Beogradska filharmonija i Felc Foto: Marko Đoković

Devet simfonija, četiri grada, dve filharmonije, jedan dan i jedna Evropska prestonica kulture. To bi u najkraćim crtama bio projekat "Betoven maraton", koji podrazumeva jedinstveno izvođenje svih devet Betovenovih simfonija u jednom danu i to naizmenično u izvedbama Beogradske i Dortmundske filharmonije, pod upravom njihovog šefa-dirigenta Gabrijela Felca.

U jednom od najvećih poduhvata ovogodišnje Evropske prestonice kulture, Novog Sada, udružena su još tri grada Beograd, Dortmund i Bratislava, a muzička kondicija biće vam potrebna za 26. jun kada će ovaj nesvakidašnji i po mnogo čemu prvi takav događaj u Srbiji, biti realizovan u prvoj Gradskoj koncertnoj dvorani u Novom Sadu, uz izvođenje Devete simfonije pod otvorenim nebom na Petrovaradinu.

Upravo je ta poslednja, Deveta simfonija, jedan od razloga jedinstvenosti ovog događaja, s obzirom na to da će publika imati priliku da bude deo monumentalnog događaja na otvorenom, da čuje i vidi preko 200 izvođača iz dve filharmonije na sceni zajedno sa Slovačkim filharmonijskim horom iz Bratislave i četiri solista iz celog sveta.

Nakon što je pokušaj da se projekat „Betoven maraton“ realizuje 2020. godine, kada se slavio i 250. rođendan Betovena, odložen zbog pandemije, šef-dirigent Beogradske i Dortmundske filharmonije Gabrijel Felc smatra da su 2022. godine, kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture, dobili drugu šansu.

Gabriel Felc Foto: NSEPK/V. Veličković

– Proces pripreme ovakvog projekta veoma je dug. Mi smo o „Betoven maratonu“ počeli da pričamo još 2018. godine i tada je sve počelo. Planirali smo kada ćemo svirati, gde ćemo svirati, koji orkestar će svirati koju simfoniju, na primer, prvu i drugu simfoniju bi svirao orkestar iz Dortmunda, a treću simfoniju orkestar iz Srbije, i tako dalje. To je veoma velik projekat, ali mi smo srećni sa tokom realizacije. Sada smo u Novom Sadu i imamo tri meseca do održavanja koncerta – istakao je Felc.

Direktor Dortmundskog teatra Tobias Ehinger istakao je kako između Novog Sada i Dortmunda postoje bliske veze i kako u dortmundskom teatru radi oko 22 umetnika iz Srbije.

Tobias Ehinger Foto: NSEPK/Jovan Veljković

– Ubeđeni smo da klasična muzika ne poznaje granice i zaista verujem da je uspostavljanje ovakve međunarodne saradnje veoma važno, pogotovo zato što je Srbija često potcenjena u zapadnoj Evropi, što znam iz sopstvenog iskustva. Verujem da je sjajno iskustvo da se prikaže bogatstvo srpske kulture, da se srpska kultura približi Evropi, ali i da se stvori međunarodno prijateljstvo kroz muziku – rekao je Ehinger i dodao kako veoma ceni saradnju između dva filharmonijska orkestra.

„Betoven maraton“ deo je programskog luka „Tvrđava mira“ Evropske prestonice kulture u Novom Sadu, koji promoviše i istražuje kulturu mira i zajedništva kroz različite umetničke izraze.
Programski luk „Tvrđava mira“ jedan je od osam programskih lukova koji čine programski koncept Evropske prestonice kulture 2022. godine. Detaljan program, programska knjiga i sve informacije u vezi sa događajima u godini titule Evropske kulture 2022. godine.

Bonus video: Koncert Zubina Mehte na Kolarcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar