Rumena Buzarovska
Rumena Bužarovska Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Rumena i ja smo bile u komunikaciji tokom proba, slala sam joj prve materijale i radujem se što ćemo se upoznati i jedva čekam da čujem njene utiske, rekla je za Nova.rs Jovana Tomić rediteljka komada “Moj muž“ cenjene makedonske prozne spisateljice Rumene Bužarovske na Sceni Studio JDP, koja će premijerno biti izvedena 14. aprila u 19 sati.

A vest da će Rumena Bužarovska doći sutra na premijeru otkrila je Tamara Vučković Manojlović, direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta, na konferenciji za novinare kojoj su osim rediteljke prisustvovali umetnički direktor JDP Gorčin Stojanović, dramaturg Dimitrije Kokanov, kostimografkinja Maja Mirković i glumice Jovana Belović i Sanja Marković koje su postale stalne članice ansambla JDP.

Gorčin Stojanović
Gorčin Stojanović, Jovana Tomić, Tamara Vučković. Konferencija za novinare povodom premijere predstave „Moj muž“ u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

– Rumena Bužarovska je omiljeni pisac u Srbiji, tri njene zbirke su objavljene kod nas, a prva je “Moj muž“. Ova predstava se bavi stvarima koje se svima danas čine jako poznate. Radio ju je moćan tim, a važno je istaći da su i glumice koautorke ove predstave – rekao je Gorčin Stojanović.

Rediteljka Jovana Tomić je naglasila da je rad na ovom komadu bio veoma uzbudljiv proces posebno zbog suptilnosti koja se uspostavlja već Rumeninim jezikom.

– To me je privuklo na prvo čitanje, a sa druge strane, poigravanje opštim mestima, dobro poznatim situacijama, likovima. Taj miks je bio veliki izazov jer smo se mi kao autorski tim odmah dogovorili da suptilnost treba da bude glavna odrednica celokupnog jezika predstave baš zato da bi se publike ticalo i zato je empatija glavna reč kojom želimo da komuniciramo sa publikom.

Jovana Tomić
Jovana Tomić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ona je navela da zbirka “Moj muž” ima dvadesetak priča, ali oni su odabrali pet – “Preljubnik“, “Otac“, “Lile“, “Osmi mart“ i “Supa“.

– Pravac je bio da tematski još suzimo i preciziramo temu a to je odnos među samim ženama. One su prijateljice, majke i ćerke, koleginice… To su žene koje prepoznajemo, svuda su oko nas, priče se odvijaju u različitim socijalnim miljeima i društvenim krugovima..

A to što ih sve ujedinjuje jeste patrijarhalni kontekst u kome one moraju da obitavaju. I sad Rumena ne beži od lokalnog konteksta, mi u svakoj priči imamo ikonografiju koja povezuje i Srbiju i Makedoniju, nema razlika. Ali dolazimo do toga da je svejedno da li imaš jedno ili petoro dece, iz kog si miljea, jer problem je uvek isti. Ono što je fantastično kod Rumene jeste što ona to uzima kao činjenicu a ne pamfletski i kaže: “To je tako i hajde da vidimo šta se dešava sa ženama u naizgled svakodnevnim malim situacijama, koje su zapravo refleksija velikih problem“. Muž, odnosno muškarac, nije prisutan na sceni ali je on fokus i centralna figura svakog događaja – objasnila je Jovana Tomić i istakla da joj je najdivnije bilo što su svi u timu imali predloge i zajednički su dolazili do rešenja.

Dimitrije Kokanov
Dimitrije Kokanov Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Dramaturg Dimitrije Kokanov se posebno osvrnuo na rad sa mladim glumicama Sanjom i Jovanom.

– Do sada smo navikli da imamo neku temeljnu pripremu i odabir materijala, međutim, kad je reč o ovoj predstavi ceo proces je bio potpuno drugačiji jer je uspostavljen dijalog sa dve izuzetno glumice raskošnog dara, vrlo vešte u artikulisanju tog talenta.

Njihov glumački vokabular je neverovatan, i energija, otvorenost i spremnost na komunikaciju, premišljanje pozorišta i rad. One pršte s idejama non-stop, bilo je neverovatno. Dramaturgija same predstave mi je zato bila mnogo uzbudljivija, a Sanja i Jovana su posebno blago i radujem se svakoj novoj saradnji sa njima.

Jovana Belović je rekla da, iako je premijera sutra, najdragocenije je što su postavili takve temelje da nikad nije kraj i ide se dalje u traženju nekog novog smilsa i sadržaja, a Sanja Marković je napomenula da su tokom ovog procesa bili jedna složna porodica.

Jovana Belović
Jovana Belović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

– To nije fraza. Držali smo se zajedno i divno maštali i stvarali i događalo se da kada se završe probe nama je žao da se raziđemo i idemo kući. I onda smo nastavljali, i svakog dana se rađalo nešto novo i tako će biti i sa predstavom. Verujte, mnogo se volimo, zato se rodila ova divna predstava.

Kostimografkinja Maja Mirković je podsetila da ovaj komad ima čak 12 karaktera, pravi glumački Tur d’ Frans:

– Totalna slava glume i pozorišta, posebno u dodatku finog tkanja. Naizgled komedija, a ozbiljna priča o svakodnevici sa komičnim elementima. U tom nalaženju mere i na polju kostima bilo je najveće zadovoljstvo. Gledaćete dve grandiozne glumice.

Maja Mirković
Maja Mirković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predstava “Moj muž“ je nekonvencionalna, kaže Gorčin Stojanović i dodao da je pravi pravi emocionalni rolerkoster:

– Smeješ se pa bi malo plakao, zahvaljujući preciznoj režiji, od tona do tona, tačnoj dramaturgiji, likovnom izrazu, sa merom između nečeg što je svakodnevica i po postupcima kojima se nadogradi.

Prva repriza je u četvrtak, 15. aprila u 19 sati.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar