Dragićević: Prvo negativan test na koronu, pa onda poljubac

Kultura 25. jul. 202119:51
Podeli:
Festival evropskog filma Palic Teodora Dragicevic
Teodora Dragićević Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Milutin Petrović je retko nesujetna osoba. U isto vreme je autoritet, ali hoće i da sasluša. Bilo je divno raditi sa njim, i sa glumcima, naročito Draganom Bjelogrlićem i Markom Grabežom, kaže za Nova.rs glumica Teodora Dragićević.

Kada je Milutin Petrović odabrao mladu glumicu Teodoru Dragićević za ulogu Stojne u filmu „Nečista krv – greh predaka“, koji je svetsku premijeru imao pre neko veče na Palićkom festivalu i publika ga je proglasila najboljim na čitavoj 28. po redu smotri, studentkinja FDU imala je iza sebe role u dve TV serije i tek ponekoj predstavi.

I dok će se film naći pred publikom ostalih domaćih filmskih smotri u narednim mesecima, beogradska premijera zakazana je za 24. avgust u Kombank dvorani, nakon čega će se naći na redovnom repertoaru svih bioskopa u Srbiji.

Festival evropskog filma Palic Ekipa filma Necista krv greh predaka
Ekipa filma Nečista krv greh predaka poklanja se publici na Palićkom festivalu Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Film su počeli da snimaju prošlog leta usred pandemije, a Teodora se priseća za naš sajt da su se svi čuvali.

– Uvek su bili ljudi na setu koji su nas podsećali da nosimo maske. Tada još nije bilo vakcina, ali smo se pazili. I testirali smo se svi na koronavirus, naročito mi koji smo imali scene poljubaca, i nismo se bojali. Nismo ni previše razmišljali o svemu, jer te to onda blokira i ne možeš da rad – ističe mlada glumica.

Kao još uvek studentkinji Fakulteta dramskih umetnosti veliki joj je izazov bio da se nađe u filmu rađenom po motivima „Nečiste krvi“ Bore Stankovića:

– Ovo je jako važno, zato što živimo u vremenu kada se mnogo manje čita. Gledam moju generaciju koja ima daleko manje koncentracije da čita knjige. A posao kojim se ja bavim, odnosno film i pozorište, imaju tu mogućnost da svima predstave nešto što moja generacija možda nikada neće pročitati. Bilo na filmu, ili u teatru. I te neke poruke i informacije, koje su slali tada pisci, moći će na taj način da dođu do naše generacije – smatra Dragićevićeva.

U filmu igra Stojnu, zanimljivu ulogu koju mlada glumica, kako kaže, danas retko dobija. A priča u Petrovićevom filmu se plete oko uglednog srpskog trgovca Hadži Trifuna, koji istovremeno pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom. I dok Trifun priprema dva sina da ga naslede na poziciji vođe među srpskim narodom, silne su turbulencije u njegovoj porodici. A Teodorina Stojna je sluškinja kojoj njen gazda, Hadži Trifun pravi dete…

Teodora Dragićević kao Stojna Foto: This and That produkcija

– Toj devojci se sa tako malo godina toliko toga dogodi. Retki su scenariji koji su ovako napisani, nema toga puno danas. I zato kada dobijete ovakvu ulogu to je dragoceno i nikako se ne odbija – iskrena je glumica koja je upravo završila, bar za ovu godinu, projekat koji se snima već dve godine „Heroji Halijarda“.

– Tu, takođe, kao i u filmu „Nečista krv – greh predaka“, igram sa Nelom Mihailović. Nela mi igra mamu i to je još jedno divno iskustvo. Radujem se već nastavku snimanja 2022, a premijera bi trebalo da bude za dve godine. Upravo završavam treću godinu glume na Fakultetu dramskih umetnosti, i sa uzbuđenjem dočekujem završnu, jer ćemo imati toliko toga da radimo, između ostalog i diplomsku predstavu. A mi već klasno igramo našu predstavu „Greta-strana 89“, Hibnerov tekst koji se na primeru Geteovog „Fausta“ bavi odnosima među stvaraocima u pozorištu. Uradili smo je kao ispitnu predstavu na drugoj godini, ali nastavili smo da je igramo po pozorištima.

Iako još student, drago joj je što je toliko uposlena. Mnogo je važno, kako naglašava, biti otvoren za uticaje kada si mlad:

– Važno je čuti sve te iskusne ljude. Na filmu „Nečista krv – greh predaka“ su radila zaista velika i važna imena. Nije samo stvar da ih pitaš za savet i tako učiš od nih. Dovoljno je samo da ih gledaš u kadru, da vidiš šta ko radi i uočiš neke sitne stvari koje će ti posle značiti. I mladi i starija ekipa na ovom filmu je bila divna i sa svima je zaista bilo tako značajno iskustvo raditi. Direktor fotografije na ovom filmu je Erol Zubčević, koji je veliko regionalno ime, i bilo je zadovoljstvo sa njim raditi. I sa Milutinom Petrovićem takođe, jer je tako otvoren za saradnju. I retko je nesujetna osoba koja u isto vreme ima autoritet, ali hoće i da sasluša. A Dragan Bjelogrlić i moj partner Marko Grabež baš su bili predivni – kaže na kraju Teodora Dragićević.

Komentari

Vaš komentar