Igor Vuk Torbica, Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Talentom i karakterom se izdigao iznad ovog vremena i mnogi mu to nisu praštali. Nenadoknadiv je ovo gubitak za naš teatar, na svakoj razini, rekao je dramaturg Željko Hubač za Nova.rs povodom smrti reditelja Igora Vuka Torbice

– Beskrajmo darovit čovek. Sjajnog uma, britkog jezika, direktan i nadasve iskren – ocenio je Hubač koji je bio na čelu Drame Narodnog pozorišta u Beogradu kada je Torbica postavio u nacionalnom teatru višestruko nagrađivanu predstavu „Carstvo mraka“.

Direktorka Jugoslovenskog dramskog pozoršta Tamara Vučković Manojlović prisetila se početaka karijere Igora Vuka Torbice.

– Tragični odlazak Igora Vuka Torbice izaziva nevericu koja će trajati. Počeo je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Sećam se njegovog završnog ispita na trećoj godini Fakulteta dramskih umetnosti, na Festivalu studentskih predstava u JDP-u. Gledala sam njegovog “Pokojnika” na sceni “Bojan Stupica” i sećam se trenutka kada sam pomislila i shvatila da je u pitanju poseban, veliki dar i da ta predstava mora biti uvrštena u naš repertoar. Igrana je sa velikim uspehom i nakon toga smo dogovorili saradnju. Vrlo brzo režirao je “Razbijeni krčag” sa pokojnim Nebojšom Glogovcem. I ta predstava je igrana sa velikim uspehom i dobila je mnogobrojne nagrade. Njegov odlazak je veliki gubitak za teatar i teatarski život na ovim prostorima – rekla je Vučković Manojlović za Nova.rs.

Torbica (33) je okončao život u Rovinju, a publika i kolege pamtiće ga po predstavama „Hinkeman“, „Carstvo mraka“, „Mizantrop“, „Tartif“, „Tit Andronik“, „Bakhe“, „Krvave svadbe“.

„Otišao je veliki reditelj“, napisao je bosanskohercegovački pozorišni reditelj Haris Pašović na „Fejsbuku“ povodom smrti Igora Vuka Torbice.

Reditelj Haris Pašović o smrti Igora Vuka Torbice, Foto: Printsreen/Facebook/Haris Pasovic

Od Igora Vuka Torbice oprostio se i reditelj Dino Mustafić.

“Poznavao sam Igora još od studentskih dana. Bio je poseban reditelj i čovjek, uvijek spreman kritikovati postojeće sisteme, bez straha i pristrasnosti i da govori istinu. Njegov umjetnički jezik je bio i društvena alternativa, drugačiji i bolji svijet”, napisao je Mustafić na „Tviteru“.

Kako je Igor Vuk Torbica Govorio u „Utisku nedelje“ možete pogledato ovde.

Bonus video:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare