Proba operete "Pariski život" Foto: Zoran Škrbić/Madlenianum

Pripremamo se da dignemo Beograd na noge sa Ofenbahovim „Pariskim životom“, rekla je za Nova.rs Madlena Cepter u januaru ove godine na rođendan Opere i teatra Madlenianum.

Tako će i biti. Na današnjoj konferenciji za medije najavljen je spektakularan početak jubilarne 25. sezone ove ustanove kulture koju će premijerno 1. oktobra u 19.30 otvoriti ovo muzičko delo u režiji Roberta Boškovića. Druga premijera je zakazana za 8. oktobar, pošto je reč o dve ravnopravne glumačke podele.

Rediteljska proba operete „Pariski život“ Foto: Zoran Škrbić/Madlenianum

„Pariski život“ se događa dvadesetih godina 19. veka a priča se vrti oko dva pariska bonvivana Raula i Bobineta, zavodnika i suparnika, koji se bore za naklonost svetski poznate glumice Metele, a u sve će se umešati vereni ali nestašni švedski baron koji je u Francusku došao da okusi čari Pariza. U ovoj ljubavnoj zavrzlami je i imućni i strastveni Brazilac…

– Opereta je žanr koji je nepravedno zapostavljen na našim prostorima i posle velikog uspeha „Vesele udovice“ Žaka Ofenbaha, odlučili smo da postavimo i njegov „Pariski život“ koji je bio još zahtevniji projekat i jedna od najvećih produkcija koju smo radili. Ima više od 60 izvođača na sceni, a da ne pričam o simfonijskom orkestru, i tehničkom aparatu koji opslužuju sve iza i oko scene. Okupili smo divan miks umetnika – pevače, glumce, igrače, horski ansambl koji su stvorili spektakl koji je zahtevao veliku umeštnost u svakom segmentu – rekao je Andreja Rackov, direktor Madlenianuma.

Autorski tim operete „Pariski život“ Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Reditelj Robert Bošković, koji je još u martu ekskluzivno za Nova.rs, najavio rad na ovoj, kako je rekao veseloj i brzoj, kankanovskoj opereti i najavio audiciju za mlade izvođače, sada nije krio zadovoljstvo što su posao priveli kraju onako kako su želeli.

– Skoro godinu dana radimo pripreme, i ono što je novo jeste da smo približili operetu mjuziklu što se tiče režije i koreografije. Biće to dinamična predstava. Zanimljivo je da je scenografija, a ima ih tri, pre početka proba bila gotova, kao i kostimi, što je retkost. Oko ove operete stvorena je zdrava, dobra ekipa, svi su umorni, iscrpljeni ali i nasmejani.

Proba operete „Pariski život“ Foto: Zoran Škrbić/Madlenianum

Vesna Šouc je dodala da su promenili pristup žanru i da su sve ženske uloge poverene operskim pevačicama, a glumcima, akterima muških rola, pružili su priliku da pevaju, posebno u duetima.

– Brzina, fleksibilnost, to je ono što krasi ovu operetu. Brze su promene, reakcije, svi pevaju i igraju, što jeste teško, ali je utoliko cela predstava dobila na dinamici i vedrini.

Koreograf Milica Cerović je otkrila da u „Pariskom životu“ ima 22 koreografije, od toga 16 velikih ansambl numera i osam dubleta i glumačkih songova. Ona je dodala da su plesu dali netipično osveženje i dosta komičnih elemenata.

Proba operete „Pariski život“ Foto: Zoran Škrbić/Madlenianum

Opereta u originalnoj verziji ima pet činova, posle je izvođena u četiri, a ova u Madlenianumu ima dva čina i četiri slike, uz raskošnu scenografiju Vesna Režić i kostimografiju Duške Nešić. Dramaturgiju, prevod i adaptaciju potpisuje Igor Weidlich.

Dašak Pariza u ovom raspevanom i razigranom muzičkom komadu doneće veliki ansambl predstave koju predvode: Vasa Stajkić, Dimitrije Cincar-Kostić, Arsenije Tubić, Đorđe Viktor Vlajić, Branislava Podrumac, Jana Pogrmilović, Anja Orelj, Miloš Đorđević, Srđan Timarov, Vladimir Andrić, Ana Cvetković, Dragana Popović, Ivana Medić, Đorđe Stojković i Žarko Stepanov. U ovoj ljubavnoj vrtešci zdušno im pomažu: Vesna Đurković, Mina Gligorić, Nevena Đoković, Ana Bartoli, Vanja Milačić, Sara Bojić, Petar Đurđević, Milan Milosavljević, Đorđe Kreća, Nemanja Bajić, Milena Moravčević i Marija Pantin.

„Pariski život“ se peva na srpskom, a titl je na engleskom jeziku. Prva repriza je zakazana za 24. oktobar u 19.30 časova.

Bonus video: Predstava „Veliki Getsbi“ u Maldenianumu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar