Kad se dame dohvate murala: Žene i strit-art u Dorćol platzu

Kultura 18. jun. 202116:42
Podeli:
Dorćol plac, Dorćol platz, All Girls Street Jam, oslikavanje zidova, mural, murali, umetnici
Oslikavanaje murala, Dorćol platz Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Hajde da pokažemo neki entuzijazam i da sve bude "zeleno" naročito u gradu koji je odlučio da se na to ne obraća pažnja.

Vođene tom rečenicom i parolom „Sve žene, sve zeleno“ (All Girls, All Green), dok je sunce neumoljivo pržilo, nekoliko umetnica je sa velikim entuzijazmom stalo ispred zelenih zidova Dorćol platza i nezvanično otvorilo festival „All Girls Street Art Jam“.

Iako je zvanično otvaranje trodnevnog festivala zakazano za večeras u 19 sati izložbom radova umetnica iz pet zemalja u galeriji O3zone, satima pred početak druge po redu manifestacije „All Girls All Jam“ u Dorćol platz su se sjatile umetnice iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Hrvatske i Republike Srpske. I usred podneva prionule su na posao. Okružene kantama farbe, sa lenjirima u rukama, i četkama, poneke i sa šeširom, druge na skelama ili merdevinama umetnice su čekali zeleni zidovi. Cilj je bio jedan – da započnu oslikavanje murala koje će biti završen u nedelju.

Dorćol plac, Dorćol platz, All Girls Street Jam, oslikavanje zidova, mural, murali, umetnici
Jana Danilović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kao da joj nimalo ne smeta nemogućnost da pobegne od užarenih sunčevih zraka, umetnicu Janu Danilović zatekli smo kako premerava i obeležava svoj deo zida…

Na zidu će nastati neka vrsta kolaborativnog murala, jer na pet pozicija do nedelje rade različite umetnice. Okvirna ideja, koja je baza ovog okupljanja, odnosi se na ekološku osvešćenost, zbog čega i slogan „All Green“. Zato će svi radovi referisati na neke teme koje imaju veze sa prirodom i ekologijom. S obzirom da su devojke sa kojima ću deliti zid sve odreda portretistkinje ja ću ugaziti u nešto što nije moje uobičajeno stanje, i u izvesnom smislu se baviti portretom u kontekstu ekologije – ovim rečima Danilovićeva objašnjava svoj zadatak.

A s obzirom da festival u fokus stavlja žensko stvaralaštvo, naša sagovornica dodaje da će pet umetnica pokazati da se i žene i te kako bave strit-artom i muralima, i to vrlo uspešno.

A dijagonalno od Danilovićeve, pred još jednim zelenim zidom, našla se umetnica Tijana Tripković. Tek što je „zaronila“ četku u farbu objasnila nam je da je pred njom misija da žene prikaže na muralu u „prirodnijem obliku“:

– Onom obliku koji mimoilazi standarde koji su nam nametnuti. Rešenje murala našla sam u obrtu na pesmuIdemo na Mars“. U tom video spotu pokazuje se žena koja je prilično punija i neatraktivna, zapravo drugi je smatraju nepoželjnom. A ja baš mislim da takve žene treba da se smatraju poželjnim – priča nam, dodajući da će taj mural, ali i čitav festival pokazati da žene i njihovo stvaralaštvo ne treba da se tretiraju kao nešto manje važno.

Dorćol plac, Dorćol platz, All Girls Street Jam, oslikavanje zidova, mural, murali, umetnici
Tijana Tripković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Tokom trodnevnog festivala „All Girls Street Art Jam“ posetioci će sve vreme imati priliku da prate proces rada umetnica iz pet zemalja. Nakon večerašnje izložbe na kojoj će se predstaviti Sunita Fišić (BIH) Alba Miočev (Hrvatska), Marija Tica (Republika Srpska), Kaldea (Francuska) Jana Danilović, OH Barbara, Tijana Tri i TKV (Srbija) publiku sutra očekuje i nastup prve ženske romske grupa „Pretty Loud“, koja svojom muzikom razbija stereotipe i bori se za ženska prava. A u nedelju, umetnice će, nakon završetka oslikavanja murala, od 15 sati razgovarati sa istoričarkom umetnosti Ljiljanom Radošević, o svojim iskustvima i stavovima, ali i sa svim posetiocima Dorćol platza.

Komentari

Vaš komentar