Radoslav Zelenović i Mirjana Karanović Foto: Ivica Vojnić/Promo

Premijerom filma "Ime naroda" Darka Bajića, dodelom nagrada "Aleksandar Lifka" za doprinos evrpskom filmu glumici Mirjani Karanović i mađarskoj rediteljki Ildiko Enjedi, te priznanja "Underground Spirit" za rad na polju nezavisnog filma italijanskoj rediteljki i montažerki Sari Fgajer, svečano je večeras otvoren Festival evropskog filma na Paliću.

– Stvarno sam ponosna na 40 godina bavljenja ovih divnim poslom, u koji sam se zaljubila još dok sam bila dete i čeznula da mogu da se na bilo koji način bavim glumom. Dobila sam mnoge nagrade u životu, ali mislim da je najveći uspeh glumca da traje. Da ta neka strast iznutra ima gde da se iskaže. Ono što jeste za mene gluma, to je produženo detinjstvo i način da svet mašte koji me je beskrajno radovao dok sam bila dete, zapravo postane svet u kome sam nastavila da živim na sceni – rekla je Mirjana Karanović, kojoj je nagradu „Aleksandar Lifka“ uručio direktor festivala Radoslav Zelenović.

Zelenović je naveo da je Mira Karanović pre svega filmska glumica, podsećajući da je snimila 70 igranih filmova, što je jedan od ređih primera u našoj kinematografiji, te da se sada „nalazi u odličnom društvu prethodnih laureata, poput Mikija Manojlovića, Mire Banjac, Milene Dravić, ali i Tea Angelopulosa, Jiržija Mencla, Kena Louča i drugih velikana evropskog filma“.

Mirjana Karanović Foto: Ivica Vojnić/Promo

Sara Fgaier i Ildiko Enjedi publici i organizatorima festivala zahvalile su na nagradi preko video-linka.

Festival je svečano otvoren premijerom filma „Ime naroda“ Darka Bajića, istorijske sage o Svetozaru Miletiću, jednom od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj druge polovine 19. veka. U filmu po scenariju Milovana Vitezovića, Miletića igra Ljubomir Bandović, a u ostalim ulogama su Žarko Laušević, Katarina Žutić, Anja Pavićević, Andrija Kuzmanović, Nikola Ristanovski, Milutin Mima Karadžić…

– Pozdravljam Palićki festival i ovaj hrabri potez, ali i potez vraćanja onoga što mislim da je i najvažnije – omogućavanje gledaocima da dožive bogatstvo. Da budu bogatiji za nove filmove koje će gledati na ovom festivalu. Nadam da će i moj film ostati kao neki životni događaj, koji će se pomešati sa ovim događajima. Čini mi se da će „Ime naroda“ dugo ostati u mislima onih koji ga budu gledali – rekao je Bajić.

Publika će na festivalu, otvorenom večeras u bioskopu „Eurosinema“, do 18. septembra moći da pogleda više od 130 filmova u bioskopskim dvoranama u Subotici i na Paliću, u 15 programskih celina.

– Na kraju smo ipak uspeli da se festival dogodi na pravi način, sa publikom. Dogodine ćemo se sigurno vratiti na našu originalnu lokaciju, na Letnju pozornicu – rekao je Miroslav Mogorović, programski direktor Palićkog festivala.

Miroslav Mogorović i Nenad Dukić Foto: Ivica Vojnić/Promo

Mogorović se zahvalio ekipi koja je uspela da iznese festival, kao i selektorima Nenadu Dukiću, Nilu Jangu i Igoru Toholju, koji su zajedno sa njim kreirali program.

– Palićki festival nam predstavlja ono što, po mom sudu, jeste zaista reprezentativan uzorak najkvalitetnijeg u evropskom filmu u protekloj godini. Veliki je uspeh što smo to uspeli da uradimo, i ove godine je ta lestvica kvaliteta na visokoj razini – kazao je Dukić, selektor glavnog takmičarskog programa.

Drugog festivalskog dana, u glavnom takmičarskom programu u bioskopu „Eurosinema“ biće prikazani „Časovi persijskog“ ukrajinskog reditelja Vladimira Perelmana od 20 sati, a dva sata kasnije na programu je „Valan“ mađarskog reditelja Bele Bagote.

U bioskopu „Abazija“ publika će od 19.30 sati moći, u selekciji „Paralele“, da vidi film „Očajanje“ letonskog reditelja Karlisa Lešinsa i „Prvi most“ njegove zemljakinje Laile Pakalnine, a od 21.30 sati „Poslugu“ slovačkog reditelja Ivana Ostročovskog i austrijski film „Kraljevsko plava“ u režiji Dinka Draganovića.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar