Miroslav Mogorović, Nenad Dukić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ovogodišnje 28. izdanje Festivala evropskog filma Palić, biće održano u tradicionalnom festivalskom terminu, od 17. do 23. jula, na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, saopštili su danas na konferenciji za medije organizatori.

Novinarima su se obratili Radoslav Rale Zelenović, direktor festivala, Miroslav Mogorović, programski direktor, Nenad Dukić, selektor glavnog takmičarskog programa i izvršni producent Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta iz Subotice.

Miroslav Mogorović predstavio je strukturu festivala koja obuhvata 15 različitih selekcija i programskih celina.

– Ove godine smo se vratili u svoj tradicionalni termin. Sa programskom strukturom koja je postavljena 2019. ulazimo u snažne programe koje smo tada započeli i nastavljamo u slavu filma. Nenad Dukić sa kolegom Nilom Jangom je odradio selekciju za glavnu takmičarski program. Nil je bio zadužen i za logistiku oko odabira naslova za takmičarski program „Paralele i sudari“. Osim slovenačke kinematografije koja je u fokusu, imamo i evropski dokumentarni film čiji je selektor Igor Toholj. Donosimo i nekoliko interesnatnih kratkometražnih ostvarenja koja nisu trenutno u odvojenoj programskoj celini, na tome ćemo raditi narednih godina. Biće prikazani u okviru drugih programa, pred početak filmova. Imamo obilje pratećih programa i srećan sam što će „Nečista krv – greh predaka“ imati svetsku premijeru na našem festivalu.

Konferencija za medije, 28 festival evropskog filma Palić. Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

A kojih 12 filmova ćemo gledati u glavnoj takmičarskoj selekciji, predstavio je selektor Nenad Dukić.

– Nije bilo ni jednostavno ni lako, ali slobodno mogu da kažem da ćemo imati jak i kvalitetan program. Svetske kinematografske okolnosti su još uvek komplikovane, kinematografski lanac je poremećen već godinu i po dana. Neki autori i producenti koji imaju jake filmove poručili su da se filmovi ne puste i čuvaju ih, drugi neće da ih distribuiraju dok bioskopi ne počnu da rade, festivali kao Berlinare održan je onlaj, što nije festival, Kan je pomerio termin, ušao je u termin Karlovih Vari koji su pomereni za kraj avgusta i to sve komplikuje stvari.

Ipak, dodao je Dukić, FEF Palić ima 12 relevantnih filmova koji oslikavaju ono što evropska kinematografija daje ovih godinu dana.

To su „Dnevnik iz Gvantanama“ britanskog reditelja Mekdonalda sa Džodi Foster u glavnoj ulozi, „Plavi cvijet“ hrvatskog reditelja Zrinka Ogreste, makedonski „Čisto ljudski“ Igora Ivanova, „Prirodnu svetlost“ Deneša Nađa (dobitnika Srebrnog medveda na Berlinalu ove godine), kao i „Čuvara brata svojega“ turskog reditelja Ferita Karahana i „Kopilota“ nemačke rediteljke Ane Zohre Berahed. Pored njih, u trci za nagrade su i „Frans“ Bruna Dumona, „Gripa Petrovljevih“ Kirila Srebrenikova i „Najgora osoba na svetu“ norveškog reditelja Joakima Trira, iz selekcije ovogodišnjeg Kanskog festivala. kao i dugo očekivani domaći film „Nečista krv – greh predaka“ u režiji Milutina Petrovića, čija premijera je najavljena za 22. jul. U istoj selekciji su i poljski „Ja nikada ne plačem“ Pjotra Domalevskog i „Vojvoda“ britanskog reditelja Rodžera Mičela.

Nečista krv. Foto: Promo

– Primetili ste, dva britanska filma otvaraju i zatvaraju festival. Podvig je bio što smo uspeli uz malu pomoć prijatelja da imamo tri filma značajnih autora koji se nalaze sada u glavnoj konkurenciji kanskog festivala. I imamo i jaku prezentaciju eks jugoslovenskog prostoru na čelu sa filmom „Nečista krv- greh predaka“, odličan film Milutina Petrovića koji nije jer nije ekranizacija romana sprskog realizma, jer on se sa Borom Stankovićem ne uklapa – našalio se Nenad Dukić i objasnio da je reč o kombinaciji duha literature Bore Stankovića sa scenarijem čuvenog Vojislava Nanovića.

– Neko je pronašao njegov scenario i Milutin je to iskombinovao i napravio nešto novo. Reč je o periodu pre Sofkinog rođenja.

Selektor je dodao da će makedonski film „Čisto ljudski“ mladog autora Igora Ivanov, biti prikazan van konkurencije jer je koproducent Miša Mogorović, ali da zaslužuju da bude prikazan u glavnom porgramu po svom kvalitetu.

Nenad Dukić i Radoslav Zelenović. Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Oduševljenje među novinarima izazvala je vest da će u žiriju glavnog takmičarskog programa biti glumica Minja Peković, ovogodišnja dobitnica Sterijine nagrade, članica Narodnog pozorišta Subotica.

U takmičarskom programu „Paralele i sudari“ publika će moći da pogleda „Dečaka“ ruskog reditelja Vitalija Akimova, litvanski „Đavo nema mira“, letonske „U ogledalu“ i „Noćnu smenu“, „Furiju“ Petra Ristovskog, „Prolećnu pesmu“ Natalije Avramović, „Suton“ mađarskog reditelja Balinta Biroa, „Jarugu“ njegovog zemljaka Balaža Krasnahorkaija, „Dugu“ crnogorskog reditelja Aleksandra Vujovića, „Časove nemačkog“ Pavela Vesnakova iz Bugarske. Pored njih, u istoj selekciji su i azerbejdžanski film „Unutrašnje ostrvo“, gruzijski „Šta vidimo kad pogledamo u nebo“, „Branka“ mađarskog reditelja Kovača Akoša, „Nun of Your Bussines“ hrvatske rediteljke Ivane Marinić Kragić, „Tabiju“ Igora Drljače, nastalu u kanadsko-bosanskoj koprodukciji, „Duhove“ turske rediteljke Azre Deniz Okjaj, kao i ruski „Parket“ Aleksandra Mindadzea.

– Prošle godine smo u tri navrata morali da pomeramo održavanje našeg festivala a sve zbog toga da bi bio festival, da bi bio u na velikom platnu, u zamračenoj sali, u prisustvu publike. Nijednom nije bila opcija da pravimo onlajn festival, nego ono kako smo navikli da festival radimo – istakao je Zelenović i dodao da su izuzetno zadovoljni onim što su prošle godine uradili iz mnogo razloga, od filmskih do zdravstvenih.

Podsetio je da palićki festival počinje isto veče kada se završava kanski.

– Iako je situacija sada epidemiološki bolja, to ne znači da nam je lakše bilo da ga organizujemo. Zadovoljstvo mi je što mogu da kažem, da je ovo jedan od festivala sa najviše filmova, prikazaćemo 139 ostvarenja. Uvek smo hteli i čini mi se da smo uspeli da budemo to susretište autora, publike, kritičara, izveštača, gledalaca, na kome se prikazuju filmovi koji kritički govore o vremenu u kome živimo – naglasio je direktor FEF Palić.

Festival se, kako je rekao, u potpunosti vratio svojim korenima, sa svim manifestacijama, a ima i novosti.

Dobitnici Nagrade „Aleksandar Lifka” su Aleksandra Berček – mislim da ne treba da objašnjavam zašto – i nemački reditelj Kristijan Pecold, jedan od najznačajnijih nemačkih reditelja koji je bio na mnogim našim festivalima. Novost je da smo uveli još jedno priznanje, a to je Specijalna nagrada „Aleksandar Lifka” koja će se davati kinematografiji koja je u fokusu. Ove godine je to slovenačka kinematografija, a nagradu će dobiti glumica Milena Zupančič. Očekuje nas festival optimalno napravljen uz sve okolnosti u kojima smo se našli i verujem da sa njega niko neće otići nezadovoljan.

U čast dobitnika nagrade „Aleksandar Lifka“ kao i laureatu priznanja „Underground spirit“ a to je ove godine Rumunska producentkinja Ada Solomon biće priređen Omaž program.

Mogorović je istakao da su odlučili da iskoriste slobodan termin na letnjoj pozornici 23. jula u 23 sata da se otvore, kao i drugi feestivali prema tv serijama. Tako će premijerno prikazati prve dve pilot epizode serije „Kljun“ u režiji Uroša Tomića i Jelene Gavrilović, čija je radnja smeštena u Subotici i na Paliću a većina glumca je iz pozorišta ovog grada.

– Tradicionalna gastronomska ponuda na Paliću je i šest koncerata, pet radionica, edukativnih programa, promocije tri knjige, tri izložbe i dva okrugla stola. To je još jedan kvalitet ovog festivala, prateći programi i podjednako su nam važni. Imaćemo oko 150 gostiju iz Srbije i inostranstva. Od 24 filma iz takmičarskog programa, glavnog i „Paralele i sudari“, njih 18 će imati svoje predstavnike na festivalu. Videćemo mnoge umetnike, i dodirnućemo mnoge važne teme – s ponosom je rekao izvršni producent Ilija Tatić i podsetio da je budžet bio 19 miliona dinara i da su zahvalni Ministarstvu kulture i informisanja, kao i Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu i gradu Subotici na finansijskoj podršci.

Festival se ove godine održava na više lokacija, među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar