Dejan Aleksić, Dodela nagrade Vladan Desnica piscu Dejanu Aleksiću Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Pesnik i pisac za decu Dejan Aleksić, prvi je dobitnik novoustanovljene godišnje nagrade "Vladan Desnica", za svoj debitantski roman "Petlja" (Laguna).

Prvi dobitnik novoustanovljene nagrade NBS “Vladan Desnica” je pesnik i pisac za decu, Dejan Aleksić, za svoj debitantski roman „Petlja“ u izdanju Lagune. Nagradu mu je dodelio Vladimir Pištalo, upravnik NBS, na ceremoniji na mestu nekadašnje Narodne bibiloteke Srbije na Kosančićevom vencu. Nagrada podrazumeva povelju Narodne biblioteke Srbije i novčani iznos od 12.000 evra, što je do sada najveća suma novca kada su knjiiževne nagrade u Srbiji u pitanju.

Dejan Aleksić i Vladimir Pištalo, Dodela nagrade Vladan Desnica piscu Dejanu Aleksiću Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Pored laulerata, u konkurenciji su bili sledeći romani: „Deca“ Milene Marković (Lom), „Ruža pod ledom“ Mirka Demića (SKD Prosvjeta, Zagreb), „Smrtni ishod atletskih povreda“ Milice Vučković (Booka) i „Španska čizma“ Vladimira Kopicla (Laguna).

Aleksić je, zahvalivši se na nagradi, rekao između ostalog da je odavno naša kultura zaslužila ugledno književno priznanje koje bi nosilo ime Vladana Desnice.

– Evo nas sada na znakovitom mestu nešeg ožiljka u sećanju i sećanja u ožiljku, okupljenih u lepoj svetkovini knjige i reči koje bi da se uspnu u sjaj. Zahvalan sam do suptilne dirljivosti što sam udostojen da se u tom sjaju pojavim i progovorim pred vama. Hvala vam – rekao je Aleksić.

Roman „Petlja“ je priča o nepomirljivom nekonformizmu glavne junakinje, njenom „petljom“ da se i po skupu cenu suprotstavi licemerju i poremećenom poretku svih vrednosti.

Prvi čovek Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo, inicijator je nagrade ove kulturne ustanove za najbolji roman, koju prvi put pisci dodeljuju piscima. Podsetimo, Stručni žiri ima devet članova: predsednik, akademik Dušan Kovačević, i članovi: Vladan Matijević, Vladimir Tabašević, Ljubica Arsić, Milisav Savić, Mirjana Mitrović, Enes Halilović, Vule Žurić i Dejan Stojiljković. Ideja je da članovi žirija budu afirmisani srpski pisci ovenčani najvažnijim književnim nagradama, koji nisu imali novi roman u prošlogodišnjoj produkciji.

Dobro bi nam došla jedna lepa tenda“

Ceremonija dodele nagrade protekla je pomalo u neprijatnoj atmosferi, zbog jakog sunca koje je sve vreme „žarilo“ prostor ceremonije na Kosančićevom vencu i od kojeg nije bilo zaštite. Čak se i laulerat Dejan Aleksić, na početku svog obraćanja u stihu našalio na tu temu: „ Za održanje ovog kulturnog trenda, dobro bi nam došla jedna lepa tenda.“

Pored dobitnika nagrade, na ceremoniji su govorili i Radovan Jokić, ispred Ministarstva kulture, predsednik žirija Dušan Kovačević i upravnik NBS Vladimir Pištalo. Svi su pomenuli potrebu i mogućnost da se na lokalitetu nekadašnje Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu, koja je srušena tokom bombardovanja Beograda u Drugom svetskom ratu, napravi neka vrsta memorijalnog centra ili kompleksa.

Dodela nagrade Vladan Desnica piscu Dejanu Aleksiću Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

– Ovo je za mene posebno i sveto mesto i kad god prolazim ovim krajem imam osećaj blage nelagode zbog naše kolektivne neodgovornosti zbog ovog što je ovde ostalo, sa željom da se ovde podigne nešto što će biti kao spomen. Biblioteka je ciljano gađana 6. aprila 1941. godine da bi se uništio identitet jednog naroda. Taj zločinački čin koji je smišljeno napravljen budi mi uvek mučninu i strašno osećanje nerazuma kad vidim kod ljudi u bilo kom kontekstu bilo kakav znak nacizma, bilo gde. To je nedopustivo i toleriše se previše, i da nije bilo jednog velikog naroda koji je stradao u Drugom svetskom ratu, ja mislim da bi taj znak bio legalizovan, kao što su legalizovani znakovi i činovi zločina prethodnih osvajača – rekao je Dušan Kovačević.

Upravnik NBS, Vladimir Pištalo, poručio je da ne zna nijednog pisca, nijednog novinara, nijednog bibliotekara i nijednog političara, koji ne bi voleo da se ova biblioteka obnovi.

– Svaki put kada se sretnemo ovde postoji ta poruka da se ovo mesto obnovi kao jedna vrsta memorijalnog kompleksa koje bi ispričalo priču o najvećem kulturcidu u Drugom svetskom ratu. Pola miliona uništenih knjiga, 1500 uništenih rukopisa od 12. do 17. veka, na jezicima od Venecije do Konstantinopolja. To je gubitakj koji se ne može izmeriti, ali stvaranje memorijalnog centra je način prevazilaženja traume.

Dodela nagrade Vladan Desnica piscu Dejanu Aleksiću Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Vladan Desnica (Zadar, 1905 – Zagreb, 1967), po čijem imenu novoustanovljena nagrada nosi ime, bio je slavni srpski i jugoslovernski književnik, a najpoznatiji je po romanu “Proleće Ivana Galeba”.

Narodna biblioteka Srbije ukinula je 2017. višedecenijsku Nagradu za najčitaniju knjigu godine, koja je te godine trebalo da pripadne Draganu Velikiću za roman “Islednik”, što je tada u javnosti protumačeno kao politički čin zbog Velikićevih stavova.

„Dva puta sam imao najčitaniju knjigu, prvi put 2008. godine, to je bio roman ‘Ruski prozor’, a sada je to ‘Islednik’, i oba puta sam oštećen. Prvi put zbog sumanutog pravila tadašnjeg upravnika NBS Sretena Ugričića da Nagradu za najčitaniju knjigu određuje žiri, a ne glasovi čitalaca, a drugi put sam oštećen kada je to glupo pravilo ukinuto, međutim, ukinuta je i nagrada“, rekao je tada Velikić.

Bonus video: Tijana Bogićević: Borim se za kvalitetnu pop muziku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar