Betoven maraton, Beogradska filharmonija u niskom statru pred Betoven maraton
Foto: Marko Đoković/Beogradska filharmonija

"Betoven maraton", tokom kojeg će više od 200 muzičara izvesti osam simfonija slavnog kompozitora, održava se danas u Dortmundu.

Najnoviji poduhvat šefa-dirigenta Gabrijela Felca i Beogradske i Dortmundske filharmonije, nazvan „Betoven maraton“ održava se danas u Dortmundu.

U okviru najvećeg događaja ovakve koncepcije u 2022. godini, dve filharmonije će naizmenično izvoditi sve simfonije Ludviga van Betovena.

Maraton traje celog dana, a Devetu Betovenovu simfoniju odsviratiće zajedno večeras u 20 časova.

Nakon Dortmunda ovaj projekat biće predstavljen i u Novom Sadu. Naime, više od 200 izvođača Beogradske i Dortmundske filharmonije izvešće u nedelju, 26. juna, u Gradskoj koncertnoj dvorani i na Petrovaradinskoj tvrđavi svih devet Betovenovih simfonija u jednom danu. Simfonije će izvesti Beogradska i Dortmundska filharmonija, pod upravom šefa-dirigenta Gabrijela Felca, koji je i autor „Betoven maratona“, uz Slovački filharmonijski hor iz Bratislave i četvoro solista i solistkinja iz Holandije, Austrije i SAD.

Beogradska i Dortmundska filharmonija naizmenično će izvoditi osam simfonija, od jutarnjih do večernjih sati, a kulminacija „Betoven maratona“ biće izvođenje čuvene Devete simfonije i „Ode radosti“, u čast Evrope i evropskih tekovina, 26. juna od 20.22 sati na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Bonus video: Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar