Srđan Karanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Javnost me već dugo vrlo malo interesuje, bežim od javnosti i svakodnevice, kaže čuveni srpski reditelj u intervjuu za Nova.rs.

Jedan od najvećih reditelja sa ovih prostora, Srđan Điđa Karanović (Beograd, 1945), napisao je autobiografsku knjigu “Sam o sebi” u izdanju Geopoetike. U pitanju je priča o njegovoj porodici, detinjstvu, školskim danima, studiranju režije u Pragu, i završava se njegovim diplomiranjem 1970.

Srđan Karanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Reditelj kultnih filmova “Petrijin venac”, “Nešto između”, “Virdžina” i TV serije “Grlom u jagode”, donosi nam svoju iskrenu i intimnu pripovest kroz sećanje na njegov “najlepši period života”.

– Taj proces je izuzetno zanimljiv, ja sam mislio kada sam počeo da pišem da će to da ima desetak kucanih strana. Onda sam se koncentisao, i video da tu ima toliko raznih “rečica”, “pritoka”… I to mi je jako prijalo. To je knjiga o mom životu, nisam nikada imao neki tuđi uzor pa da sam onda odlučio da živim tako. Moj život – moja knjiga, tuđ život – njegova knjiga. Neke formalnosti kao što su format, font, slaganje… Tu sam sam se ugledao ili inspirisao od nekih drugih autora – kaže iskreno Srđan Karanović za Nova.rs nakon predstavljanja knjige “Sam o sebi” u foajeu Dvorane kulturnog centra.

- Nikada nisam za javnost iznosio svoj privatan život, i zato neće biti drugog dela knjige. Sa igranim filmovima i odraslim, takozvanim zrelim, životom, su dolazile razne muke, svađe, traume, brodolomi, prljav veš... Nisam hteo time da se bavim jer bi to za mene bilo vrlo bolno. Jedan moj vrlo dobar prijatelj, možete pogoditi ko, me je stalno terao da pišem i drugi deo, da bi doznao razne lascivnosti iz mog privatnog života. Ja sam ga odbijao, a on mi je rekao: “Napisaću ja knjigu “Ja o njemu” – šaljivo je dodao Srđan Karanović.

Poznati reditelj inače jako retko daje intervjue i već godinama ga prilično malo ima u javnosti.

– Javnost me već dugo vrlo malo interesuje, bežim od javnosti i svakodnevice. Možda je to jedan od razloga da kroz ovu knjigu uronim u bunar svoje prošlosti. Drugo, ja preko deset godina nisam radio ništa za javnost, odustao sam od snimanja filmova. Povremeno sam se pojavljivao kada je neka retrospekcija i slično. Mislim da je ova knjiga dobar povod da se vratim u javnost makar sa prošlošću.

Srđan Karanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Autor knjige “Sam o sebi” ima vrlo bogatu i dugu rediteljsku karijeru, ali on nije neko ko se hvali postignutim.

– Jesam i nisam zadovoljan. Više nisam zadovoljan što moji filmovi nisu bolji, nego zbog toga što nisam snimio više filmova. Mada bih voleo da sam ih snimio više. Ali s obzirom u kakvoj zemlji i vremenu živim, ili sam živeo, mislim da sam dobro prošao. Prema tome, zadovoljan sam.

Karanovićev venčani kum i veliki prijatelj još iz studentskih dana, reditelj Rajko Grlić, je pre nekoliko godina napisao svoje autobiografsko delo “Neispričane priče” u kojem se često pominje i sam Srđan Karanović.

– Jako mi se dopala ta knjiga, volim je. Rajko je već postao klasik s njom. Ali mislim da je moja knjiga drukčija. Radujem se što će baš on sa mnom razgovarati na predstojećem Sajmu knjiga u Puli.

Pomenuti sajam knjiga održava se tokom ove i sledeće nedelje i tamo će biti predstavljena Karanovićeva knjiga “Sam o sebi” (koja je inače posvećena njegovom prijatelju Branku Cvejiću), a Rajko Grlić je čovek koji je učestvovao u  pisanju scenarija za seriju “Grlom u jagode” koja je proslavila našeg reditelja i obeležila njegovu karijeru.

– Svako ima svoje pravo da bira šta mu se najviše sviđa. Ova knjiga malo podseća po intonaciji na “Grlom u jagode”, ali nije, ona je zasnovana na čistim dokumentima. Drugo, Bane Bumbar nije studirao filmsku režiju, serija je bila fikcija, a ovo je sećanje na činjenice. Ima i drugih mojih ostvarenja, podjednako ih volim i podjednako sam kritičan prema njima. Kao i prema seriji “Grlom u jagode” – dodaje reditelj.

On ne želi da pominje nove mlade autore i njihove filmove da se nekome ne bi zamerio, ali smatra da uvek ima dobrih novih ostvarenja.

– Ima, nemojte me terati da se setim. Ako bih nekoga spomenuo, onda bih druge nepravedno zaboravio, pa bih se sutra ujutru setio da sam pogrešio. Naravno da ima, ali talentovani reditelji i uspešni filmovi su retkost, uvek bili i biće. Ali kulturi i filmu treba posvetiti više pažnje i manje se baviti političkom estradom i veselim reklamama.

Srđan Karanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Situacija u srpskoj kulturi već godinama nije baš sjajna, blago rečeno. Naš veliki reditelj ima jasan komentar na tu temu.

– Hoćete u jednoj reči ili više? Vrlo tužno i katastrofalno. Mislim da naša siromašna i napaćena država ipak odvaja premalo pažnje i premalo sredstava za kulturu – zaključuje Karanović.

Promocija knjige “Sam o sebi” u Beogradu očekuje se u decembru mesecu, a uskoro će se pojaviti i monografija našeg čuvenog reditelja koju je, uz Điđinu pomoć, radio njegov nekadašnji student Stefan Arsenijević.

Bonus video: Goran Marković: Od skupštinskih prenosa dobijam gastritis