Foto:promo

Izložba "Inspirisan Kubom" Dejana Matića biće otvorena sutra u Maloj galeriji ULUPUDS u Beogradu, najavljeno je iz ovog galerijskog prostora.

Slikar, vajar i kompozitor Dejan Matić je tokom karantina izazvanog pandemijom koronavirusa 2020. godine naslikao ciklus inspirisan Kubom. Pozitivnu misao i energiju u danima neizvesnosti umetnik je pronašao u igri, plesu, muzici, bojama i stilu života Kubanaca.

Tako su nastale slike „Muzičari“, „Kubanke“, „Ribolovci“, „Cigare“, „Ples“, „Ribe“, „Zastave“, „Oldtajmeri“, „Starac i more“, a ceo ciklus naslikan je jarkim bojama i u „jednom dahu“.

„Slike odišu nekom vanvremenskom pozitivnom energijom, snagom i strašću koju je umetnik osetio tokom boravka na Kubi. Družeći se sa Kubancima tih dana, on ih je upoznavao i posmatrao, diveći im se kako sa lakoćom obavljaju svakodnevne obaveze, kako znaju da uživaju u životu i onome što im svako novo jutro donosi. Ti likovi muzičara, plesača, ribara i Kubanki koji su zaustavljeni u pokretu, ‘uhvaćeni’ Dejanovim okom i kistom nam dočaravaju atmosferu nemirnog mora, zagušljivih barova, nepreglednih plantaža duvana, prelepih plaža i živopisnih ulica Kube. Umetnik je uspešno pronikao u njihovu dušu, unutrašnju energiju i tanana osećanja. Zanatski precizno i vešto je prikazao kako se u autentičnim kubanskim  enterijerima i eksterijerima na licima naslikanih, smenjuju radost, ljubav, zanesenost, strast, seta i spokoj“, navodi u najavi izložbe Maja Škaljarac – Stanošević iz Male galerije ULUPUDS.

Izložbu će, kako se očekuje, otvoriti Gustavo Trista del Todo, ambasador Kube u Srbiji, a postavka se može pogledati do 2. juna.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare