakona i pokušava da svima da smernice i onda se desi nešto ovako. Zaista, pored toga što je nezakonito, za mene je ovo nedopustivo u zemlji koju želimo da stvaramo i da gradimo – navela je smenjena direktorka Narodnog muzeja u Šapcu.

Nela Tonković Foto:Screenshot/Youtube/Nedeljno Popodne

Na pitanje novinara da li će preduzeti određene pravne korake nakon razrešenja, Bogavac je odgovorila da „nije trenutak da na to daje odgovor“.

– Nisam sigurna da je sada trenutak da dajem odgovor na to pitanje. Volela bih da nekako naše kolege koje prolaze kroz nešto slično znaju da treba to da kažu, da te stvari postoje u javnosti. To kako se ja osećam nakon svega jeste da mi je potreban mali odmor, da o svemu tome razmislim. To je jako čudno kad vas neko u punoj sezoni i stvari koje radite u produkciji, najednom preseče, i dalje ne možete da odjednom prestanete da po glavi vrtite niz problema koje ste imali do juče, a koji odjednom više nisu vaši. Volela bih da u glavi podvučem crtu u glavi na ovaj period svog života, a da onda razmislim o tome šta su dalji koraci – kazala je ona.

Govoreći o protekle dve i po godine i prekidu rada u Šabačkom pozorištu, Minja Bogavac kaže da celom kolektivu želi sve najbolje i poželela je sreću Vladimiru Vasiliću, imenovanom na njeno mesto.

– Veoma sam umorna, ne bih htela da budem ljuta, mislim da ću, kada prođe neko vreme, razumeti zašto sam i u profesionalnom i u ljudskom smislu u ovog gradu dobila u ovom gradu mnogo više nego što sam trenutno izgubila i ne bih volela da dajem izjave dok sam u tom nekom čudnom emotivnom stanju. Ono što je sigurno istina i što sigurno znam jeste da u Šabačkom pozorištu kao ustanovi i čitavom tom kolektivu apsolutno želim sve najbolje, u tom smislu želim sreću Vladimiru Vasiliću, koji je postavljen na mesto vršioca dužnosti, i on uvek može da računa na moju pomoć, a ako ne budem mogla da mu pomognem, sigurno mu neću odmagati – rekla je dojučerašnja direktorka ove ustanove.

 

Sumirajući svoj mandat i osećanja zbog smene, Nela Tonković kaže da su tri ključne reči ponos, zahvalnost i ljubav.

– Osećam ogroman ponos na tim u Narodnom muzeju i zahvalnost publici jer je bila tu za sve ono što smo radili i prihvatala sve novo što smo uvodili i, konačno, osećaj zahvalnosti građanima i onima koji su donirali svoje predmete da bi postali zajednička baština. Te tri reči su ključne: ponos, zahvalnost i, konačno, ljubav prema profesiji koju smo svi delili – rekla je Nela Tonković.

Ona se, na pitanja novinara, osvrnula i na „problem sa imenovanjem UO Narodnog muzeja“.

– U članu 42. Zakona o kulturi jasno se propisuje način na koji se imenuje član Upravnog odbora koji dolazi iz redova zaposlenih u ustanovi. On može da se imenuje na Skuopštini, ali o tom imenovanju prethodno se traži saglasnost, odnosno mišljenje reprezentativnog sindikata ili izjašnjavanje zaposlenih unutar ustanove u kojoj reprezentativni sindikat ne postoji. Kod nas reprezentativni sindikat ne postoji, zaposleni se nisu izjasnili. Ovo rešenje o UO prosto je prepisano iz prethodnog mandatnog perioda. To ni na koji način ne umanjuje dostignuće kolega koji su se našli u UO, ali prosto je trebalo po zakonska procedura bude ispoštovana i u ovom slučaju i sigurna sam da bi odgovor bio za bilo kog od kolega i više nego povoljan da učestvuje u radu UO – zaključila je Nela Tonković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare