Srđan Karanović na snimanju filma Za sada bez dobrog naslova Foto: Goran Basarić

Promocija knjige "Malo iznad tla - Srđan Karanović o svojim filmovima" autora Stefana Arsenijevića biće održana 14. februara s početkom od 19 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Ova knjiga trebalo je da bude predstavljena na istom mestu pre neki dan, 9. februara, međutim zbog nestanka struje u centru grada, odložena je za 14. februar.

Na predstavljanju knjige, koju je objavio Filmski centar Srbije, govoriće urednik dela Miroljub Stojanović, kritičar Srđan Vučinić čiji je esej o Karanovićevim filmovima uvršćen u „Malo iznad tla“, autor Stefan Arsenijević i „glavni junak“ Srđan Karanović.

Naslovna strana knjige Malo iznad tla Foto: Promo

Reditelj koji je „predmet“ knjige iz pera mlađe kolege ističe da je oduvek „najviše voleo knjige koje su pisali sami autori o svojim filmovima, ili su razgovarali sa svojim kolegama o nastanku tih dela“:

– Iz njih sam možda najviše naučio o odnosu života, slučajnosti i filma. Kada mi je Filmski centar Srbije predložio da radimo nešto nalik na moju monografiju pozvao sam Stefana Arsenijevića, mog bivšeg studenta, danas mog prijatelja i već poznatog reditelja, u pomoć. Tada je sve krenulo – reči su Srđana Karanovića.

Autor knjige, reditelj Stefan Arsenijević nije, kako ističe, želeo da pravi klasičnu monografiju:

– Želeli smo živu reč, lično svedočanstvo, interakciju između dvojice kolega i prijatelja. Razgovarali smo polako i temeljno, film po film, u rasponu od skoro dve godine. Ova knjiga je destilat tih uzbudljivih razgovora, puna zanimljivih anegdota, ali i proživljenog uvida u umetnost snimanja filmova i našu sredinu. Mislim da kada pročitate ovu knjigu možete da imate jedan kompletniji utisak, kako o njegovim filmovima, tako i Karanoviću kao ličnosti i reditelju.

Srđan Karanović na snimanju filma Petrijin venac Foto: Mitar Trninić

Knjiga je, prema rečima urednika Miroljuba Stojanovića, dragoceno kinematografsko svedočanstvo koje veliku Karanovićevu filmsku karijeru sagledava fazno, uz mnoštvo manje poznatih detalja.

– Ali, knjiga je, pre svega, knjiga dvojice nadahnutih sagovornika, koji ono što imaju da kažu jedan drugom čine razigrano, duhovito, intrigantno, inspirativno, i insajderski.

Knjigu „Malo iznad tla – Srđan Karanović o svojim filmovima“ čini 11 razgovora u kojima Karanović otvoreno i iskreno priča s kolegom rediteljem Stefanom Arsenijevićem o svojim dugometražnim igranim filmovima i seriji „Grlom u jagode“. Razgovori hronološki prate Karanovićevu filmografiju, u kojoj su naslovi poput „Petrijinog venca“, „Mirisa poljskog cveća“, „Jagoda u grlu“, „Nešto između“, „Virdžine“, predstavljajući uvid iz prve ruke o nastanku filmova, kreativnom procesu, umetnosti režije, dilemama, preprekama i odlukama koje je kao reditelj donosio. Svedočanstvo je turbulentne epohe, sagledane iz ličnog i profesionalnog ugla, o jednoj zemlji i o njenoj kinematografiji, koje više ne postoje.

Osim što će publika na promociji moći da dobije potpise Karanovića i Arsenijevića, nakon predstavljanja knjige posetioce očekuje i jedna poslastica. Ekskluzivno će na velikom bioskopskom platnu biti prikazan Karanovićev kratki diplomski film iz Praga „Neblbni“ (Ma nemoj) iz 1968. u kojem Goran Marković glumi glavnu ulogu, a mnogi ga smatraju pretečom serije „Grlom u jagode“, potom i TV filma „Pogledaj me, nevernice“ iz 1974. godine.

Ulaz na promociju knjige je slobodan.

Bonus video: Goran Marković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar