Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ni skoro dva meseca nakon što je premijerka Ana Brnabić obećala jednokratnu pomoć samostalnim umetnicima za mart, april i maj od 90.000 dinara, ona nije uplaćena svima njima, saznaje portal Nova.rs.

Pomoć koju je Ana Brnabić obećala samostalnim umetnicima još 6. maja njih više od 2.000 dobilo je dva dana pred izbore. Međutim, ta pomoć ni početkom jula nije isplaćena svima koji su na spiskovima umetničkih udruženja u tom statusu i čekaju je skoro dva meseca.

Pomoć je legla na račune umetnika u Beogradu, gde ih ima i najviše, ali ne, primera radi, i njihovim kolegama u Novom Sadu ili Staroj Pazovi. Proteklih dana, prema podacima iz Udruženja likovnih umetnika Srbije, novac je legao na račune njihovim članovima u Jagodini, Vršcu, Paraćinu, Bačkoj Topoli…

– Prema našim informacijama, prebacivanje novca na račune samostalnim umetnicima u Pančevu, gde samo ULUS ima šestoro članova, trenutno je u toku. Informacije o tome da li je novac uplaćen samostalnim umetnicima u Nišu i Šapcu još nemamo – kaže Isidora Ilić iz radne grupe „Samostalci – ULUS“.

Princip da se novac predviđen za pomoć isplaćuje umetnicima preko udruženja primenjen je samo u Beogradu. U ostalim slučajevima za isplatu pomoći bile su zadužene lokalne samouprave, kaže naša sagovornica.

– Ministarstvo kulture je, prema informacijama koje imamo, još 3. juna poslalo ugovore svim lokalnim samoupravama i one su te ugovore potpisale ili nisu. Ni mi ni Ministarstvo nemamo trenutnu kompletnu informaciju o tome gde je novac, koji je od prošlog petka legao na račune, isplaćen, a gde nije. Sve vreme smo na vezi sa lokalnim samoupravama i umetnicima. U Novom Sadu, recimo, ugovor nije još potpisan, ali smo dobili informaciju da će grad taj ugovor potpisati sledeće nedelje. Problem imamo sa Starom Pazovom, oni nam se ne javljaju – kaže Isidora Ilić.

Isidora Ilić Foto:Privatna arhiva

Od kako je nastupila pandemija, samostalni umetnici su u stalnoj strepnji za egzistenciju, pošto nisu u mogućnosti da rade. Radnoj grupi pri ULUS-u su se, priča Isidora Ilić, javljali i umetnici koji su zbog povremenih poslova morali da istupe iz statusa, a nakon što su oni obustavljeni našli su se „ni tamo ni ovamo“, odnosno nisu mogli da se vrate u status i da računaju na obećanu pomoć države.

– Kada je počelo da se piše o situaciji u kojoj su se našli samostalni umetnici, to nam je značilo u tom smislu da se artikuliše šta znači status samostalnog umetnika. Ova oblast nije adekvatno uređena i decenijama se unazad urušava. Primera radi, nemamo ugovore o radu, ali se svuda vodimo kao zaposleni a doprinose plaćaju uprave koje to žele. Pokrenuli smo zato akcije još od januara, vodili su ih članovi ULUS-a i, naravno, drugih udruženja, a onda su u martu uvedene mere zbog pandemije koronavirusa – priča Isidora Ilić.

Za predlog da se samostalnim umetnicima isplati pomoć i za period od juna do avgusta, s obzirom da ni tokom leta neće biti u prilici da rade, čuli su i u ULUS-u.

– Naravno da to podržavamo, apsolutno smo za, i takav predlog bio je i logičan, jer se kriza nastavlja – zaključuje naša sagovornica iz ULUS-a.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare