Slavimir Stojanović FUTRO izlaže crteže u galeriji „Haos“

Kultura 13. maj. 202211:17
Podeli:
Foto: Dalibor Stankovic/promo

Izložba crteža PERCFET Slavimira Stojanovića, najnagrađivanijeg dizajnera sa ovih prostora, biće otvorena u utorak, 17. maja u 20 časova u galeriji "Haos".

– Ova izložba je planirana davno, po našem pozivu je, i tek sada je realizujemo. Do sada u našim programima nismo imali crteže grafičkog dizajnera ukoliko ne računamo prezentacije modnog dizajna. Evo prilike da se vidi nešto drugačije u domenu crteža, jedna duhovita i ironična igra koja pomera naša ustaljena pravila i večitu težnju ka savršenom. A da je Savršenstvo dosadno (Perfection is boring) podvlači nam ovaj autor u nekim prethodnim svojim radovima- istakla je u saopštenju istoričarka umetnosti Borka Božović, osnivač galerije „Haos“.

Slavimir Stojanović FUTRO Foto:promo

Slavimir Stojanović FUTRO je oduvek crtao. Crtež je bitna odrednica i suština njegovog sveukupnog rada. Za ovu priliku je realizovao seriju od 25 crteža grafitnim olovkama, formata 42 x 60 cm. Njih čine figuralne i apstraktne predstave u kombinaciji sa tekstom, naslovljene PERCFET. Reč je o igri, bežanju i premeštanju slova, izmotavanju, svojstvenom ovom stvaraocu od ugleda. To je svet u kome dominantnu ulogu ima ironija a ona itekako pripada autorima poput našeg gosta.

Tekst za ovu postavku je napisao književnik Slavoljub Stanković koji je, između ostalog, zapisao: "Sve je zastrašujuće veselo, zabrinjavajuće komično i katastrofalno zabavno. Možda nam zato i tako ‘san o boljem globalnom društvu‘ ostaje ‘zauvek nedostižan‘... U novom Slavimirovom crtežu ima apstrakcija, a u tekstu apsurda...

Slavimir Stojanović Futro – grafički dizajner, vizuelni umetnik, pisac, ilustrator i profesor.

U domenu dizajna i advertajzinga dobitnik je preko 300 međunarodnih nagrada i priznanja, kao i nagrade UEPS-a za životno delo. Osnivač je lajfstajl brenda Futro, sportskog brenda Yebossi Mukewu, kao i Futro Design studija, rangiranog među 100 najboljih dizajnerskih studija na svetu.

Autor je autobiografskog hit romana Devet i serijala slikovnica za decu Avanture Singi Lumbe, kao i koautor Rečnika večitog odrastanja. Redovan je TEDx govornik, gostujući profesor na School of Visual arts New York i docent na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Dobitnik je više od tri stotine domaćih, regionalnih i svetskih nagrada i priznanja.

Izložba PERCFET biće otvorena do 30. juna.

Bonus video: Stanko Crnobrnja o povratku u osamdesete

Komentari

Vaš komentar