Anna Netrebko
Ana Netrebko Foto:EPA-EFE/FLORIAN WIESER

Tajvanski simfonijski orkestar saopštio je da je otkazao koncert ruske operske pevačice Ane Netrebko, koja je osporavana od rata u Ukrajini zbog njene ranije podrške predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Orkestar nije naveo precizan razlog za otkazivanje, samo je objasnio da je razgovarao sa agentima pevačice zbog „zabrinutosti unutar tajvanskog društva“.

Ana Netrebko, jedan od najvećih operskih glasova na svetu, bila je među prvim ruskim umetnicima koji su posle početka invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, kritikovani jer nisu otvoreno osudili rat.

Prestižna Metropoliten opera u Njujorku, čija je bila zvezda, otkazala je sve njene nastupe do daljeg. Pevačica je tada rekla da se privremeno povlači sa scene.

Ana Netrebko je potom, 30. marta 2022. osudila rat u Ukrajini, što je dovelo da njeni koncerti budu otkazani u Rusiji.

Uprkos njenoj osudi rata u Ukrajini, njen predstojeći koncert u Tajpeju izazvao je kritike na Tajvanu, gde Ukrajina uživa ogromnu podršku javnosti.

Tajvansko Ministarstvo kulture saopštilo je da podržava otkazivanje koncerta, navodeći da „nema mesta nejasnoćama o stavu Tajvana prema ratu (u Ukrajini)“.

To pitanje je osetljivo na Tajvanu jer je ruska ofanziva na ukrajinsku teritoriju povećala strahove da će Kina isto učiniti.

Kina smatra da je Tajvan, sa 23 miliona stanovnika, jedna od njenih provincija, koja će biti ponovo osvojena silom ako bude potrebno. Odnosi između Pekinga i Tajpeja, koji su već bili napeti, naglo su se pogoršali 2022. godine, a Peking je povećao vojne manevre oko ostrva.

Bonus video: Aplauz na kraju opere „Deca“ u Narodnom pozorištu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar