Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Stop nasilju u kulturi, poručili su umetnici okupljeni danas u "pet do 12" ispred Paviljona "Cvijeta Zuzorić" na Kalemegdanu u znak podrške autorima radova pocepanih pri upadu grupe vandala na otvaranje izložbe u galeriji Stara kapetanija u okviru festivala "Novo doba".

Umetnici, okupljeni na poziv Udruženja likovnih umetnika Srbije, razvili su transparente na kojima piše „Stop desničarskom nasilju u kulturi“, „Stop cenzuri u umetnosti“, „Podrška festivalu ‘Novo doba'“, „Slatka konceptualna umetnica nudi rešenje – udri umetnost na veselje“, „Kapetanija za kafanu“…

Među okupljenima su i karikaturista Dušan Petričić, čelnica ULUS-a Vahida Ramujkić, nekadašnji predsednik vajarske sekcije i član UO ULUS-a Radivoj Marković, Anita Bunčić Četnik, umetnica koja je oterala izgrednike sa izložbe, tu su i Radomir Lazović i Dobrica Veselinović iz Inicijative „Ne davimo Beograd“…

Skup je počeo otvorenim pismom ULUS-a, kojim se daje podrška strip umetnicima iz grupe „Momci“, čiji su radovi nedavno pocepani u Staroj kapetaniji i najoštrije osuđuje vandalsko ponašanje grupe huligana u toj zemunskoj galeriji.

„Autorima šaljemo punu podršku i izražavamo žaljenje zbog uništenih umetničkih radova. Umetnost podrazumeva slobodu govora koja se ispoljava, između ostalog, i u galerijskom prostoru. Uskraćivanje prava na izražavanje drugačijih stavova nisu tekovine demokratksog društva kakvim se Srbija smatra. Organizovanim vandalskim činom žigošu se i stigmatizuju umetnici“, navodi se u pismu podrške koje je pročitao Martin Erdeš, uz poziv nadležnim institucijama da otkriju ko je upao u galeriju „da nasilje ne bi eskaliralo“, a kolegama da „pruže otpor novom talasu ispoljavanja verbalnog, fizičkog i svakog drugog oblika nasilja prema onima koji misle drugačije“.

Član upravnog odbora ULUS-a, vajar Rade Marković, istakao je da su očekivali podršku i zaštitu od ministarstva, a ne „onakvo saopštenje koje ih je zateklo“. Na insistiranje okupljenih, Marković je pročitao prvo skandalozno saopštenje Ministarstva kulture, a svaku drugu rečenicu okupljeni umetnici dočekivali su povicima „ua“, „sramotno“, „dole“.

Rade Marković i Martin Erdeš Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– Ovakvim saopštenjem potpuno su izjednačeni umetnici i vandali koji su upali na izložbu i cepali radove. Reakcija vodi nekim ideološkim komisijama koje će određivati šta je društveno primereno ili moralno. Mi smo u neko prošlo vreme imali komisije za ideološko-političku i moralnu podobnost – podsetio je Marković, na šta je karikaturista Dušan Petričić uzviknuo da tada bar nije bilo batinaša.

– Ako Ministarstvo misli da u 21. veku ponovo treba da se uvede takva komisija, neka je uvede, da nam kažu šta je politički podobno… Pozivamo Ministarstvo da revidira ovo saopštenje i stane iza prava na slobodu izražavanja – istakao je Marković.

Umetnica Anita Bunčić Četnik, koja se suočila sa huliganima u Staroj kapetaniji, poručila je da neće odustati od borbe, jer je dosta svega, dok reakciju Ministarstva kulture naziva „ružnim snom“.

Anita Bunčić Četnik Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– Hoćete li da nam zabranite da se izražavamo? Pa, toga nema još od tridesetih godina prošlog veka i vremena Hitlera. Ne verujem u sve ovo! Dokle ćemo tako? Ko se jedanput odluči da mu je dosta i da nije više rob, više nema povratka nazad. Nema kompromisa – poručila je umetnica, burno pozdravljena od strane prisutnih.

Milica Pekić, članica UO Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, podsetila je da je Ministarstvo ovo udruženje u svom drugom saopštenju nazvalo „autošovinističkom, parapolitičkom i kvazikultnornom“, a ono okuplja 75 organizacija iz cele Srbije u kojoj je angažovano više od 1.000 visokoobrazovanih stručnjaka za savremeno stvaralaštvo.

Karikaturista Dušan Petričić obratio se prisutnima, ali i svim umetnicima koji se nisu pojavili ispred „Cvijete Zuzorić“, a „trebalo je da dođu“.

Dušan Petričić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– To je najpreciznija slika i objašnjenje zašto nam se događa ono što se događa, zašto se dogodilo ono što se dogodilo u Zemunu, zašto se događa sve ovo u zgradi „Cvijete Zuzorić“, koja je jedan od stubova mog odrastanja. Izgleda da neki ne razumeju zašto je danas, u ovom trenutku, važno da se pojavimo ovde i porazgovaramo o onome što se dogodilo. Bez obzira što se to događa svaki dan i svake nedelje, ako mi to kao umetnici ne razumemo, onda ne znam ko će razumeti. Mislim da će ubuduće moja aktivnost i profesionalno, kao karikaturiste, ali i privatno kao građanina ovog grada, biti sve više usmerena na kritiku upućenu onima koji izostanu, i tako vidljivo nedostaju i danas. Što se tiče Ministarstva kulture i njihovog saopštenja, mogu samo da kažem da je to mnogo strašnije i puno opasnije nego ono što se dogodilo u Zemunu. Ali, kad znamo ko je na čelu ministarstva, to jest bivšeg ministarstva, onda je jasno da se tako nešto i moglo očekivati. I nemojte da se nadamo da će izborom novog ministra biti nešto bolje. Doći će neko isti ili još gori – poručio je Petričić.

Na skupu su govorili i drugi umetnici, poput Mladena Tušupa, Vahide Ramujkić, ili Peđe Gavrovića, ističući, izmneđu ostalog, da resorno ministarstvo „ne zna šta je treš estetika“. Poručili su i da je ovo što se sad dešava „bilo  nezamislivo u doba komunizma“.

Osvrućići se na kraju na drugo saopštenje Ministarstva kulture, u kome udruženja poziva da se bave problemima esnafa, Rade Marković je podsetio da je sloboda izražavanja prvi i osnovni zadatak umetnika.

– Da nam oni nalažu čime treba da se bavimo je krajnje nevaspitano, a prva stvar koju treba da znate kada se bavite kulturom jeste da bar budete vaspitani – zaključio je Marković.

Podsetimo, grupa od 15 vandala u crnim „fajerkama“ i sa kapuljačama, upala je 13. oktobra na izložbu „Novo doba“ u Staroj kapetaniji, bacili su suzavac i pocepali izložene radove autora iz umetničke grupe „Momci“. Udruženja umetnika oštro su osudila ovaj čin, posebno nakon saopštenja Ministarstva kulture u kojem se, uz osudu nasilja, ocenjuje da prikazivanje „skarednih i nemoralnih sadržaja zaogrnuto plaštom navodne stvaralačke kreativnosti s punim pravom izaziva negativne reakcije“.

Na ovo saopštenje Ministarstva reagovali su članovi Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije i Udruženja likovnih umetnika Srbije, navodeći da je to „najsramotnije saopštenje u istoriji te institucije“. Reditelj Goran Marković to saopštenje nazvao je „srcem tame“, a dramski pisac Nebojša Romčević pozvao je na reakciju svih udruženja, jer će, ako ona izostane, „dan kada počne fizičko uništenje dela i samih umetnika biti nešto što smo zaslužili“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare