Izložba Bogdan Pavlović Život na zemlji
Foto: Promo/ULUS

Izložbu "Život na Zemlji" Bogdana Pavlovića publika će moći da vidi od 20. maja u Galeriji ULUS u Knez Mihailovoj u Beogradu, a umesto svečanog otvaranja planirani su susreti sa umetnikom 22. i 23. maja od 16 do 20 sati, najavili su organizatori.

Umetnik širokog polja interesovanja Bogdan Pavlović dobro je poznat beogradskoj publici, iako već dugo živi u Parizu. U galeriji Udruženja predstavlja svoj sedmogodišnji opus koji je podeljen u tri jasno definisane celine koje prate prostorni identitet Galerije ULUS. Izložene serije radova se prožimaju, a često i dopunjavaju. Međusobno bliskim čini ih specifičan, eksperimentalan odnos prema materiji i korišćenim materijalima, kao i ekspresivnost gesta, dok su scene i atmosfera iz svakodnevnog života njihova zajednička tematska okosnica, navodi se u najavi izložbe.

– Izložba ima multimedijalni karakter i sačinjavaju je fotografije, iscrtani atlasi, kolažirane geografske mape, slike na crnom itisonu, video zapisi. Specifičnu vrstu tankog crnog itisona koristim kao podlogu već više godina. Polazište za slike na njemu sam tražio u crvenom osvetljenju foto-laboratorija u kojima pod dejstvom razvijača nastaju analogne fotografske slike. Tragao sam za trenutkom stvaranja slike pod okriljem tog nemog osvetljenja kako bi prikazane scene poprimile nadrealan i dramatičan karakter. U tome mi je pomogla sama materija itisona kao sirova, i potpuno mat crna površina koja u skoro u potpunosti apsorbuje svetlost a koja, opet, aktivno učestvuje u građenju slike – rekao je Pavlović.

Izložba Bogdan Pavlović Život na zemlji
Kombinovana tehnika na itisonu Foto: Promo/ULUS

On dodaje i da je ucrtavanjem scena iz svakodnevice u prave atlase pokušao, sa druge strane, da prizorima preuzetim iz njegove foto arhive da univerzalan karakter.

– Atlasi i geografske mape su se pokazali kao plodna podloga za najrazličitije konceptualno-likovne eksperimente, a crteže u njima sam koristio i kao sekvence za video zapise.
U atlase i geografske mape počeo sam da upisujem nova grafička i topografska likovna rešenja sa savremenim konotacijama: ekologija, politika, identitet i teritorija, ženska prava… Tu su i zvezdane projekcije i konstelacije koje nam govore o zakrivljenosti prostora, fluktuaciji nebeskih tela, ali isto tako, i o savremenoj teoriji o Multiuniverzumu. Za svrhu ove serije sam koristio široki spektar likovnih pristupa i tehnika, što je potpuno u skladu sa univerzalnim svojstvima atlasa koji je sam po sebi stecište raznovrsnih grafičkih vizura koje odgovaraju različitim oblastima: geografija, topografija, astronomija… – priča umetnik.

Izložba Bogdan Pavlović Život na zemlji
Jedan od radova Bogana Pavlovića Foto: Promo/ULUS

Bogdan Pavlović, rođen u Beogradu 1969. godine, diplomirao je u Školi lepih umetnosti (ENSBA) u Parizu u klasi profesora Vladimira Veličkovića, a magistrirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2002. godine u klasi profesora Čedomira Vasića. Među njegovim radovima su i monumentalni crtež-print „Between“ za hotel „Hajat“ u Parizu, sa bratom Miškom Pavlovićem radio je na projektu stogodišnjice svetske avijacije u Muzeju jugoslovenskog vazduhoplovstva, njegov je i plakat za film „Super 8 stories“ (2001) Emira Kusturice…

Izložba Bogdan Pavlović Život na zemlji
„Ulaz za stalkera“, akrilik na itisonu, 2014. Foto: Promo/ULUS

Radovi mu se nalaze u više javnih kolekcija u Parizu, Beogradu (Muzej savremene umetnosti i Muzej grada) i drugim gradovima. Učestvovao je na brojnim grupnim, a priredio je na desetine samostalnih izložbi u Srbiji, Francuskoj, Italiji… Dobitnik je i značajnih nagrada za svoj rad u Srbiji i Francuskoj.

„Kroz slike koje upisuje u geografske karte i koje se uzdižu do ranga simbola, Bogdan Pavlović u gledaocu dotiče sopstveni osećaj pripadnosti svetu. Njegove istorizovane mape (po ugledu na srednjevekovna ukrasna slova sa prikazima istorijskih scena u starim rukopisima) nas upućuju na preispitivanje, na sanjarenje, ali možda, i pre svega na pomirenje sa mogućim beskonačnostima Zemlje i kosmosa“, zapisala je o radovima koje će Pavlović predstaviti u Beogradu francuska istoričarka umetnosti An Malerb u tekstu „Teritorije imaginarnog“.

Izložba Bogdan Pavlović Život na zemlji
Foto: Promo/ULUS

Izložba u Galeriji ULUS biće otvorena do 30. maja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar