Mira Furlan u "Lepoti poroka" Foto: Jugoslovenska kinoteka

Filmska ostvarenja nedavno preminule glumice Mire Furlan biće u fokusu februarskog programa Jugoslovenske kinoteke u okviru programa "Sećanje na", kao i presek karijere američkog glumca Klerka Gebla u ciklusu "Velikani svetskog filma", saopšteno je iz ove institucije.

Program „Sećanje na…“ u periodu od 10. do 14. februara prikazuje retrospektivu Mire Furlan, jedne od najboljih glumica sa prostora nekadašnje Jugoslavije, koja je preminula prošlog meseca u Los Anđelesu.

Mira Furlan Foto: Jugoslovenska kinoteka

Poseban talenat, njena lepota i harizma ponovo će doći do izražaja u filmovima – „Kiklop“ (1982) Antuna Vrdoljaka i „Lepota poroka“ (1986) Živka Nikolića, za koje je dobila dve Zlatne arene na festivalu u Puli.

Ali i vanserijske role koje je ostvarila u filmovima „Otac na službenom putu“ (1985) Emira Kusturice, „U raljama života“ (1984) i „Za sreću je potrebno troje“ (1985) Rajka Grlića, „Turneja“ (2008) Gorana Markovića.

Ciklus Velikani svetskog filma ovog meseca posvećen je čuvenom glumcu Klerku Geblu, povodom 120 godina od njegovog rođenja i 60 godina od smrti. Izbor iz opusa jedne od najvećih muških zvezda klasičnog američkog filma prikazuje se od 3. do 7. februara u sali Makavejev, uz reprizu krajem meseca u Muzeju kinoteke.

Program otvara komedija i romansa „Dogodilo se jedne noći“ (1934) Frenka Kapre, koja je slavnom glumcu donela Oskara za glavnu ulogu, a tu je remek delo „Prohujalo sa vihorom“ (1939) Viktora Fleminga, a za ulogu čuvenog Reta Batlera u toj istorijskoj drami sa Vivijen Li, Gejbl je ponovo bio nominovan za nagradu Američke akademije za film.

Ciklus obuhvata i poznata dela sedme umetnosti gde je Gejbl briljirao – „Mogambo“ (1953) Džona Forda i „Neprilagođeni“ (Misfits 1961) Džona Hjustona.

Klerk Gejbl i Vivijen Li u filmu Prohujalo s vihorom Foto: Jugoslovenska kinoteka

Isti program u više termina tokom meseca podsetiće i na nedavno preminule inostrane filmske umetnike, među njima su Majkl Aptid, reditelj filmova „Rudareva kći“ (1980) i „Gorile u magli“ (1988), glumica Karolin Selije („Život, ljubav, smrt“ Kloda Leluša), glumac Klod Braser („Neobična banda“ Žan Lik Godara), glumica Pamela Tifin („Muči me, ali me voli“ Dina Risija).

Program „Sećanje na…“ održava se i u Muzeju kinoteke u Kosovskoj 11, a 2. i 3. februar posvećen je reditelju i scenaristi Nikoli Stojanoviću, koji je preminuo prošlog meseca u Beogradu, u 79. godini. Biće prikazan izbor njegovih kratkih igranih i dokumentarnih filmova, i dva dugometražna igrana filma – „Od zlata jabuka“ (1986) i „Belle Epoque ili Poslednji valcer u Sarajevu“ (1990).

Na dan 19. februara navršava se osam godina od iznenadne smrti reditelja i scenariste Dinka Tucakovića (1960-2013), dugogodišnjeg upravnika Muzeja kinoteke i tog dana na njegov opus podsetiće projekcije muzičkog dokumentarnog filma „The Rubber Soul Project“ (2004) i igranog dugometražnog projekta „Doktor Rej i đavoli“ (2012).

U programu „Džon Hjuston na bis“ od 20. do 24. februara ponovo će moći da se vide filmovi jednog od najvećih holivudskih reditelja svih vremena.

Kinoteka će u februaru biti domaćin dve revije – Dani igre na filmu i Dani japanskog filma, dodaje se u saopštenju ove institucije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar