Maja Gojković. Foto:Promo/Ministarstvo kulture i informisanja

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je danas, obrazlažući izmene i dopune Zakona o kulturi, da će “lokalne samouprave morati da uplaćuju doprinose za zdravstveno i socijalno osiguranje samostalnim umetnicma”.

“Usvojili smo primedbu strukovnih udruženja samostalnih umetnika i ovim izmenama i dopunama se uvodi obaveza plaćanja doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje umetnicima”, rekla je Gojković u Skupštini Srbije.

Predloženim izmenama Zakona o kulturi produžava se rok za raspisivanje javnih konkursa za finansiranje ili sufinansiranje kulturnih programa i projekata, kao i umetničkih, odnosno stručnih i naučnih istraživanja u kulturi, sa 30 na 60 dana od usvajanja budžeta.

Izmenama ovog Zakona utvrđuje se sastav, način izbora i mandat Nacionalnog saveta za kulturu.

Gojković je rekla da je Zakon o kulturi sistemski zakon za oblast kulture.

Ona je rekla da je održana javna rasprava o izmenama ovog Zakona u pet gradova, kao i da je prihvaćen deo primedbi sa tih rasprava.

“Prvo da se bolje uredi procedura i izbor članova Nacionalnog saveta za kulturu, da se obezbedi prisutnost nacionalnih manjina u ovom telu na određeni način”, rekla je Gojković.

U Predlogu izmena i dopuna Zakona o kulturi navodi se da će Registar ustanova kulture voditi Agencija za privredne registre. (kraj) lj/lč

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar