Filmski susreti u Nišu, Foto:Južne vesti/Vanja Keser

Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma u Nišu, iako je ranije saopšteno da neće biti održan ove jeseni zbog rizika od širenja koronavirusa, ipak će se odigrati od 10. do 15. oktobra, ali ne na Letnjoj pozornici, nego u bioskopskim salama "Sinepleksa" u ovom gradu. Na popularnim Filmskim susretima biće prikazano 10 ostvarenja, potvrdio je portalu Nova.rs direktor festivala Srđan Savić.

Malo je nedostajalo da Filmski susreti ove jeseni, prvi put posle 55 godina, ne budu održani, nakon što su u septembru stručnjaci iz Instituta za javno zdravlje procenili procenili da je održavanje te manifestacije visokorizično. Međutim, situacija se poboljšala, tako da će festival ipak biti održan, kao i kontinuitet.

– Čekali smo zaključak Kriznog štaba da li je moguće raditi i napravili smo elaborat koji je usvojen. Projekcije će biti održavane u bioskopu „Sinepleks“, umesto na Letnjoj pozornici kako je prvobitno bilo planirano. Letnju pozornicu nije odobrio Institut za javno zdravlje, ali je sad ispalo i bolje, jer su i vremenske prilike sada takve da festival ne bismo mogli da održimo tamo, s obzirom na to da je kiša i hladno je. Olakšavajuća okolnost je i to što se u „Sinepleksu“ već primenjuju preventivne mere za sprečavanje širenja koronavirusa, ljudi već sede na obeleženim mestima, tako da ćemo se uz naš elaborat prilagoditi tome. Filmovi će biti prikazivani u svim salama „Sinepleksa“ u isto vreme, tako da možemo da računamo na ukupno 549 mesta, uz dodatna mesta za osobe sa invaliditetom. I dodela nagrada biće održana, istina u nešto svedenijem obliku jer je ambijent takav, ali najvažnije je da će festivala biti – kaže Srđan Savić, direktor „Filmskih susreta“ i Kulturnog centra Niša.

Srđan Savić, Foto: Printscreen/YouTube/Južne vesti

Uz ogradu da je u toku potpisivanje ugovora za još neke filmove koji će biti prikazani, Savić nam je otkrio da će publika moći da vidi ostvarenja „Otac“ Srdana Golubovića, „Ime naroda“ Darka Bajića, koprodukcioni film „Sin“ u režiji Ines Tanović, „Moj jutarnji smeh“ Marka Đorđevića, „Ekipu“ Marka Sopića i „Realnu priču“ Gordana Kičića.

– Neki od ovih filmova prošli su bioskopsku distribuciju, a neki su do sada prikazivani samo na festivalima. Za „Ime naroda“ bi se moglo reći i da će imati neku vrstu premijere, iako je do sada prikazan na Palićkom festivalu i LIFFE-u u Leskovcu. Praksa je da se na Filmskim susretima prikazuju filmovi nastali između dva festivala. Pri izboru se vodi računa ne samo o tome da to budu dobri filmovi, nego da su to i filmovi sa dobro odigranim ulogama, kao i po mogućnosti da glumci budu prisutni na festivalu kako bi publika mogla da ih vidi i uživo u svom gradu – kaže Savić.

Svake večeri biće prikazivana po dva filma, paralelno u svim salama, navode organizarori, a o nagradama će odlučivati članovi žirija koje predlaže Udruženje filmskih glumaca Srbije, a sastav će uskoro biti poznat. Kompletan program i cene ulaznica trebalo bi da budu poznati sutra.

Organizatori navode da će i budžet, prvobitno planiran na oko 23 miliona dinara, biti skresan na oko 14 miliona.

– Filmski susreti, bez obzira na sve nedoumice, moraju da budu održani i zbog kontinuiteta, jer je iz više razloga teško održati ga sledeće godine kao „2 u 1“, a važno je i da izostankom festivala ne budu oštećeni ni glumci, da ne dođu u podređeni položaj otkazivanjem festivala – zaključuje Savić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar