Ulaz u Ministarstvo kulture i informisanja u Vlajkovićevoj/Foto:N1

Reagovanje Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (ANKSS), Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) i Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV) povodom stava Ministarstva kulture o upadu na izložbu stripa je "najobičnija ideologizovana paskvila", ocenilo je danas Ministarstvo kulture i informisanja.

U saopštenju se navodi da su ANKSS, ULUS i SULUV „na najbesramniji način i vođeni patološkim jednoumljem pokušali da zamenom teza optuže Ministarstvo kulture i informisanja za nacizam poput onog iz 1937. i ohrabrivanje huligana za nasilničko delovanje“.

„Umesto što na primitivan način vređaju Ministarstvo i neargumentovano ga dovode u vezu sa najmonstruoznijom društvenom pojavom dvadesetog veka, autorima nesrećnog reagovanja bilo bi celishodnije da se, makar delićem svoje iskošene pažnje, posvete pitanju odgovornosti umetnika za svoj stvaralački izraz“, navelo je Ministarstvo u saopštenju.

Ministarstvo savetuje ANKSS, ULUS i SULUV da pažnju posvete pitanju gde su granice umetničke slobode i šta je to što kod pojedinaca i grupa može da pobudi različita osećanja i delovanja, od gnušanja, osećaja povređenosti, pa sve do verbalnih osuda različitog stepena ili čak reakcija kakve su se desile na inkriminisanoj izložbi.

Reagovanje ANKSS, ULUS i SULUV je, kako ocenjuje Ministarstvo, „najobičnija ideologizovana paskvila“, uz licemerno dovođenje u isti kontekst umetničke slobode, pojedinačnog zločina rasističke grupe i ubistva nedužnog dečaka, događaja iz ratova na prostoru bivše SFRJ i nasilničkog upada na „izložbu sa skarednim sadržajem“, a sublimat svega toga jeste da je Ministarstvo nacističko,“iako kada treba od tog istog Ministarstva da se dobiju sredstva za različite namene i projekte onda nema ni govora o nacizmu“.

U saopštenju Ministarstva kulture navode da su iznenađeni da su dva reprezentativna strukovna udruženja, koja bi pretežno trebalo da se bave položajem esnafa, počela da se bave istorijom iz hobija, uz krajnje subjektivnu selekciju istorijskih događaja.

„Ministarstvo kulture i informisanja ohrabruje pomenuta udruženja, a naročito ULUS da nastave svoje inovativne naučno-istraživačke radove na temu istorije, a našu posebnu podršku dobiće u slučaju da se upuste u istraživanje genocida nad srpskim narodom u dvadesetom veku i stradanja srpskog naroda u BiH, Hrvatskoj i na KiM devedesetih godina“, navodi se u saopštenju koje je potpisala pomoćnica ministra Ivana Dedić.

Podsetimo, grupa od 15 mladića, sa maskama, crnim fajerkama i kapuljačama upala je na izložbu u okviru festivala „Novo doba“, bacila suzavac i pocepala izložene radove.

Ministarstvo kulture i informisanja ocenilo je u saopštenju da, iako osuđuje svaki vid nasilja nad umetničkim slobodama i ugrožavanje fizičkog integriteta autora, da prikazivanje „skarednih i nemoralnih sadržaja zaogrnuto plaštom navodne stvaralačke kreativnosti s punim pravom izaziva negativne reakcije“, zaključivši da izložba u Staroj kapetaniji nije ni smela da bude otvorena, jer pripada „podzemlju ljudskog duha“.

Reagovali su iz  ANKSS, ULUS i SULUV i ocenili  da je Ministarstvo kulture i informisanja objavilo „najsramotnije saopštenje u istoriji te institucije“ koje je, prema njihovom mišljenju, ohrabrilo huligane da nadalje oni određuju šta je prava, a šta nije prava umetnost i da batinama dele pravdu u pozorištima, u galerijama i na koncertima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare