Tupac Shakur Foto:Columbia Pictures / Entertainment Pictures / Profimedia

Gotovo tri decenije nakon nasilne smrti hiphop legende Tupaka Šakura protiv bivšeg vođe mafijaške organizacije Duejna Dejvisa podignuta je optužnica. Dejvis, znan po nadimku Kefe Di, jedan je od poslednjih svedoka te fatalne noći koja se odigrala u Las Vegasu početkom septembra 1996. godine.

I protiv Dejvisa, kome je 60 godina, podignuta je optužnica kojom se tereti za smrt jedne od najvećih i najprodavanijih rep zvezda ikada.

– Ovo je prelomni trenutak, pobeda, rekla bih. Važno je ovo za svet, za zemlju, za naš pravni sistem. Ali, u ubistvo moga brata bilo je umešano više ruku i još uvek ostaje mnogo misterije oko odlaska Tupaka – ocenila je, nakon podizanja optužnice, reperova sestra Sekiva Šakur.

Duane „Keefe D“ Davis Foto:Tanjug/Las Vegas Police Department via AP

A taj „prelomni trenutak“ bio je povod da se mnogi mediji podsete tog turobnog momenta 7. septembra 1996. kad je Lisejn Pariš Kruks, rođen u Harlemu 16. juna 1971. upucan, a šest dana kasnije izdahnuo u Las Vegasu sa samo 25 godina.

Na to kako su izgledali sati do trenutka fatalne pucnjave u Las Vegasu podsetila je agencija AP. U popodnevnim časovima 7. septembra 1996, Tupak Šakur i Sudž Najt, koji je vodio izdavačku kuću „Death Row Records“, stigli su u Las Vegas. S njima su bili Šakurova verenica Kidada Džons, ali i silni rođaci i prijatelji.

Povod za dolazak u Vegas bio je bokserski meč za titulu u teškoj kategoriji. Takmaci su bili Majk Tajson i Brus Seldon. I nešto posle pola devet uveče Šakur i Najt su zauzeli svoja mesta u prvom redu MGM grand garden arene. Ubrzo je meč počeo. I bio je gotov dva minuta kasnije jer je Tajson nokautirao Brusa Seldona.

Tupac Shakur Foto:BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Kao veliki Tajsonov prijatelj Šakur se već u 20.40 sati popeo u bokserski ring kako bi čestitao svom drugu na tituli u teškoj kategoriji, a samo desetak minuta kasnije upao je u prvi problem. Naime, Šakur, Najt i njihova pratnja počeli su u kazinu, u hotelu kraj MGM arene da se koškaju s Duejnom Dejvisom, i njegovim rođakom Orlandom „Bejbi Lejnom“ Andersonom, s kojima su se i ranije sukobljavali. Jer, Dejvis i Anderson su bili članovi krimi grupe „South Side Compton Crips“, koja je „operisala“ po Južnoj Kaliforniji. A takmac joj je bila kriminalna grupa „Mob Piru“, koju su mnogi, kako je tvrdila Policija Las Vegasa, povezivali sa Najtovom bandom “Blood”. Policija je došla do snimka nadzornih kamera koji prikazuje kako Šakur i Najt udaraju Andersona.

Isti taj Anderson, kojeg su dugo smatrali glavnim osumnjičenim za Tupakovu smrt, izgubio je život u još jednoj pucnjavi koja se desila samo dve godine kasnije.

Nešto posle 21 sat Šakur, Najt i njihova ekipa napustili su odaje MGM granda. Nije ni danas jasno šta se dešavalo u periodu između 21 i 23 sata. Zna se da je u neko vreme, zajedno s Majkom Tajsonom i Najtom, trebalo da se pojavi u Klubu 662, čiji je vlasnik bio Sudž. A ekipa oko kuće „Death Row“ se navodno, kad je napuštala MGM grand, zaustavila u obližnjem hotelu i kazinu „Lukor“, a potom su svratili i u kuću u Las Vegasu, koja je bila vlasništvo Sudža Najta.

U to vreme Duejn Dejvis je, prema navodima policije, bio u potrazi za pištoljem. Bio je to njegov čin osvete i odmazde za tuču u kazinu i hotelu.

Oko 23 časa, Tupak Šakur je bio na suvozačevom sedištu crnog BMW-a koji je Najt vozio. Bili su u blizini Las Vegas Stripa. Međutim, policija ih je zaustavila jer su preglasno puštali muziku, a ni registarske tablice nisu imali na automobilu. Šakur i Najt su se šalili sa policajcima, a s obzirom da su registarske tablice bile u gepeku, nisu dobili kaznu.

U 23.15 sati zaustavili su se na semaforu u ulici Flamingo roud i Koval lejn, što je bilo samo jedan blok dalje.

– Bili smo na putu za Klub 662. Neke dame su se dovezle do nas. Gospodin Šakur je počeo da razgovara sa njima. Nismo mogli da čujemo šta je govorio. Pretpostavili smo da ih je, najverovatnije, pozvao u klub – govorio je na sudu Malkolm Grinidž, Šakurov prijatelj koji je putovao u Las Vegas s reperom i vozio se te večeri u automobilu koji je bio odmah iza BMW-a.

Ubrzo se pored BMW-a zaustavio jedan kadilak bele boje. Duejn Dejvis je u više intervjua od smrti Šakura, ali i svojim memoarima iz 2019. godine, priznao da je bio jedan od muškaraca u tom automobilu. Policija je pre dva dana saopštila da je „sedeo na suvozačevom mestu i da je jednom od muškaraca koji je sedeo na zadnjem sedištu dao pištolj koji je prethodno nabavio“.

– Nakon što su dame odvezle, drugi automobil se zaustavio pored kola gospodina Šakura i gospodina Najta, a samo se odjednom videla ruka na zadnjem prozoru. I počela je pucnjava – posvedočio je Grinidž.

Strelac je ispalio više od deset metaka. Šakur je pogođen s četiri metka, od kojih sa dva u grudi. Najta je komad metka pogodio u glavu, ali uspeo je da preživi uz lakše povrede. Sudž Najt je, inače, dugo iza rešetaka, s obzirom da je dobio 28 godina zatvora za ubistvo iz nehata u Kaliforniji.

Oko 23.20 sati na mesto pucnjave stigli su policija i hitna pomoć. Šakur je hitno prebačen u Univerzitetski medicinski centar u Las Vegasu. Lekari su ga hitno operisali, odstranili jedno plućno krilo. Bio je na respiratoru, na odeljenju intenzivne nege. Preminuo je šest dana kasnije, 13. septembra. Imao je samo 25 godina.

Policajac Kris Kerol, prvi koji je stigao na mesto zločina te 1996. godine, pre nekoliko godina prisetio se, kako je preneo CNN, poslednjih trenutaka u životu rep zvezde.

– Pogledao me je, duboko je udahnuo i otvorivši usta samo rekao: „Jebite se“.

Bonus video: Život Tupaka Šakura

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar