Predstava Balkan bordello u Ateljeu 212
Predstava Balkan bordello u Ateljeu 212 Foto:Ferdi Limani

Publika je nagradila gromoglasnim aplauzom beogradsku premijeru predstave „Balkan bordello” po drami Jetona Nezireja, u režiji Bljerte Nezirej, koja je izvedena sinoć na sceni „Mira Trailović” Ateljea 212. Nastala je u saradnji ovog pozorišta, čuvenog njujorškog teatra LaMaMa i prištinskog centra Ćendra (Qendra) uz podršku Fondacije „Moj Balkan” Njujork/Beograd. Nadahnuto izvođenje ove energične, bolne i na svoj način duhovite, opominjuće i otrežnjujuće drame, izazvala je buru emocija kod gledalaca.

„Balkanski bordel: saga o jednoj balkanskoj porodici“ zasnovan je na Eshilovoj trilogiji Orestija i epska je priča o dobu bezumlja u kojem trenutno živimo. U najavi je naznačeno da je ovo komad o traumatizovanim društvima koja sama sebe izjedaju, suočava nas s ratom kao mašinerijom uništenja, u kojem život i normalnost polažu oružje pred neverstvima i zlom ljudi. Obojen specifičnim crnim humorom, ova drama dotiče suštinu balkanskog temperamenta, prati uzlete i padove ljudske duše i ističe apsurdnost epohe, antičke ali i savremene koja se temelji na nasilju i mržnji.

Predstava Balkan bordello u Ateljeu 212
Predstava Balkan bordello u Ateljeu 212 Foto:Ferdi Limani

„Čini se da niko ne želi Agamemnona kao svog heroja. Svi ga vide kao stranca, kao „drugog“ koji je tuđinac. I svi se osećaju Trojancima. Mislim da je svrha ove drame i predstave da prepoznamo naše Agamemnone, ne da ih projektujemo izvan nas, kod drugih. „Balkan Bordelo” je drama o Agamemnonima iz Prištine, Beograda, Podgorice, Tirane, Njujorka, Tel Aviva… Realizuje se za mlade Agamemnone čiji se dolazak očekuje“, reči su pisca Jetona Nezireja.

Dramu je napisao 2015. po narudžbini Crnogorskog Narodnog pozorišta iz Podgorice u režiji Stevana Bodrože, a originalan naslov je bio „ o.REST.es IN PEACE“. Dve godine kasnije postavljena je u Nacionalnom pozorištu Kosova kao „Balkan Bordello“ reditelja Andraša Urbana, a Jeton Neziraj je dopisao jednu scenu i dva monologa.
I sada je pisac uneo novitete a predstavu je izvela maestralna međunarodna ekipa glumaca, među kojima su Oni Džonson, Džordž Drens, Judžin de Pudžin, Valoa Mikens, Džon Gutjerez, Mati Barber-Bokelman i Met Naser iz Teatra La MaMa, koji je i nosilac projekta, glumica Verona Kodža, članica Ćendra Multimedije iz Prištine, i Svetozar Cvetković i Ivan Mihailović iz Ateljea 212.

– Umetnici koji su radili na ovom projektu dolaze iz sedam različitiih zemalja. Toliku različitost retko srećemo u današnjem pozorištu. Činilo nam se kao da radimo sa različitim muzikama, bojama, ritmovima, koje ponekad razumeš, a ponekad ne, ali osećaš da treba da budu tu jer će na kraju sve što radimo dobiti pravi smisao – rekla je rediteljka Bljerta Nezirej.

Predstava Balkan bordello u Ateljeu 212
Predstava Balkan bordello u Ateljeu 212 Foto:Ferdi Limani

Dramaturzi su Dimitrije Kokanov i Zišan Ugurlu, a internacionalnu autorsku ekipu čine i kompozitor Gabrijele Marangoni, kostimografkinja Gabrijel Beri, scenografkinja Marija Kalabić, dizajner svetla i vizuelni koncept Niko de Roj, koreograf Đerđ Prevozi, majstor svetla Jan Perego. Izvršna producentkinja je Beka Vučo, osnivač Fondacije „Moj Balkan” Njujork/Beograd.
„Balkan Bordello“ je još večeras na programu Ateljea 212. Izvodi se na engleskom jeziku sa prevodom. Premijera je bila u Prištini 3. novembra, dok je njujorška najavljena za početak aprila 2022. kada je panirano da se odigra 10 predstava u prvom ciklusu.

Bonus video: Vanja Ejdus – Vlast prikazuje moralnu izopačenost i gramzivost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar