Isidora Žebeljan, foto: Vesna Lalić

Skup sećanja na svojevremeno najmlađeg akademika Isidoru Žebeljan biće održan u utorak, 21. decembra u Svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti, s početkom u 11 časova, saopšteno je iz SANU.

Na skupu sećanja na kompozitorku, koja je preminula u septembru 2020, govoriće akademik Milan Lojanica, sekretar Odeljenja umetnosti SANU, dr Ivana Medić iz Muzikološkog instituta SANU, rediteljka i književnica Vida Ognjenović, član i umetnički rukovodilac Brodski kvarteta Pol Kesidi i Danijel Rouland, violinista i profesor Kraljevskog muzičkog koledža iz Londona.

U muzičkom delu programa učestvuju sopran Aneta Ilić, violinistkinja Mirjana Nešković, violončelista Srđan Sretenović i Aleksandar Stefanović, na harmonici.

Podsetimo, jedna od najizvođenijih srpskih kompozitorki na svetskoj muzičkoj sceni Isidora Žebeljan preminula je 29. septembra 2020, u 54. godini, posle duge i teške bolesti.

Studirala je kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Vlastimira Trajkovića, na kom 2002. postaje profesor. Samo četiri godine kasnije izabrana je za člana SANU, a 2012. i Svetske akademije umetnosti i nauka (WAAS).

Pažnju internacionalne javnosti privukla je operom „Zora D“, koja je premijerno izvedena u Amsterdamu 2003, u režiji Dejvida Pauntnija i Nikole Rab. Od tada je radila za značajne institucije i festivale, kao što su: Venecijansko bijenale, Fondacija Berlinske filharmonije, Accademia Musicale Chigiana Siena, City of London Festival, Univerzitet u Kentu, Opera Gelzenkirhen, Holandski kamerni hor…

Žebeljan je tokom karijere komponovala za Bečke simfoničare, Oktet Berlinske filharmonije, Brodski kvartet, Holandski kamerni hor, London Brass… Nastupala je i kao dirigent i pijanista u Londonu, Amsterdamu…

Komponovala je i muziku za više od trideset pozorišnih predstava u svim značajnim kućama u Srbiji, Norveškoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori, a radila je i na nekoliko filmskih partitura, uključujući i orkestraciju muzike Gorana Bregovića za filmove „Dom za vešanje“, „Arizona Dream“, „Podzemlje“, „Kraljica Margo“… Za muziku za film Miloša Radivojevića „Kako su me ukrali Nemci“ ovenčana je sa dve nagrade.

Bonus video:

Pikaso, genije umetnosti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar