Foto: KC Grad/Promo

U Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad večeras u 20 časova biće otvorena samostalna izložba slika “THANK YOU... NEXT!” Nikole Dimitrovića, koja zatvara izlagačku sezonu Gradske galerije za ovu godinu.

“Često sam sam provodio dane i noći do jutra surfujući na Chatroulette-u, besumučno pritiskajući taster ‘next’ koji te automatski prebaci na sledeću random osobu iz sveta“, kaže umetnik Nikola Dimitrović i dodaje da je želeo da ovekoveči ovo iskustvo: “U početku sam molio partnere da mi poziraju, da bih kasnije prešao na printscreen opciju koja mi je omogućila da uhvatim neponovljive momente sagovornika u akciji ili trenutku u kom su ispoljavali određenu emociju koju sam želeo da zabeležim.”

Foto: KC Grad/Promo

Slike Nikole Dimitrovića, navodi kustoskinja ove izložbe Ana Simona Zelenović, predstavljaju sredstvo analize ljudi i stvarnosti:

„Svaka slika zaokružuje njegovo prolazno iskustvo i predstava je različite i unikatne mešavine – seksualnosti, identiteta, roda, rase, klase – u jednoj osobi. Boje i njihovo mešanje, gusti pa tanani namazi, svetlost koja opisuje čitavu atmosferu u kojoj osobe žive, svi ovi elementi stavljaju posmatrače u ulogu onoga ili one koja bira, koja posmatra… Dimitrović je svojim radom odlučio da prostor koji je neretko služio za brzu razmenu, prolaznu zabavu ili ubijanje vremena, pretvorio u jedan oblik ispovedaonice. Jedno trivijalno iskustvo tako pretvara u vredno jer beleženjem forme jedne osobe sa kojom komunicira on pamti pojedinosti, ličnost, male specifičnosti vezane za nekoga čijeg lika inače ne bi mogao da se seti sutradan. Jedan nivo na kome ove slike Nikole Dimitrovića rezonuju sa publikom je identifikacijski. On se obraća i ljudima iz queer kulture kojima su ove prakse, ove misli i osećanja koje prate posledice ovog života poznate”.

Foto: KC Grad/Promo

Cilj izložbe je, ističe Ana Simona Zelenović , da pokrene pitanja o ovim praksama ne samo kao emotivnim i psihološkim izazovima novog doba, već i šta ona novo donosi u umetnički izraz.

Nikola Dimitrović (32) završio je master studije na Katedri za slikarstvo Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta u Beogradu u klasi prof Vesne Knežević. Do sada je realizovao četiri samostalne izložbe od kojih izdvaja: Niti sećanja, (Galerija Atrijum, Biblioteka grada Beograda, 2021); Sudar svetova, (Galerija Izlozi FLU, Beograd, 2021) i učestvovao na preko trideset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Njegovi radovi se nalaze u muzejskim i privatnim kolekcijama. Aktivan je na domaćoj i regionalnoj umetničkoj sceni. Trenutno živi i radi u Beogradu.

Izložba će biti otvorena svakodnevno od 16 do 21h do 29. decembra 2022. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar