Predstava Amsterdam, Atelje 212
Foto: Anđa Brstina/Promo Atelje 212

U Ateljeu 212 počele su probe za predstavu „Amsterdam“ Maje Jasur Arad u režiji Ive Milošević, čija se premijera očekuje krajem januara.

To će biti prvo izvođenje ovog komada na srpsko-hrvatskom govornom području u regionu, kao i premijerno igranje nekog teksta ove renomirane izraelske dramske spisateljice. Njena dela su producirana i izvođena širom sveta, a prevedena su na kineski, engleski, francuski, poljski i nemački jezik. Kao dramaturškinja sarađivala je na nekoliko projekata srpsko-holandske autorke Sanje Mitrović.

PROČITAJTE JOŠ

U centru zbivanja ove drame je izraelska violinistkinja koja stanuje u Amsterdamu i u poodmakloj je trudnoći. Jednog dana misteriozni račun za gas datiran još od 1944. godine stiže na njenu adresu na naplatu. Ovaj događaj pokreće niz uznemirujućih osećanja i pitanja kolektivnog identiteta, osećanja izopštenosti, otuđenosti, neprilagođenosti. Autorka komada sučeljava traumatično nasleđe iz prošlosti sa situacijama iz sadašnjosti kreirajući specifičan novi kontekst u kome se odvija radnja. Pokrećući pitanja odgovornosti, sećanja, identitetske nestabilnosti, sentimenta i traume, autorka vešto kreira specifičan dramski predložak za igru koji u formalnom smislu korespondira sa savremenim praksama dramskog pisma.

Za „Amsterdam“, Maja Jasur Arad dobila je prestižnu nagradu za dramski tekst Theatertreffen’s Stückemarkt prize u Berlinu 2018. godine. Komad je imao premijeru u Engleskoj u Orange Tree Teheatre u Londonu 2019. godine.

U predstavi igraju Dragana Đukić, Ana Mandić, Dejan Dedić, Marko Grabež i muzičar Vladimir Pejković.

Tekst je prevela Dušica Stojanović Čvorić, dramaturg je Dimitrije Kokanov, scenograf Gorčin Stojanović, kostimograf Marija Marković Milojev a kompozitor Vladimir Pejković. Lektorka je Ljiljana Mrkić Popović.

Ovo je ujedno nastavak saradne Ateljea 212 i rediteljke Ive Milošević koja je već nekoliko puta uspešno sarađivala sa ovi teatrom, a posebno se ističe njena režija predstave „Proslava“ prema tekstu Tomasa Vinterberga, istakli su iz ovog pozorišta.

Bonus video

Tanja Bošković za Nova.rs: Nedostaje mi bife Ateljea 212

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar