Vojislav Voja Brajović Foto: Vladislav Mitić

Novac koji je Vlada Srbije u aprilu obećala samostalnim umetnicima kao bespovratnu pomoć zarad ublažavanja posledica pandemije koronavirusa počeo je da stiže reprezentativnim udruženjima i isplata iznosa od dve minimalne zarade, odnosno oko 62.000 dinara, nekima od njih trebalo bi da počne već od sutra, saznaje portal Nova.rs. Međutim, da li će baš svi samostalni umetnici blagovremeno i dobiti ovu pomoć nije još izvesno, s obzirom na to da u pojedinim opštinama neki od umetnika još nisu uspeli da realizuju svoj status.

Iz Vlade Srbije je 15. aprila saopšteno da je na inicijativu Ministarstva kulture odobreno ukupno nešto više od 230 miliona dinara kao bespovratna pomoć za više od 3.100 onih koji „samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u kulturi“. Samostalni umetnici tako bi preko svojih reprezentativnih udruženja trebalo da dobiju pomoć u visini dve minimalne zarade, što je oko 62.000 dinara, a taj novac izdvaja Ministarstvo kulture.

„Bespovratna novčana pomoć iz budžeta Republike Srbije licima koja imaju status lica koja samostalno obavljaju umetničku odnosno drugu delatnost u kulturi (samostalni umetnici, samostalni stručnjaci u kulturi, samostalni saradnici u kulturi, samostalni izvođači kulturnih programa), u skladu sa zaključkom Vlade od 15. aprila 2021. godine, preneće se na račune reprezentativnih udruženja u kulturi, do srede 23. juna 2021. godine, saglasno broju lica koja imaju navedeni status na dan 1. aprila 2021. godine, radi dalje distribucije na račune gore navedenih lica“, odgovoreno nam je iz Ministarstva kulture na pitanja kada će i kako pomoć biti isplaćivana.

U Ministarstvu preciziraju da je novac „danas već prenet na račune 16 reprezentativnih udruženja“, a da će „za preostalih 11 udruženja ta sredstva biti preneta u navedenom roku, do srede 23. juna 2021. godine“.

U Udruženju dramskih umetnika Srbije potvrđeno nam je da je njima uplaćen novac za njihove članove u statusu samostalaca.

– Udruženja su uspela da izdejstvuju da samostani umetnici tu pomoć dobiju. Novac je uplaćen i od sutra bi trebalo da krene uplata na račune samostalnih umetnika – kaže glumac Vojislav Voja Brajović, predsednik UDUS-a, zadovoljan što je njihova inicijativa urodila plodom.

Slično kažu i u Srpskom književnom društvu.

– Danas nam je legao na račun novac iz Ministarstva. Ostalo je da to naš knjigovođa uradi to što je potrebno i novac će ovih dana biti uplaćen našim članovima – kaže Dejan Simonović, predsednik Srpskog književnog društva.

Novac nije još legao na račune svih reprezentativnih udruženja, ali i oni takođe očekuju da se to dogodi ovih dana.

– Nismo do danas dobili novac i nemamo još informaciju kada će biti uplaćen, ali verujemo da ćemo ga dobiti za neki dan, kad dođemo na red. Čim dobijemo novac, krenuće i uplata našim članovima – kaže Konstantin T. Petrović, sekretar Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije.

U Udruženju muzičkih umetnika Srbije navode da je pre nekoliko dana njihov predsednik Bora Dugić bio pozvan u Ministarstvo da potpiše ugovor na osnovu kog se udruženju prebacuje novac na račun i takođe očekuju da to bude urađeno do kraja meseca.

Samostalni umetnici dobili su prošle godine pomoć od ukupno 90.000 dinara za prva tri meseca pandemije 2020. ali se isplata za neke od njih otegla na dva meseca, jer je Ministarstvo kulture potpisivalo ugovore sa lokalnim samoupravama, što je značilo još jednu kariku u nizu. Ovaj put to je postavljeno tako da udruženja potpisuju ugovor direktno sa Ministarstvom, Ministarstvo uplaćuje novac udruženjima, a onda udruženja novac uplaćuju na račune svojih članova.

Radna grupa „Samostalci“ u okviru Udruženja likovnih umetnika Srbije pozdravila je paket pomoći „kao prepoznavanje nadležnih institucija da samostalni umetnici, poput svih ostalih radnih kategorija, nisu u mogućnosti da obavljaju svoju delatnost u pandemijskim okvirima“. Međutim, ukazali su i na još jedan potencijalni problem.

„S druge strane, status samostalnog umetnika u republici Srbiji je decenijskim nemarom društva i institucija potpuno degradiran i sveden na niz problema na koje smo pokušali da ukažemo na debati koju je ULUS organizovao 19. aprila 2021. Poreska dugovanja, koja u velikoj meri nisu krivica umetnika, i osporavanje prava na zdravstvenu zaštitu zbog dugovanja, neki su od problema koji traže sistemsko rešenje i strukturalan pristup. Većina lokalnih samouprava ne uplaćuje doprinose za obavezno socijalno osiguranje samostalnih umetnika i upravo zbog toga većina samostalaca van Beograda, kojima su reprezentativna udruženja odobrila status samostalnog umetnika na osnovu kvaliteta i kontinuiteta njihovog umetničkog rada, nisu bili u stanju da realizuju svoj status, a samim tim i neće dobiti najavljenu pomoć“, navedeno je u pisanom odgovoru Radne grupe ULUS – Samostalci redakciji našeg portala nakon što je najavljena pomoć Vlade Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar