Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Scenske umetnosti, igra i balet, producenti, tonci, umetnički urednici, ali i voditelji i pevači svih žanrova, uključujući i zabavnu i narodnu muziku, u grupi su onih koji će odlukom Vlade Srbije dobiti 90.000 dinara jednokratne pomoći iz budžeta namenjenu ublažavanju posledica pandemije.

Vlada Srbije usvojila je juče zaključak o isplati „bespovratne novčane pomoći samostalnim stručnjacima u kulturi, samostalnim saradnicima i izvođačima kulturnih programa, radi ublažavanja posledica nastalih usled pandemije izazvane koronavirusom. U saopštenju Ministarstva kulture navodi se da će pomoć od 90.000 dinara biti isplaćena „licima koja samostalno obavljaju drugu delatnost u kulturi koju je utvrdilo reprezentativno udruženje u kulturi“, a koji nisu dobili finansijsku podršku 2020. godine. I to je izazvalo zabunu u udruženjima umetnika: na koga se ovo tačno odnosi?

Nova.rs saznaje da se skoro svi pomenuti u jučerašnjem saopštenju Vlade nalaze u Udruženju scenskih umetnika, stručnjaka i saradnika u kulturi Srbije, na čijem čelu je Živorad Žika Ajdačić. On ovako razjašnjava ko može da računa na pomoć iz budžeta:

– To je druga tura pomoći i odnosi se na naše članove. Prošle godine pomoć je uplaćena samostalnim umetnicima, onima kojima lokalna samouprava plaća penzijsko i zdravstveno osiguranje. Imali smo i mi oko 60 takvih članova, a sada su ovom merom obuhvaćeni i naši članovi koji imaju taj status, ali sami sebi to plaćaju.

Ajdačić: Pomoć može da očekuje najmanje 2.000 ljudi

Na pitanje kog profila zanimanja su „samostalni stručnjaci u kulturi“ i „samostalni saradnici“, on odgovara da su iz „skoro svih oblasti kulture“.

– Obuhvaćeni su umetnici iz oblasti likovne, književne, dramske umetnosti. Kod nas u udruženju time su obuhvaćene scenske umetnosti, znači igra, folklor, balet, tu su voditelji programa, umetnički urednici, tonci, producenti, svi oni koji pripadaju toj kategoriji – kaže Ajdačić, potvrđujući da se ova pomoć odnosi i na samostalne kustose ili teoretičare umetnosti i kulture.

Živorad Žika Ajdačić
Živorad Žika Ajdačić. Foto: Medija centar

– To je podeljeno po reprezentativnim udruženjima, a ima ih 19 u Srbiji. U našem udruženju ima oko 1.670 članova iz cele Srbije, ali tu su i zaposleni, i penzioneri, i samostalni. Na pomoć može da računa nešto više od 120 samostalnih. Ostali su zaposleni u televizijama, istitucijama kulture… Imamo i veliki broj onih koji su ranije bili u statusu samostalnih umetnika, pa su otišli u penziju. Na njih se ta pomoć ne odnosi, oni imaju pomoć za penzionere – kaže Ajdačić.

U saopštenju Vlade najmanje jasno je to što će pomoć dobiti „izvođači kulturnih programa“. Prema logici, to bi bili praktično svi koji izvode neki od umetničkih programa. Na koga se to odnosi, pitamo Ajdačića.

– To su pre svega glumci, pevači svih kategorija, narodne, zabavne, rok, pop, igrači… To su izvođači koji izvode program. Ta se pomoć odnosi na sve njih, na pop, na rok, na sve koji su samostalni – nabraja on.

Ajdačić navodi da su dobili tu odluku Vlade, a da su udruženja već dostavila spiskove Ministarstvu kulture, da je Ministarstvo je „na vezi“ sa lokalnim samoupravama i on očekuje da isplate počnu sredinom maja, preko umetničkih udruženja.

Na pitanje na koja udruženja sem njegovog se to odnosi, Ajdačić, svojevremeno u žiži javnosti i zbog predloga da muzičari iz oblasti narodne i zabavne muzike dobiju nacionalne penzije, kaže na sva: likovnih, primenjenih, dramskih, baletskih, muzičkih umetnosti… Uz ogradu da ne zna tačan broj, navodi da tu pomoć može da očekuje najmanje 2.000 ljudi.

– Sve zavisi od toga šta su umetnička udruženja dostavila Ministarstvu kulture – zaključuje Ajdačić.

Međutim, tu opet počinju nejasnoće. Izvesno je da su iz ove „tranše“ pomoći isključeni samostalni umetnici, pošto su oni, uz niz peripetija, dobili po 90.000 dinara prošle godine, a Vlada Srbije nedavno im je obećala i pomoć od dve minimalne zarade za jul i avgust 2021. godine.

„Kod nas u udruženju su samo samostalni umetnici“

Članovima drugih udruženja koja smo pozvali nije najjasnije na koga se sadašnja pomoć od 90.000 dinara odnosi. U Udruženju dramskih umetnosti navode da, pored glumaca, reditelja i dramskih pisaca okupljaju i druge pozorišne i filmske profesionalce poput inspicijenata ili šaptača, ali navode da su njihovi članovi dobili pomoć prošle godine i čekaju onu na leto.

Sa pretpostavkom da se pomoć odnosi na kustose, pozvali smo Udruženje likovnih umetnosti, gde kratko kažu da ULUS ima izdvojenu samo sekciju samostalnih umetnika, upućujući nas na Udruženje likovnih i primenjenih umetnika i dizajna.

– I kod nas su samo samostalni umetnici i za njih je predviđena pomoć od dva puta po 30.000 dinara na leto. Zvaničnu informaciju o kategorijama koju spominjete nemamo, imamo samo dizajnere, arhitekte, scenografe, dizajnere tekstila… Devet delatnosti i svi su samostalni umetnici. Imamo i istoričare umetnosti, teoretičare i i kritičare pod tom delatnošću, ali njih je obuhvatima pomoć prošle godine. Moguće da su to neki drugi, ali to nema veze sa ULUPUDS-om – kaže Konstantin T. Petrović iz stručne službe ovog udruženja.

Brajović: Prioritet oni kojima je novac potreban da bi preživeli

Predsenik UDUS-a, glumac Vojislav Voja Brajović, misli da se nova odluka Vlade o pomoći odnosi pre svega na producente ili teoretičare umetnosti, ocenjujući takođe da je taj segment nejasno definisan. On podseća na to da je pomoć samostalnim umetnicima isplaćena prošle godine na inicijativu udruženja, da je nedavno doneta odluka da im budu isplaćene dve minimalne zarade na leto.

Foto: Nova S

– Dobro je da država prepoznaje taj problem, svakog ko u ovom užasu ostvari svoj lični dohodak, i da koliko-toliko pomogne. Trebalo bi da prioritet imaju oni kojima je to potrebno. Ne znam koliko samostalnih saradnika u kulturi ima, a pogotovu ne koliko ima izvođača kulturnih programa. A da mi bude krivo što neko uzima u ovoj opštoj sirotinji, ne pada mi napamet. Svako ko je bio onemogućen da u ovoj pandemiji preživi jer nema novca, država treba da ga podrži. To je moj stav – zaključuje Brajović.

U Asocijaciji Nezavisna kulturna scena Srbije, odakle su još na početku pandemije ukazivali na to da pored samostalnih umetnika treba pomoći i radnicima u kulturi, navode da nisu detaljno upoznati sa novom odlukom Vlade. Oni dodaju da se u nekim udruženjima može steći status samostalnog stručnjaka i saradnika u kulturi, ali ni njima nije do kraja jasno šta se tačno podrazumeva pod „izvođačima kulturnih programa“, jer je to jako široko definisano.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare