Dušan Kovačević, Dodela nagrade Vladan Desnica piscu Dejanu Aleksiću Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Da nije bilo jednog velikog naroda koji je stradao u Drugom svetskom ratu, ja mislim da bi znak nacizma bio legalizovan, kao što su legalizovani znakovi i činovi zločina prethodnih osvajača, reči su akademika Dušana Kovačevića.

Akademik Dušan Kovačević bio je na čelu žirija novoustanovljene nagrade Narodne biblioteke Srbije „Vladan Desnica“, koja je u utorak dodeljena piscu Dejanu Aleksiću za roman „Petlja“ na Kosančićevom vencu, lokalitetu nekadašnje NBS.

Dejan Aleksić i Vladimir Pištalo, Dodela nagrade Vladan Desnica piscu Dejanu Aleksiću Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Akademik Dušan Kovačević, je obrazlažući priznanje u ime žirija, istakao da je nagrada „otišla u ruke veoma ozbiljnog pisca koji je relativno mlad autor, ali izuzetno dobar književnik“ i osvrnuo se na stradanje Narodne biblioteke Srbije u Drugom svetskom ratu :

– Biblioteka je ciljano gađana 6. aprila 1941. godine da bi se uništio identitet jednog naroda. Taj zločinački čin koji je smišljeno napravljen budi mi uvek mučninu i strašno osećanje nerazuma kad vidim kod ljudi u bilo kom kontekstu bilo kakav znak nacizma, bilo gde. To je nedopustivo i toleriše se previše, i da nije bilo jednog velikog naroda koji je stradao u Drugom svetskom ratu, ja mislim da bi taj znak bio legalizovan, kao što su legalizovani znakovi i činovi zločina prethodnih osvajača – kazao je akademik Dušan Kovačević.

On je dodao da je za njega taj prostor na Kosančićevom vencu posebno i sveto mesto.

– Kad god prolazim ovim krajem imam osećaj blage nelagode zbog naše kolektivne neodgovornosti zbog ovog što je ovde ostalo. Želja mi je da se ovde stvori neka spomen zgrada i da se naša nagrada dodeljuje u tom novom prostoru. Verujem da će se to desiti uskoro. Vidimo se sledeće godine na istom mestu – poručio je predsednik žirija Kovačević.

Bonus video: 20 godina kapoere u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar