Iva Ilinčić, Štefica Cvek
Iva Ilinčić i Vitomira Lončar kao Štefica Cvek. Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs, Promo

Štefica Cvek, junakinja romana Dubravke Ugrešić, po kojem je 1984. snimljen kultni film "U raljama života", pojaviće se na sceni Beogradskog dramskog pozorišta. Premijera je planirana za 9. oktobar u dramatizaciji Biljane Srbljanović i režiji Andreja Nosova. Naslovna uloga je poverena Ivi Ilinčić.

U glumačkoj podeli u BDP za sada se zna da će pored Ive Ilinčić, kojoj će to biti prva glavna uloga u teatru, tetku iz Bosanske Krupe tumačiti Vesna Čipčić.

U pomenutom filmu, koji je režirao Rajko Grlić, te dve antologijske uloge tumačile su Vitomira Lončar i Semka Sokolović Bertok.

Iva Ilinčić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

U ostalim ulogama su Vanja Nenadić, Milica Zarić, Aleksandar Vučković, Jovo Maksić, Marko Gvero i Miloš Petrović Trojpec. A koje će uloge oni igrati, odluka će pasti tokom procesa stvaranja ove predstave, rekao nam je reditelj Andrej Nosov.

Sudeći po konstituciji Trokrilnog, kojeg je kod Grlića ovekovečio Velimir Bata Živojinović, njega bi mogao da igra Marko Gvero.

Marko Gvero
Marko Gvero Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Rad na ovom komadu još uvek je u pripremnoj fazi, a probe bi trebalo da počnu tokom juna. Reč je o delu koje je od glavne junakinje napravilo ikonu kod čitalaca, a kada je preneto na veliko platno u režiji Rajka Grlića dobilo je kultni status.

Reditelj Andrej Nosov naglašava da komad rade po romanu, a ne filmu koji je svima poznat.

Roman Dubravke Ugrešić prati ljubavne jade mlade daktilografkinje koja živi sa svojom starom tetkom iz Bosanske Krupe. Osim sa muškarcima, Štefica se bori i sa kilogramima. Uporno se trudi da živi po pravilima iz ženskih magazina, sluša i savete iskusnijih prijateljica, ali ne može da izbegne susrete sa šoferima, trokrilnim muškarcima, frigidnim intelektualcima….

Slušajući prijateljice, suočava se s nemilosrdnom prirodom ljubavnog života karakterističnom za naše krajeve – šoferima, trokrilnim frajerima, frigidnim intelektualcima. Pokušava da živi po pravilima iz ženskih časopisa, prati modne savete i „osvežava svoj društveni život“. U potrazi za srećom, vreme provodi u tetkinoj kući. Kada joj se jednog dana posuda sa graškom prospe po podu, njoj se, dok je sakupljala zrna, učinilo da prikuplja rasute deliće svog životnog mozaika…

Kako je, između ostalog, zapisala Anela Senčar: “Uzimajući za glavnu junakinju idealnu čitateljku ljubića i provodeći je kroz niz situacija prepoznatljivih kao tipično ‘žensko iskustvo’, Dubravka Ugrešić lucidno pokazuje do koje se mere naša svakodnevica oblikuje prema stereotipima koje koristi tzv. trivijalna literatura…“.

Roman o Štefici Cvek koja misi da će sve svoje probleme rešiti kada upozna pravog muškarca i dok je u potrazi za njim tugu leči hranom, rado je viđen na pozorišnim scenama u Hrvatskoj a evo kako ga vidi reditelj Andrej Nosov koji će ga režirati u BDP:

“Šta to znači biti mlada žena na Balkanu? Kako sa muškarcima? Kako naći svog idealnog tipa? Kako žena danas da bude srećna? ‘U raljama života’ je predstava o muškarcima, na kakve muke stavljaju žene, i sa kakvim mukama žene moraju da se nose. Osnovna ideja je da se spremimo za svadbu, jednu dugu, lepu, mrsnu, balkansku svadbu koja bi trebalo da nam iznedri mladu, a mlada puno mladunčadi. I tako, sve kako su babe htele. I dede. Sve onako kako su oni svi za nju, tu Šteficu sanjali. Šta je zapravo taj san – on je satkan između nametnute patrijahalne matrice i medijske kulture koja jede i jede”, navodi u najavi predstave Nosov koji trenutno boravi u Holandiji,

Andrej Nosov, Foto:N1

Flm „U raljama života“, u režiji Rajka Grlića koji je sa Dubravkom Ugrešić radio scenario, bio je najgledaniji te 1984. godine. Osvojio je brojna priznanja, a pored ostalih i Zlatnu arenu u Puli za režiju i muziku, kao i nagradu žirija publike. Mnogi ga pamte po čuvenoj replici: ”Sad ću da te ka.am“, koju je izgovorio Trokrilni. Kasting je bio očarajavući, pored Vitomire Lončar, Bate Živojinovića i Semke Sokolović Bertok igrali su još i Gorica Popović, Bogdan Diklić, Miodrag Krivokapić, Mira Furlan, Predrag Miki Manojolović, Mustafa Nadarević, Rade Šerbedžija…

Jugoslovenska kinoteka je na osnovu Zakona o kulturnim dobrima, 28. decembra 2016. proglasila sto srpskih igranih filmova (1911-1999) za kulturno dobro od velikog značaja. Na toj listi se nalazi i film “U raljama života“.

Novu predstavu će BDP raditi u saradnji sa Beo artom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar