Vojislav Voja Brajović, predsednik UDUS-a Foto: Vesna Lalić

Glumci nisu narodni neprijatelji i društvo ne bi smelo da dozvoli da se ponovi 1945. godina kada su oni proganjani, hapšeni i streljani, saopšteno je danas iz Udruženja dramskih umetnika Srbije.

„Udruženje dramskih umetnika Srbije u ovom vremenu oseća potrebu da ukaže javnosti da glumci nisu narodni neprijatelji i da podseti na nesreću 1945. godine, kada su glumci proganjani, hapšeni i streljani. Naše društvo ne sme da dozvoli da se tako nešto ikada ponovi“, navodi se u saopštenju UDUS-a.

Ovakvo saopštenje esnafskog udruženja usledilo je nakon što su poslednjih dana glumci i autor predstave „Srebrenica. Kad mi ubijeno ustanemo“ Zlatko Paković postali meta žestokih uvreda i ozbiljnih pretnji na društvenim mrežama, zbog čega je Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji kao producent ovog komada izvedenog 24. septembra u Beogradu, zatražio od nadležnih organa da reaguju i pozvali su javnost, pozorišne i druge ustanove da osude ovakve reakcije na pokušaj da se progovori o zločinu.

„Najviše grozomornih pretnji – a svaka je krivično delo ugrožavanja sigurnosti – dolazi iz redova takozvanih navijača. No, pod skutima vlasti, zajedno sa huliganima, nalazi se i kulturna elita, koja pred mojom predstavom ili kukavički ćuti, ili, poput (pozorišnog kritičara Ivana) Medenice, pokušava da je dostavljački okvalifikuje kao manjkav estetski predmet“, rekao je Paković.

I glumac Milan Marić ponovo se našao na meti korisnika društvenih mreža jer je učestvovao u projektu Haškog suda posvećenom zločinu u Srebrenici 1995. godine. Marić je trpeo uvrede i pre tri meseca, kada se pojavio snimak na kom glumac čita iskaz iz jednog od svedočenja na suđenju generalu Ratku Mladiću. Pored Marića, u istom projektu učestvovala je, između ostalih, i glumica Mirjana Karanović, koja je i ranije zbog svojih uloga i stavova doživljavala napade i pretnje.

To nije prvi put da glumci zbog svog posla trpe gnusne uvrede i pretnje.

Glumac Bane Trifunović je prošle godine trpeo uvrede zbog predstave „Pad“, a njegov brat Sergej više puta se našao na udaru zbog svojih stavova u javnosti. UDUS je pre dve godine reagovao i kada je predstava „Utopljene duše“ u kojoj je igrao Trifunović skinuta sa repertoara Festivala prvoizvedenih predstava u Aleksincu, navodno zbog sukoba interesa. Iz UDUS-a je tada saopšteno da su razlozi za to „udvorički, politički, vanumetnički“.

Brutalne pretnje glumcima na društvenim mrežama, kojima ih zasipaju oni koji se, u najmanju ruku, ne slažu sa njihovim ulogama ili stavovima ponavljaju se već godinama. Nikola Đuričko je zbog učešća u filmu „U zemlji krvi i meda“ Anđeline Džoli, čija je premijera nije mogla da bude održana u Beogradu u proleće 2012. godine, dugo trpeo razne uvrede. „To me je dovelo na listu antisrba, čak sam bio drugi na toj listi“, ispričao je kasnije glumac, dodajući da ga je posebno povredilo to što tada nijedan kolega nije stao na njegovu stranu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar