Saška Petković TKV Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ne vidim razliku između ženskog i muškog stvaralaštva, ali nažalost drugi je vide. I zato mi je bilo bitno da imamo bar jedan događaj gde žene koje slikaju i koje su u strit-artu i grafitima, mogu da budu na jednom mestu, kaže za Nova.rs Saška Petković, alijas TKV, umetnica i organizatorka festivala "All Girls Street Art Jam" koji je sinoć otvoren u Dorćol platzu.

Do sutra posetioci Dorćol platza biće u prilici da u okviru drugog po redu festivala, na kome učestvuju umetnice iz pet zemalja, vide „kako izgleda jedan ženski džem“:

– I šta one imaju da kažu i kako to izgleda kada su tu samo devojke. Bitno je da se umrežavamo i budemo podrška jedna drugoj. Insistirala sam da festival bude regionalan, jer umetnost nadilazi granice koje nam politika nameće. Tu su fantastične umetnice iz Bosne, Hrvatske, Francuske, Republike Srpske, Srbije – priča Saška Petković TKV.

Sa otvaranja festivala All Girls Street Art Jam u Dorćol platzu Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Festival se odigrava pod sloganom „All Girls All Green“ (Sve devojke, sve zeleno), što je, prema rečima naše sagovornice, dovoljno široka tema da se umetnicama pruži sloboda da rade šta hoće.

I dok su juče u podne umetnice Sunita Fišić (BIH) Alba Miočev (Hrvatska), Marija Tica (Republika Srpska), Kaldea (Francuska) Jana Danilović, OH Barbara, Tijana Tri i TKV (Srbija) počele da oslikavaju mural u bašti Dorćol platza, koji će biti finiširan sutra, do kada traje „All Girls Street Art Jam“ zvanično otvaranje sinoć proteklo je uz izložbu njihovih radova u galeriji O3zone.

I dok će posetioci Dorćol platza sve vreme imati priliku da prate rad umetnica na stvaranju jedinstvenog murala, festival nudi i muzički program, koji će večeras od 18 sati „obojiti“ nastup prve ženske romske grupa „Pretty Loud“, koja svojom muzikom razbija stereotipe i bori se za prava žena.

A za nedelju, od 15 sati zakazan je razgovor umetnica iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Hrvatske i Republike Srpske sa istoričarkom umetnosti Ljiljanom Radošević, o svojim iskustvima i stavovima, ali i publikom.

– Festival kao centralnu temu ima žensko stvaralaštvo, ne samo na nivou estetike, već i činjenice da se muralima i strit-artom i te kako bave i devojke, ali se za priznavanje njihovog rada tek treba izboriti – kaže za Nova.rs umetnica Jana Danilović. 

Dorćol plac, Dorćol platz, All Girls Street Jam, oslikavanje zidova, mural, murali, umetnici
Jana Danilović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Opisujući svoje izložene radove ali i kreiranje murala u bašti Dorćol platza naglašava da im je zajednički „aktivistički pristup“.

– Sve žene, sve zeleno, kao moto festivala odličan je, jer su žene te koje su zadužene za ekološku osvešćenost, ali nikada im se za tako nešto ne odaje priznanje. Stvarajući ovaj mural cilj nam je da pokažemo da bilo koja od ovih devojaka može da oslika bilo koji zid, koji se obično dodeljuje nekome ko je muškarac – naglašava Danilovićeva koja se na kolektivnoj izložbi predstavlja sa radovima iz serijala „Trophy room“:

Postavka u Dorćol platzu Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ti radovi se zapravo bave temom hiper-estetizacije i posmatranja žena kao trofeja. Iako nam se to ne sviđa, živimo u duboko konzervativnom društvu, koje ne pristaje na ideju da žene nisu trofeji. A umetnice, sve žene se nalaze u senovitoj, potcenjenoj poziciji, pa ovakvi festivali služe da se pokaže kako se nekom profesijom, koja se smatra muškom, mačo, bave i žene. I to rame uz rame sa muškarcima, na istom nivou – odsečna je Jana Danilović.

Još jedna umetnica, učesnica festivala Tijana Tripković potcrtava da se kod nas žene i njihovo stvaralaštvo tretiraju kao nešto manje važno zato što je „izgleda nemoguće boriti se protiv patrijarhata“:

– To je ustaljen sistem na našem podneblju. I koliko god da mi dižemo glas, on je previše dugo prisutan i previše jak. Mislim da ove devojke koje su se okupile na ovom festivalu nimalo ne mare za to. Igramo uz svoju muziku i radimo to što radimo iz sopstvene neophodnosti. Samim tim guramo svoju priču mimo muške scene, sa željom da na kraju dana budemo malo vidljivije nego što trenutno jesmo. A upravo je jedna od stvari koja nas dosta koči manjak vidljivosti.

Dorćol plac, Dorćol platz, All Girls Street Jam, oslikavanje zidova, mural, murali, umetnici
Tijana Tripković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Tripkovićeva svojim kreacijama na muralu u bašti Dorćol platza želi da osnaži žene, a osim strit-artom bavi se i digitalnom umetnošću:

Izloženo je nekoliko mojih digitalnih printova takođe na temu žena, jer je to motiv koji nikako ne mogu da izbegnem. Ako se osvrnemo samo na moto festivala, istakla bih da su žene daleko odgovornije od muškaraca. Juče smo pravili anketu, i ispostavilo se da su od svih učesnica festivala 90 odsto vegetarijanke ili veganke. Dakle, žene su obazrivije, taktičnije u svim delovima života, pa i ekologiji – ocena je naše sagovornice.

Sa otvaranja festivala All Girls Street Art Jam Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Iako joj se ponekad čini da žene u umetnosti nikada neće biti dovoljno vidljive, pominje „čuveni kliše“:

– Dug je put pred nama… Iako je prevaljeno mnogo toga, dug je put pred nama da se to usadi u našu kulturu – kaže Tijana Tripković.

Dok je planirala drugo izdanje „All Girls Street Art Jam“ Saška Petković nije ni znala da li će uopšte moći da se održi. No, zahvaljujući podršci Roma kompani koja im je donirala boje, Francuskog instituta, delegacije Evropske unije i Dorćol platza festival je pred publikom kako bi svima omogućio da se „bar na tren osećaju normalno“:

Dorćol plac, Dorćol platz, All Girls Street Jam, oslikavanje zidova, mural, murali, umetnici
Saška Petković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Život se nastavlja bez obzira na sve što se dešava oko nas. Želimo da radimo, da se zabavimo, da ljudi mogu da dođu, vide umetnice kako rade, popričaju sa njima, da postoji interakcija. Znate, malo boje potpuno promeni atmosferu. A to je nešto što nam treba da nam digne moral. Razumem da je situacija ozbiljna i da treba da budemo odgovorni, ali s druge strane život se dešava i na dobar način. Želimo da prodišemo. Iako je budućnost neizvesna, a klimatske promene izvesne, hajde da pokažemo neki optimizam – zaključak je Saške Petković TKV.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar