Aleksandar Bercek
Foto:Screenshot/Youtube/RTS TV lica, kao sav normalan svet - Zvanični kanal

Glumac Aleksandar Berček i nemački reditelj Kristijan Pecold dobitnici su nagrade "Aleksandar Lifka" za doprinos evropskoj kinematografiji, saopštili su danas organizatori Festivala evropskog filma Palić. Istoimenu specijalnu počasnu nagradu dobila je slovenačka glumica Milena Zupančič.

Aleksandar Berček je igrao u više od 40 filmova i brojnim pozorišnim predstavama. Za kultnu ulogu Miška u filmu „Ko to tamo peva“ Slobodana Šijana dobio je Zlatnu arenu 1980. godine, a u poslednjoj deceniji publika ga pamti po ulogama u „Šeširu profesora Koste Vujića“, „Južnom vetru“, „Državnom službeniku“ i drugim ostvarenjima, naveli su organizatori Palićkog festivala, dodajući da je glumac dobitnik i nagrade „Pavle Vuisić“ za životno delo 2001. godine.

Kristijan Pecold Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Nemački reditelj Kristijan Pecold već za debitantski „The State I Am In“ (2000) osvojio je Nemačku filmsku nagradu za najbolji film, a za ostvarenje „Barbara“ (2012) na Filmskom festivalu u Berlinu nagradu za najbolju režiju. Njegovo ostvarenje „Undine“ prikazano je na Berlinalu 2020. kada je glavna glumica Paula Bir osvojila Srebrnog medveda za najbolju žensku ulogu, a prošle godine i u glavnoj takmičarskoj selekciji Palićkog festivala, podsećaju organizatori.

Pecold bi, kako se očekuje, trebalo i da otvori ovogodišnje, 28. izdanje Palićkog festivala, na kom će od 17. do 23. jula na Letnjoj sceni i tri bioskopa publika moći da vidi više od 130 ostvarenja u 15 selekcija i programskih celina, a mnogi od njih imaće svoju srpsku ili regionalnu premijeru.

Milena Zupančić, glumica, intervju, nova.rs
Milena Zupančić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Specijalna počasna nagrada „Aleksandar Lifka“ za doprinos regionalnoj kinematografiji, uvedenu ove godine, pripala je slovenačkoj glumici Mileni Zupančič, a kinematografija ove zemlje je u fokusu Palićkog festivala ove godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar