Sa nedavnog otvaranja festivala na Paliću. Foto: Ivica Vojnić/Promo

Posle 15 dana rada bioskopa, prikazivači su zadovoljni posetom, za koju ističu da je čak i premašila njihova očekivanja. Međutim, da bi preživeli do povratka normalnom poslovanju, potrebna im je pomoć države.

Procenjeni gubitak svih bioskopa, koji su zbog pandemije bili zatvoreni od sredine marta do 1. septembra, iznosi oko 20 miliona evra.

U kompanijama “Sinepleks”, “Sinestar” i “Art Vista” su optimisti da će, ako se nastavi trenutni trend povećanja posete, izaći iz situacije u kojoj su se našli obustavom rada.

Neizvestan je razvoj epidemiološke situacije pa se i projekcije prikazivača o povratku normalnom funkcionisanju i nekadašnjoj posećenosti razlikuju.

Broj gledalaca u sali ograničen je u skladu sa propisanim merama, koje podrazumevaju razmak između gledalaca te je minimalni kapacitet sala 50 odsto od ukupnog, a može biti veću ukoliko dolaze parovi i porodice i kupuju vezane karte.

Pod maskom u bioskope, Foto:Evgeny Sinitsyn / Xinhua News / Profimedia

Najveći lanac bioskopa “Sinepleks” je od 1. septembra imao 35.000 posetilaca, što je, prema rečima programskog direktora Ivana Hinića 40 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

– To je u skladu sa očekivanjima, možda i malo bolje. Očekujemo da poseta raste i da početkom sledeće godine dođemo do nivoa “normalnih” rezultata iz perioda pre korone. Samo još da preživimo do tada – rekao je Hinić za Nova.rs.

– Znali smo da ne možemo da očekujemo posetu u punom ritmu, ali publika zaista pokazuje interesovanje. Imali smo sreće da su studiji ostavili velike filmove za početak, poput “Teneta” i “Mulana”. Ove nedelje kreće i tinejdžerski “After We Collided” za koji vlada ogromno interesovanje. Ako se ovaj trend nastavi i studiji ostave filmove planirane za puštanje, mislim da ćemo početkom sledeće godine doći na prošlogodišnji nivo što bi bio izlaz iz ove situacije – dodao je Hinić.

Sa njim se slaže i Zoran Savić, direktor “Blitc Sinestar”-a, koji je 31. avgusta otvorio novi bioskop u Beogradu.

– Rezultati su malo bolji nego što sam očekivao, s obzirom da dugo nismo radili. Izgleda da povoljnija epidemiološka situacija doprinosi tome da ljudi idu u bioskope, naravno uz pridržavanje svih mera koje sprovodimo. Podrazumeva se da nismo očekivali da poseta bude na istom nivou kao pre epidemije, između ostalog i zato što nema dovoljno novih filmova. To je još jedan naš problem – naveo je Savić.

Savić procenjuje da će za šest meseci doći do posete kakvu su imali pre pandemije.

– U nekom trenutku ćemo se oporaviti. Neizvesno je kada će to biti, ali je moja procena šest meseci. Mislim da je to realno – rekao je Savić.

Nebojša Ćetković, direktor kuće “Art Vista”, u čijem vlasništvu su bioskopi “Roda sinepleks” u Beogradu i “Arena sinepleks” u Novom Sadu, istakao je da se po raspoloženju publike i atmosferi u salama vidi koliko se publika uželela gledanja filmova na velikom platnu.

– Lepo je ponovo videti publiku u bioskopima i poseta je iz dana u dan sve bolja. Ako ostane ovako, mi smo zadovoljni i nadamo se da ćemo se vratiti na nivo poslovanja pre kovida. To naravno zavisi od epidemiološke situacije – rekao je Ćetković.

U „Art Visti“ više publike očekuju sa početkom distribucije novih, naročito, domaćih filmova.

– Ja se nadam da će povećanju posete doprineti dolazak jakih domaćih naslova, kao što su nastavak „Hotela Beograd“, „Jedini izlaz“, „Južni vetar 2“ i film o Tomi Zdravkoviću, u kombinaciji sa stranim ostvarenjima i 3D dečijim filmovima – naglasio je Ćetković.

Bioskopi i dalje čekaju pomoć države

Prikazivači su saglasni da veliki gubitak, nastao usled pandemije i skoro šestomesečne obustave rada, neće nikada biti nadoknađen i da im je pomoć države neophodna, iako su bioskopi konačno otvorili svoje sale.

– Mi i ne očekujemo da naš gubitak bude saniran, ali očekujemo da nam država toliko pomogne da uspemo da preživimo do kraja godine i da onda od početka 2021. možemo da funkcionišemo. Najbitnije nam je da firma preživi, da zadržimo radnike i da tokom naredne godine radimo u nekakvoj normali. Ko zna šta će biti, ali moramo da razmišljamo kao da će se situacija srediti – rekao je Ivan Hinić iz „Sinepleks“-a.

On je podsetio da su prikazivači i distributeri među najpogođenijima s obzirom da su šest meseci bili bez ikakvog prihoda.

– Uprkos tome što su nam prihodi bili nula, zadržali smo sve radnike i čekamo da vidimo šta ćemo dobiti od države. Nadam se da nećemo morati da pribegnemo katastrofalnoj meri – da otpuštamo ljude. Očekujemo prvenstveno pomoć oko budžetiranja plata i doprinosa. Jednokratna pomoć bi nam dobro došla, ali hajde da krenemo prvo od plata naših radnika – pojasnio je Hinić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar