Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Odluka komisije da isključi pesme Desanke Maksimović iz školskog programa ne može da iznenadi u ovo vreme plagijata, kupovine diploma i rijalitija, ističe akademik Ljubomir Simović, dodatno revoltiran obrazloženjem iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

„Članovi komisije Zavoda dugo su razgovarali o najzrelijoj zbirci poezije velike pesnikinje, ‘Tražim pomilovanje’, i zaključili da se ‘vanvremenost Desanke Maksimović ne uklapa u poetičke okvire epohe, te da postoji bojazan da bi i učenici pogrešili u vrednovanju njene poezije, umanjujući njen značaj'“, naveli su iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja kao obrazloženje svog poteza u odgovoru Zadužbini „Desanka Maksimović“, odakle su protestovali zbog isključivanja pesama naše najpoznatije pesnikinje iz programa u gimnazijama.

– Besmisleno je i komentarisati razloge komisije koja je isključila poeziju Desanke Maksimović iz školskog programa. Oni tim obrazloženjima pokušavaju da se izvuku, ali im to ne može poći za rukom. Samo brisanje Desanke već govori za sebe – kaže za Nova.rs akademik Ljubomir Simović.

Simović navodi da takva odluka možda i ne može da iznenadi, s obzirom na okolnosti u kakvima se odvija kulturni život.
– Odluka o izbacivanju Desanke Maksimović iz školskog programa ne iznenađuje kad vidimo da mi možda već 40 godina nemamo književni život, kad vidimo da se knjige štampaju u svega 300 primeraka, kad vidimo kako nam se kvari i rastura jezik. Takva nam se odluka, kad malo razmislimo, može učiniti i doslednom, jer je ovo vreme plagijata i kupovine diploma i vreme rijaliti programa, a ne vreme Desanke Maksimović ili Ive Andrića – kaže Simović.

Pesnik Ljubomir Simović jedan je od književnika, ali i ljubitelja lepe reči iz drugih oblasti kulture i javnog života koji su reagovali na ovakvu odluku. Pesnik Matija Bećković rekao je da su takvu odluku doneli „oni za čija se imena nije ni čulo“, dok je dramski pisac Dušan Kovačević ocenio da njene pesme razumeju svi, od dece u obdaništima do kraja školovanja, i da se o njenoj poeziji mogu pisati doktorati.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar