Bioskopska sala Foto: Shutterstock

Festival autorskog filma biće održan u više bioskopa u Beogradu od 27. novembra do 4. decembra, saznaje portal Nova.rs. Reditelj i predsednik Saveta FAF-a Srdan Golubović, potvrđujući naša saznanja, kaže i da će programi, ako se situacija sa koronavirusom do tada značajno ne promeni, biti održani u punom kapacitetu.

– Festivala autorskog filma će biće i to uživo, a s obzirom na to kako sada stvari stoje, ideja nam je da programi budu održani u salama gde se su se održavali i prethodnih godina, što znači u Kombank dvorani, Domu omladine i Dvorani kulturnog centra Beograda… Ako to, pak, ne bude moguće, potražićemo drugačije rešenje, ali će festival biti svakako održan uživo – kaže Golubović.

Pripreme za 26. izdanje festivala su u toku, selekcija filmova privodi se kraju, a program bi trebalo da bude predstavljen početkom novembra.

Srdan Golubović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs
– Imaćemo kao i ranije glavni program, kao i bogat prateći program sa selekcijama „Hrabri Balkan“ i „Bande a part“. U glavnom programu biće filmovi, praktično, odasvud, sa svih kontinenata, veoma šaroliko. Gostiju iz inostranstva će biti manje, zbog opšte situacije sa koronavirusom, ali očekujemo goste pre svega iz regiona. Biće i nekoliko retrospektiva, među kojima i velika retrospektiva jednog domaćeg autora – kaže Golubović, dodajući da je još rano da se kaže o kome se radi.

Predsednik Saveta FAF-a kaže da se prati epidemiološka slika, a da organizatori imaju spremne dve varijante.

– Ako prilike budu ovakve kakve su sada, nema razloga da program ne bude održan u punom kapacitetu u bioskopima, naravno, uz sve već postojeće mere i propisan broj sedišta. Drugom varijantom predviđeno je da programi budu nešto svedeniji, ali su obe su pravljene tako da programi budu održani uživo – dodaje Golubović.

Održavanje javnih manifestacija pred publikom, pa samim tim i filmskih festivala, sve doskora nije delovalo moguće, mnogi od njih su odloženi ili su „preseljeni na internet“, pa se spekulisalo i o tome da li će biti FAF-a ove godine i kako izgledati. Međutim, krajem leta situacija je donekle poboljšana. Bioskopi su proradili početkom septembra, uz preporučene mere prevencije širenja koronavirusa, a potom je održano i nekoliko domaćih filmskih smotri, među kojima i Festival evropskog filma Palić, smotra dokumentarnog filma Beldoks, Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, Leskovački internacionalni filmski festival režije (LIFFE), a najavljeni su i Filmski susreti u Nišu.

Golubović je, u vreme kada su bioskopi još bili zatvoreni zbog pandemije, ocenio da će „festivali biti sve više važni za filmove“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar