Salvador Dali Foto: Roger-Viollet / Roger Viollet / Profimedia

Postoji samo jedna razlika između ludaka i mene. Ludak misli da je normalan, a ja znam da sam lud, govorio je slikar Salvador Dali.

I kad se pomisli na Salvadora Dalija obično je prva asocijacija istinska ekscentričnost, prava ekstravagancija, nedokučivost, pa i ludilo.

„Nije sasvim svoj“, takav je utisak kod običnog plebsa izazivao španski umetnik.

Salvador Dali
Salvador Dali Foto:EPA/LAMA

Jer, kako drugačije „objasniti“ čoveka koji se sebe nazivao genijem, Bogom, koji je Lenonovoj udovici Joko Ono uspeo da „zavali“ kao svoje prepoznatljive brčiće suvu travku za čak 10 hiljada dolara, koji je napravio telefon sa slušalicom od jastoga

Ili koji je sa svojom suprugom Galom pravio legendarne sedeljke ili večerinke na kojima je što razuzdanije kostimiranje gostiju bilo obavezno. A sam par bi bio odeven, u najmanju ruku, nekonvencionalno. Gala bi, umesto, šešira nosila konjsku glavu, šetali bi okolo lavića kao kućnog ljubimca, a na meniju su bile žabe, šišarke, paunovi…

„Možda nije zdravo, ali ova jela otkrivaju sva zadovoljstva koje može da iskusi čulo ukusa“, objašnjavao je Dali.

Neretko se par zbog svojih „neobičnih“ zabava nalazio na „stubu srama“. Salvadora i Galu optuživali su da prave orgije, satanistička okupljanja…

Ali, da je pokatkad umeo da bude, suprotno svojim rečima, i normalan pokazuje nova izložba u muzeju na Floridi koji nosi njegovo ime.

Salvador Dali
Salvador Dali Foto:Daniel Fallot / AFP / Profimedia

„Kod kuće sa Dalijem“ (At Home with Dali), naziv je postavke fotografija koja slavnog španskog nadrealističkog umetnika prikazuje u sasvim drugačijem svetlu, daleko od istovremeno kičastog i glamuroznog izdanja rezervisanog za javnost.

Gotovo 40 fotografija, nastalih u periodu tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, čine postavku, prenosi sajt „Dejzd dižital“.

Umesto prošlog jula, izložba se otvara tek sada, a „trajaće zauvek“, navodi se na muzejskom sajtu.

Salvador Dali
Salvador Dali Foto:Daniel Fallot / AFP / Profimedia

Fotografije umetnika u intimnim momentima, kako radi ili odmara u svom domu, sam, sa suprugom, prijateljima, od kojih su neke tako dirljive, načinili su Dalijevi prijatelji i čuveni fotografi, poput Horsta Pi Horsta, Rikarda Sansa, Melita Kasalsa, Roberta Dešarnea…

Uglavnom sve fotografije nastale su u Dalijevom utočištu na Kosta Bravi. Otkrivaju kako je zapravo izgledao privatan, tajni svet Salvadora Dalija. Onaj svet u Port Ljigatu, Kadakesu, pa čak i rodnom Figerasu. I sasvim je drugačiji Dali na ovim fotografijama.

Jedna od Horstovih fotografija tako prikazuje Dalija i njegovu suprugu Galu kako šetaju pored stena na obalama Kosta Brave. Na drugoj ona sedi kraj obale, a umetnik u stojećoj pozi drži knjigu u ruci, zagledan u more. Oboje obučeni „normalno“, daleko od onih ekstravagantnih odora u kakvima su se pojavljivali u javnosti.

Dali i Gala u Port Ljigatu Foto: TopFoto.co.uk / Topfoto / Profimedia

Prijatelji su ga slikali i dok je sam fotografisao – koga drugog do Galu među maslinjacima. Ili sa kičicom kraj slikarskog platna. Ili kako planinari katalonskim brdima.

Većina fotografija nastala je u Port Ljigatu, u umetnikovom domu. A ta kuća je za Dalija imala posebnu sentimentalnu vrednost. Možda i zato fotografije, izložene na postavci, kada ih pogledate izazivaju emocije. Na njima Dali nema razrogačene oči, ludačku ekspresiju, brčići nisu u svom savršenom izdanju, odeven je u običan džemper i pantalone, deluje tako skromno, obično, kao da je bez ikakve brige…

Salvador Dali je u morsko seoce na Kosta Bravi došao daleke 1930. godine. Očaran pejzažem i svetlom najpre je kupio ribarsku kolibu da bi je s godinama proširivao, na kraju napravivši ogroman dom, poput lavirinta, ali tako topao. I živeo je u Port Ljigatu više od četiri decenije, sve do 1982. godine. Danas je to mesto, kao uostalom i njegova rodna kuća u planinskom mestašcu Figerasu, muzej koji nosi njegovo ime.

Iako je 1968. godine, kako bi zadovoljio svoju muzu i suprugu Galu kupio i ogroman dvorac Pubol, ostao je u Portu. Gala se preselila u Pubol, a on bi je posećivao kada bi mu ona dozvolila, kazuje legenda…

– Port Ljigat je idealno mesto za moj rad. Sve tu kao da je podređeno mome delu. Vreme prolazi sporije i čini mi se kao da svaki sat ima svoju pravu dimenziju. Ima ovde i neke geološke mirnoće. Port Ljigat je jedinstveni slučaj na planeti – govorio je Dali.

A o svom tako dragocenom domu izrekao je i ove reči:

– Poput stvarne biološke strukture svaki novi puls u našem životu rađa novu ćeliju, novu sobu…

Salvador Dali
Salvador Dali Foto:- / Mary Evans Picture Librar / Profimedia

Port Ljigat nije bio, poput dvorca Pubol, oličenje „spektakla“. Ta kuća delovala je nekako ušuškano, ispunjena uspomenama, silnim tepisima, plišanim jastucima, suvim cvećem, antikvarnim nameštajem. Na jednoj od izloženih fotografija Dali se nabio maltene u peć, pišući ili crtajući, poput deteta koje se krije u kući.

„Nisam čudan. Samo nisam normalan“, takođe je za života izgovorio Salvador Dali. A na fotografijama kod kuće izgleda sasvim normalno…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar