Put Sanje Marković: „Moj muž“ pa treća žena Tome Zdravkovića

Kultura 14. apr. 202113:03 > 13:18
Podeli:
Sanja Marković i Jovana Belović, Predstava Moj muž
Sanja Marković i Jovana Belović, predstava "Moj muž". Foto: Đorđe Tomić/Jugoslovensko dramsko pozorište

Užasno sam veliki tremaroš, to ne krijem. Sada me ona drma i zbog dolaska Rumene i nadam se da će videti bar jednu ženu na koju je mislila dok je pisala svoju knjigu, kaže za Nova.rs glumica Sanja Marković koja će sa Jovanom Belović večeras u 19 sati na Sceni Studio JDP premijerno izvesti komad “Moj muž“ Rumene Bužarovske u režiji Jovane Tomić. Poznata makedonska spisateljica prisustvovaće ovom događaju.

Šarmantnu, energičnu, talentovanu mladu glumicu televizijska publika je upoznala u seriji „Ujka – novi horizonti“, a uskoro ćemo je videti u ulozi treće supruge Tome Zdravkovića, u filmu i seriji „Toma“.

Razgovaramo nakon konferencije za novinare upriličene povodom večerašnje premijere u JDP. Komunikativna, neposredna, iskrena, rado je pristala iako je vremena bilo vrlo malo pošto je žurila na snimanje filma “Trag divljači“.

Sanja Marković
Sanja Marković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

– Moram da se pozabavim sobom i tom tremom, ne razbijam je nikako. Samo čekam da počne predstava i čim izađem na scenu, ona nekim čudom nestane. Pre toga mi je teško a posle osetim olakšanje – priča Sanja ne skidajući osmeh sa lica.

Rođena je 1994. u Beogradu, a odrasla je u Krnješevcima, selu u Sremu nadomak Šimanovaca. Glumu je zavolela još u detinjstvu, pa su je roditelji kao devetogodišnjakinju upisali u glumačku školu Mihaila Laptoševića u Beogradu. Maturirala je u privatnoj srednjoj školi Artimedia čiji je bila stipendista.

Glumu je diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Srđana J. Karanovića. Prvu ulogu je dobila na trećoj godini studija u Fejdoovom komadu “Hotel Slobodan promet“ u režiji Borisa Liješevića i to baš na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

– Bila sam deo hora, Matjeova ćerka i tada sam prvi put sarađivala i sa kostimografkinjom Majom Mirković koja je sada radila i predstavu “Moj muž“. A zanimljivo je da smo svojevremeno Jovana (Belović prim. aut.) i ja baš komentarisale da je mesto gde bismo volele da probamo da igramo upravo JDP. Nakon dve godine me je Jagoš Marković pozvao na audiciju za “Putujuće pozorište Šopalović” Ljubomira Simovića, i dobila sam ulogu Simke. I tako je nekako krenulo, primljena sam na paušal a sada postala stalni član JDP. Trenutno ovde igram četiri predstave, neverovatno – s oduševljenjem priča Sanja, koja je nedavno dobila Godišnju nagradu JDP za ulogu Simke kojom je očarala i publiku i pozorišne kritičare.

Jovana Belović i Sanja Marković, Predstava Moj muž
Jovana Belović i Sanja Marković u predstavi „Moj muž“. Foto: Đorđe Tomić/Jugoslovensko dramsko pozorište

A sve uloge, koje su joj bile poverene, ostavile su takav utisak. Bila je neodoljiva Puk u “Sanu letnje noći“ projektu Kokana Mladenovića rađenom po Šekspiru u Narodnom pozorištu u Beogradu, savršena Uspavana lepotica u istoimenoj predstavi rediteljke Tanje Mandić Rigonat u Pozorištu “Boško Buha“.

Kao Ester u komadu “Viktor ili deca na vlasti“ reditelja Aleksandra Švabića zaigrala je na sceni Narodnog pozorišta “Sterija“ u Vršcu, kao i u Kruševačkom pozorištu u predstavi “Animals“ Uglješe Šajtinca u režiji Snežane Trišić, koja ju je angažovala i u Kamijervom komadu “Kaligula“ u nacionalnom teatru.

Za ulogu Mileve u predstavi Aleksandra Popovića “Krmeći kas” u režiji Milje Mazarak osvojila je nagradu na Internacionalnom studentskom festivalu u Krajovi (Rumunija).

Ipak, Sanja uvek ističe da je zanat pekla u Dorćolskom narodnom pozorištu na sceni “Kosmodrom“ kod reditelja Filipa Gajića, gde je igrala u predstavama “Lude noći nad Sovjetskim Savezom“, “Karma, snovi oca Sergija“ i “Zidanje Skadra“.

– To je prelepo pozorište u Solunskoj ulici, mnogo smo radili i družili se. Ova pandemija je stopirala dosta predstava u kojima sam bila angažovana, jednostavno su skinute sa repertoara, ali valjda sve ima svoje. Jer, dogodilo se da za godinu dana u JDP ostvarim uloge u tri predstave – priča mlada glumica koja je nedavno na sceni svoje sada matične kuće blistala sa celim ansamblom u Handkeovom “Kasparu“ reditelja Miloša Lolića.

Sanja Marković i Miodrag Dragičević u predstavi „Kaspar“. Foto: Nebojša Babić

Gledali smo je u TV serijama “Ujka – novi horizontal“ u ulozi Lele i kao Jovanu u “12 reči“. Prvu filmsku ulogu ostvarila je u ostvarenju “Toma“ koji će imati premijeru u septembru.

– Igram Gocu, treću, poslednju suprugu Tome Zdravkovića. Ulogu sam dobila na kastingu i mojoj sreći nije bilo kraja. Ona živi u Torontu i jedva čekam da je upoznam. Na tom kastingu upoznala sam Nešu Pavlovića koji me je angažovao za njegov film “Trag divljači“ u kojem ću tumačiti lik novinarke Branke. Upravo žurim sada na set.

O predstavi “Moj muž“ kaže da je nešto posebno što je do sada radila.

– Kad znamo da je nekome teško, onda smo svi u tome, i možda je to najdivnije čime se bavi ovaj komad. Svi će u njoj nekog prepoznati i reći – e ovo je moja mama, ovo je moja prijateljica, komšinica ili pa ovo sam ja. U taj blender smo stavili sve žene, sve njihove statuse, socijalne i porodične, i kada bi sele za jedan sto, sve bi se razumele. Povezuju ih problemi, sve imaju neke muke i dele ih jedna sa drugom, nađu toplu žensku dušu sa kojom će da se posavetuju. Bilo bi lepo i da muškarci pogledaju ovu predstavu, ne znam da li će nešto iz nje da nauče, ali važno je da urade taj korak i da dođu – poručuje Sanja Marković.

 

Komentari

Vaš komentar