Mira Banjac
Mira Banjac, Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Filmski festival u Sopotu, Sofest, biće održan od 11. do 17. jula i kako se radi o 49. izdanju njegov slogan je "U predvorju jubileja", a najavljeno je i da će počasna festivalska nagrada "Statueta slobode" biti dodeljena glumici Miri Banjac i, posthumno, filmskoj i televizijskoj montažerki Veri Baronijan.

Umetnički direktor festivala Aleksandar Avramović ocenio je da će predstojeća filmska smotra u Sopotu biti više nego reprezentativni uzorak dvogodišnje produkcije i umetničkih dometa srpskog filma, a biće prikazano 36 filmova, preneo je Beoinfo.

Najavio je da će se filmom „Uprkos magli“ odati pošta velikanu srpske, jugoslovenske i evropske kinematografije Goranu Paskaljeviću, a u ime festivala iskazao je neizmernu zahvalnost i poštovanje desetinama filmskih umetnika i radnika, koji su preminuli u protekle dve godine.

„Svi oni su svoja znamenita dela i velika znanja ugradili u trajanje i dostignuća našeg Festivala“, rekao je Avramović.

Podsetio je i da će oni koji ne mogu da dođu u Sopot najbolje filmove ovogodišnjeg festivala moći da pogledaju 19. jula u programu „Sofest plus“ u Domu omladine u Beogradu.

„Ulaz je besplatan, kao i za sve projekcije u Sopotu“, podsetio je Avramović.

Ove godine u žiriju festivala biće reditelj Slobodan Skerlić, producent Milan Nikodijević i scenarista Jovan Marković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar