Foto:TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Beogradska filharmonija pod upravom dirigenta Kevina Grifitisa izvela je u Kolarcu "Dupli koncert za violončelo i perkusije" kompozitora Nebojše Jovana Živkovića.

Bila je to svetska premijera kompozicije koju je Beogradska filharmonija poručila od Živkovića. Filharmoničari su svirali „Dupli koncert za violončelo i perkusije“ zajedno sa poznatim violončelistom Kijanom Soltanijem i našom perkusionistkinjom Aleksandrom Šuklar.

Osim Živkovićevog dela, na programu sinoćnjeg koncerta našli su se i kompozicija „Predsednik pleše“ Džona Adamsa i najlepša od svih – „Patetična“ simfonija Čajkovskog.

Foto:TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

U sezoni u kojoj slavi prvi vek postojanja, Beogradska filharmonija je poručila kompoziciju od Nebojše Jovana Živkovića, sa namerom da je ostavi budućim generacijama iz celog sveta.

Autor je tokom prethodne tri decenije, kao izvođač i kompozitor značajno uticao na međunarodnu perkusionističku scenu.

„Inspiracija mi je najvećim delom došla upravo od solista sa kojima smo se u više navrata sretali za inspirativno improvizirajuće seanse. Iako je čelo moj najomiljeniji instrument, bilo je još mnogo toga što mi je Kijan odsvirao, demonstrirao, pokazao, i objasnio. Čelo je beskonačan instrument… Toliko beskonačan kao i muzikalnost Aleksandre Šuklar, njena neverovatna scenska prezentnost je bila inspiracija pogotovo za prvi nastup udaraljki u prvom stavu: rasplamsana kao vatra na vihoru, jedna femme fatale iza udaraljki“, rekao je Nebojša Jovan Živković u najavi koncerta.

Foto:TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Violončelista Kijan Soltani i perkusionistkinja Aleksandra Šukler opravdali su status virtouznih muzičara sinoć u Kolarcu, a publika je dugim aplauzom sa scene ispratila protagoniste još jednog slavljeničkog koncerta Beogradske filharmonije.

Bonus video: Beogradska filharmonija u Kini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar