Zapis na stubu, Jerusalimskom Foto: Promo/Laguna; Screenshot/Youtube/RTV

Nagradu "Meša Selimović", koju "Večernje novosti" 36. put dodeljuju za najbolju knjigu iz prošlogodišnje produkcije, dobio je Selimir Radulović za pesničku zbirku "Zapis na stubu, jerusalimskom" u izdanju "Lagune".

Ovo je na današnjoj konferenciji za štampu u svečanoj sali Vukove zadužbine saopštio Dragan Bogutović, koji je sa Ognjenom Lakićevićem osnovao ovu nagradu.

Radulovićeva knjiga je ubedljivo pobedila, dobivši naklonost čak dvadeset i osmoro članova žirija kritičara, od kojih je svaki dao svoj izbor od pet naslova.

Izbori književnih znalaca objavljivani su tokom pune dve nedelje na stranicama Novosti, a pri vrhu rang-liste našli su se i „U kostreti“ Slobodana Jovića (19 glasova), „Psihologija gravitacije“ Nenada Šaponje (18 glasova), „Naćertanije“ Matije Bećkovića (12 glasova), „Vidi vidi“ Slobodana Zubanovića (11 glasova), saopštile su „Novosti“.

„Kada pročitamo pesme iz nove knjige Selimira Radulovića, i njima pridružimo stihove knjiga prethodnica, otkriva nam se da on ne živi samo u Novom Sadu, nego i u Nitrijskoj pustinji, u Katunakiji, na bregovima Jerusalima i među drevnim koricama pravoslavne podvižničke literature. Tamo gde živi tamo se i hrani, onim što rađa u tim nebeskim vrtovima. Ta hrana se, potom, ne pretvara samo u krv nego i u stih. Treba jasno reći – Selimir voli Svetitelje i druži se sa njima. Veran im je i predan. S njima je u pustinjama Egipta, Palestine i Svete Gore. Svojim pesmama pali kandila i užiže sveće pred njihovim besmrtnim likovima, i slovima, kao delićima mozaika, izobražava ih i postavlja pred naše mislene oči. Zato mu oni daruju posvećenje da može da iznutra razume, doživi i opeva ono što su oni u svojim, škrtim po formi a prebogatim po sadržaju, izrekama ostavili u nasleđe hrišćanskom svetu. Takođe mu poklanjaju i specifičnu poetsku formu, novo i svešteno slogomerje kojim se suzdržani i tvrdi jezik starečnika preliva u nešto drugačiju, ali ne manje istinitu, pjesan koju valja naučiti“, napisao je patrijarh Porfirije o knjizi „Zapis na stubu, jerusalimskom“.

Bonus video: Stevo Grabovac – dobitnik 70. NIN-ove nagrade

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare