Prvi koncert u Španiji sa publikom od početka pandemije održan je nedavno u Barseloni. Foto:EPA-EFE/Alejandro Garcia

Brojne evropske studije pokazale su da je rizik od zaražavanja u zatvorenim koncertnim prostorima zanemarljivo mali, jedna od potvrda za to su čak četiri nezavisne studije, sprovedene proteklih meseci u Nemačkoj i Španiji, saopštila je inicijativa Spasimo muziku i dodala da Evropska koncertna i festivalska industrija kreće putem oporavka, prenosi N1.

„Te studije su pokazale da je rizik od širenja koronavirusa na kulturnim i muzičkim događajima u zatvorenim prostorijama zanemarljivo mali, čak višestruko niži nego u školama, kancelarijama i tržnim centrima. Kada se tome dodaju i inicijative niza velikih evropskih država, koje osiguranjem garantnog fonda podstiču organizatore da krenu s planiranjem događaja u 2021. godini, kao i plan otvaranja Velike Britanije, prema kojem će od 21. juna biti dozvoljeni događaji bez fizičke distance, jasno se pokazuje smer restarta celokupne manifestacione industrije“.

Kako navodi ta inicijativa, rezultati istraživanja koje je sproveo Tehnički univerzitet iz Berlina pokazali su da, ako se poštuju mere fizičke distance, higijene i ventilacije – pozorište, opera ili muzej sa 30 odsto popunjenosti imaju najmanji rizik od infekcije od svih zatvorenih prostora koji su pregledani, a kao mnogo veći problem navode se škole, kancelarije, pa čak i maloprodajne radnje. Ranija naučna studija, sprovedena je u novembru u koncertnoj dvorani Koncerthaus u Dortmundu, koja ima 1500 mesta. Bio je to nastavak avgustovskog istraživanja pod nazivom Restart-19 Univerzitetske bolnice u Haleu, čiji rezultati su pokazali da uz odgovarajuću ventilaciju u zatvorenim koncertnim prostorima postoji vrlo nizak rizik prenosa zaraze.

Par sa maskama na prvom koncertu u Španiji sa publikom od početka pandemije kojie održan u Barseloni. Foto:Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti

Festival Primavera Sound je u decembru 2020. godine, u saradnji s univerzitetskom bolnicom Germans Trias i Pujol iz Barselone i Fondacijom za borbu protiv zaraznih bolesti, obavio istraživanje na muzičkom događaju bez fizičke distance, s obaveznim PCR testovima urađenim na dan koncerta. U ovom događaju učestvovalo je 1.000 ljudi, koji su se ponovo testirali osam dana kasnije, i tek dve osobe su bile pozitivne.

Uz ova istraživanja, dva testna događaja proteklih sedmica takođe su pokazala visok nivo sigurnosti. dodaje se.

Prema preliminarnim rezultatima martovskog pilot projekta, od 1.000 ljudi koji su prisustvovali koncertu Berlinske filharmonije, niko se nije zarazio. Ovo istraživanje je inicirao berlinski Senat, a test-koncertu održanom 20. marta, u muzičkoj sali kapaciteta 1.180 mesta, mogli su da prisustvuju samo oni s negativnim testom na korona virus. Prosečno vreme između testiranja i rezultata bilo je 12 minuta, a cena testa bila je uračunata u cenu karata.

Prošle sedmice u rasprodatoj dvorani Palau de Sant Jordi u Barseloni uspešno je održan koncert grupe Love Of Lesbians pred čak 5.000 posetilaca, kako bi se proverilo mogu li takvi događaji, uz stroge mere, biti sigurni uprkos pandemiji. Svi posetioci su morali da se testiraju tokom dana, a rezultati su stigli za 15 minuta na mobilnu aplikaciju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare