Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Svaki put kada se sretnemo ovde, postoji ta poruka da se ovo mesto obnovi kao jedna vrsta memorijalnog kompleksa koje bi ispričalo priču o najvećem kulturcidu u Drugom svetskom ratu, rekao je Vladimir Pištalo, upravnik NBS u prostoru nekadašnje Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu.

Zgrada Narodne biblioteke uništena je u nacističkom bombardovanju Beograda 6. aprila 1941. godine. Gorela je dva dana i tom prilikom je uništen kompletan knjižni fond.

– Pola miliona uništenih knjiga, 1.500 rukopisa od 12. do 17. veka, na jezicima od Venecije do Konstantinopolja. To je gubitak koji se ne može izmeriti, ali stvaranje memorijalnog centra je način prevazilaženja traume – istakao je Vladimir Pištalo juče, govoreći na dodeli novoustanovljene nagrade NBS „Vladan Desnica“, čija je ceremonija održana u prostoru nekadašnjeg zdanja Biblioteke na Kosančićevom vencu.

Dodela nagrade Vladan Desnica piscu Dejanu Aleksiću Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Pištalo je dodao da ne zna nijednog pisca, nijednog novinara, nijednog bibliotekara i nijednog političara, koji ne bi voleo da se ova biblioteka obnovi. 

Pored laureata Dejana Aleksića, koji je nagrađen za roman „Petlja“, prisutnima su se na lokaciji nekdašnje biblioteke juče obratili i akademik Dušan Kovačević i Radovan Jokić, iz Ministarstva kulture. Svi su se složili da na mestu nekadašnje biblioteke treba izgraditi neku vrstu memorijalnog centra.

– Uvek imam osećaj blage nelagode kada vidim ovo mesto srušene Biblioteke koja je namerno ciljana u Drugom svetskom ratu da bi se uništio identitet jednog naroda. Bilo kakav znak nacizma bilo gde danas suviše se dugo toleriše. Želja mi je da se ovde stvori neka spomen zgrada i da se naša nagrada dodeljuje u tom novom prostoru, verujem da će se to desiti uskoro. Vidimo se sledeće godine na istom mestu – poručio je predsednik žirija Dušan Kovačević.

I Radovan Jokić, pomoćnik ministra kulture za savremeno stvaralaštvo, složio se da bi na tom mestu trebalo izgraditi memorijalni kompleks.

– Država je rešila da stane iza jednog veoma ozbiljnog književnog priznanja. Najveća je radost svih pisaca kada se objavi najuži izbor. I onda na kraju pobednik sve pokvari. Svih pet romana su sjajni, nadam se da ćemo jednog dana svi biti nagrađeni, ako budemo davali nagradu zvanu „Najuži izbor“ – zaključio je Radovan Jokić ispred Ministarstva za kulturu.

Dodela nagrade Vladan Desnica piscu Dejanu Aleksiću Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

A da li će država da stane iza ideje da se na Kosančićevom vencu podigne memorijalni kompleks, po svojoj prilici, ubrzo će se saznati.

Bonus video – Beograd za strance i dalje važi za jeftiniju destinaciju – a za nas?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar