Foto: Printscreen

Gluma nije stavljanje maske, ona je skidanje svake maske. Glumac je taj koji će stajati na toj sceni i pred tom kamerom i tamo nam otkriti sebe i, preko sebe, i nas same. Dakle, on je "na vrhu", a ne “na dnu”. Bez glumca nema kazališta, ni filma, govorila je Mira Furlan.

U bogatoj karijeri, koja je prekinuta iznenadnom smrću u 66. godini, Mira Furlan je odigrala gotovo 400 rola na filmu, televiziji, i u pozorištu.

Poslednje uloge odigrala je prošle godine u kratkom filmu „Pred nama“ Aleksandra Adžića, odnosno američkoj TV seriji iz žanra naučne fantastike „Space Command“.

Na prostoru bivše Jugoslavije, dok sa suprugom, rediteljem Goranom Gajićem nije emigrirala u Ameriku, odigrala je na filmskom i TV platnu više od 60 rola, a prvi put je pred kamere stala 1975. godine u TV filmu „Knez“ Dražena Piskorića. Ovo je 10 uloga po kojima ćemo pamtiti Miru Furlan:

Enka, „Kiklop“

Foto: Printscreen

Uloga za koju će dobiti prvu filmsku nagradu bila je rola Enke u ostvarenju Antuna Vrdoljaka „Kiklop“ iz 1982. godine. Pojavivši se na velikom platnu uz Frana Lasića, Relju Bašića i Mariju Baksu u filmu za koji je Vrdoljak napisao i scenario po istoimenom romanu Ranka Marinkovića Mira Furlan je dobila Zlatnu arenu za Filmskom festivalu u Puli, za najbolju sporednu ulogu. Godinu danas kasnije film je pretvoren i u TV seriju, u kojoj je Furlanova reprizirala ulogu Enke.

Marijana, „U raljama života“

Samo dve godine kasnije Mira Furlan igra Marijanu u filmu Rajka Grlića, koji je snimio po romanu „Štefica Cvek u raljama života“. I u filmu Dunja koju igra Gorica Popović, režira televizijsku seriju koja se baš zove „Štefica Cvek u raljama života“, a njena junakinja je službenica željna ljubavi. I dok se priče junakinja paralelno odvijaju u različitim društvenim sredinama, one su zapravo slične, jer se u životima pojavljuju dugo očekivani muškarci puni obećanja. Film je ovenčan Nagradom publike na Pulskom filmskom festivalu, dok je Grlić dobio nagradu za najbolju režiju. Priznanjima je ovenčan na festivalima u Nišu i Vrnjačkoj Banji, a na Filmskom festivalu u Valensiji dobio je „Veliku palmu“.

Ankica Vidmar, „Otac na službenom putu“

Foto: Printscreen

U filmu Emira Kusturice “Otac na službenom putu” Furlanova je igrala Ankicu Vidmar – “prvu ženu pilota na Balkanu”. Ovo ostvarenje iz 1985. godine ovečnano je Zlatnom palmom na Kanskom filmskom festivalu. Kusturičin film, u kome su igrali i Moreno de Bartoli, Miki Manojlović, Mustafa Nadarević, Mirjana Karanović, osvetljava „raskid“ Tita sa Staljinom kroz priču „običnog čoveka“. Naime, u Sarajevu, 1950. trgovac i komunista Meša, uprkos porodici, veliki je ženskaroš, a ljubavnicu Ankicu „zaluđuje“ time kako će se razvesti… Kada ona shvati da to nikad neće učiniti, prijavi usputnu Mešinu primedbu o preterivanju u antistaljinističkoj propagandi oznaškom čelniku Ziji. Zbog toga on završava u zatvoru, odnosno „na službenom putu“…

Zdenka Radić, „Za sreću je potrebno dvoje“

Posle odsluženih tri godine u zatvoru, glavni junak Drago, koga igra Predrag Miki Manojlović, koji je osuđen zbog pljačke banke, oslobođen je i na proputovanju kroz Zagreb sreće dve potpuno različite žene koje će imati uticaj na njegovu budućnost. Jedna je od njih je Zdenka Radić u tumačenju Mire Furlan. Ovi susreti predstavljaju početak melodrame o trouglu koji spajaju emocije i novac. Ostvarenje o nadi da ljubav može da pruži izlaz iz života i vremena u kome čovek živi režirao je 1986. godine Rajko Grlić po scenariju Dubravke Ugrešić.

Jaglika, „Lepota poroka“

Mira Furlan kao Jaglika u filmu „Lepota poroka“. Foto: Promo/Jugoslovenska kinoteka

U filmu Živka Nikolića iz 1986 godine uz Petra Božovića, Alana Nurija Milutina Karadžića, Miru Banjac Furlanova igra Jagliku, rolu za koju će dobiti Zlatnu arenu u Puli za najbolju žensku ulogu. Film koji „crta“ patrijarhalno crnogorsko društvo i položaj žene u njemu kroz odnos tradicionalnog bračnog para, zavetovanog na doživotnu vernost. Siromašni bračni par prihvata poziv da se pridruži prijatelju koji radi na primorju i klupko kreće da se odmotava… Bračni par na primorju biva izložen do tad nepojmljivim turbulencijama, pa porocima. Za razliku od supruga koji nalazi posao u solani, Jaglika, koja se do tad zgražavala golotinje, zapošljava se u nudističkom kampu. Do tada smernoj, u Jagliki se bude „zabranjena erotska osećanja“…

Jovanka, „Video jela, zelen bor“

Foto: Printscreen

Savremena i tragikomična priča o gastarbajterima iz 1991. godine bila je, po mnogo čemu važna za Miru Furlan. Ne samo zbog uloge Jovanke, već i zbog toga što je označila početak veze sa rediteljem Goranom Gajićem, sa kojim će ostati do kraja života.

Umesto pismima gastarbajteri se sa svojom porodicom u otadžbini dopisuju video kasetama – potka je ove filmske priče u kojoj igraju i Danilo Stojković, Aleksandar Berček, Radmila Savićević, Branko Đurić, Dragan Bjelogrlić…. A braća Krstić – Radovan, koji živi u Nemačkoj i oženjen je Gerti sa kojom ima sina Johana, i Milovan, koji je ostao u rodnom selu sa ženom Radmilom, ćerkom Jovankom i sinom Jovanom, kao i roditeljima, žive na dve strane Evrope, alii m je zajedničko što obojica rade u fabrikama automobila. Radovanov deo porodice, ponesen razvojem video-tehnologije, odlučuje da se sa Milovanovim delom, tačnije sa Jovankom dopisuje VHS kasetama. I dok je braću nova tehnologija posvađala, Radovanov komšija, grof Fon Birne zaljubuje se u Jovanku, koja bi sve dala da pobegne sa sela…

Lila, „Diši duboko“

Prvi put nakon odlaska iz bivše Jugoslavije u SAD Mira Furlan se vraća na filmsko platno u jednom srspkom ostvarenju 2004. godine. U filmu Dragana Marinkovića ona igra Lilu, majku Saše (Ana Franić). Ova mlada beogradska studentkinja prava saopštava majci da će sa momkom Stefanom (Branislav Tomašević) iseliti u Kanadu. Ali, nedugo potom mladi par doživljava saobraćajnu nesreću. Saša se budi u bolnici i upoznaje Lanu (Jelena Đokić)…

Jagoda, „Vratiće se rode“

Serija „Vratiće se rode“ iz 2007. godine iznačila je povratak umetničkog i bračnog para Mira Furlan – Goran Gajić na naše prostore. U režiji Gajića glavni junak priče po scenariju Nikole Pejakovića i Ranka Božića jeste Predrag Švabić (Nikola Đuričko), mladić čija majka (Mirjana Karanović) nasleđuje kuću sa imanjem u vojvođanskom selu Baranda. Švaba u imanju vidi izlaz iz duga koji on i Ekser (Dragan Bjelogrlić) imaju prema šaneru i biznismenu Dušku Krtoli, poznatijem kao Dule Pacov (Srđan Todorović). Paralelno sa tom, u porodici Vulin odigrava se priča o propadanju vojvođanskog sela… Seoski hroničar Milenko Miletin (Branimir Brstina) nada se dolasku roda iako ih u Barandi odavno nema. A dolazak roda najaviće i dolazak Jagode (Mira Furlan), Milenkove žene na čiji grob dugo odlazi…

Delen, „Vavilon 5“

Od 1994. do 1998. godine Mira Furlan je igrala Delen u jednoj od najcenjenijih američkih naučno fantastičnih TV serija „Vavilon 5“. Iako su scenaristi zamislili Delen kao muškarca Furlanova je, kako su navodili autori, svojom glumom učinila da bude pravi izbor za rolu. Satai Delen je učinila da bude još vanzemaljskija nego što je prvobitno bila zamišljena.

Danijel Ruso, „Izgubljeni“

Čitave četiri godine, od 2004 – 2008. Mira Furlan igrala je u jednoj od najgledanijih serija u svetu – „Izgubljeni“. U TV seriji koja prati živote preživelih putnika avionske nesreće na čudnovatom tropskom ostrvu u južnom Pacifiku, Furlanova je četiri sezone igrala Danijel Ruso. Zanimljivo osmišljeno ostvarenje, u kome se u svakoj epizodi, kroz glavnu priču koja se dešava na misterioznom ostrvu, kazuje i priča o životu svakog od likova, odavno je steklo kultni status. Serija kroz koju je prošlo mnogo glumaca i danas važi za jednu od najuticajnijih u američkoj kulturi, jer je nakon nje usledilo mnogo knjiga, stripova i video igrica sa istovetnom temom.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare