Duško Kovačević, Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Na Beogradskom sajmu održan je danas sastanak posvećen mogućnostima organizacije Sajma knjiga na jesen, saznaje Nova.rs.

Sastanku su, prema našim saznanjima, prisustvovali predstavnici Odbora za organizaciju sajma knjiga, Beogradskog sajma, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, kao i predstavnici izdavača. Razgovor u kom su, između ostalih, učestvovali dramski pisac Dušan Kovačević u funkciji predsednika Odbora, Dejan Papić („Laguna“) ispred Udruženja izavača i knjižara Srbije, Zoran Hamović („Klio“) ispred Udruženja profesionalnih izdavača Srbije i Žarko Čigoja (“Čigoja štampa”) ispred grupe nezavisnih izdavača, protekao je uz, prema rečima naših izvora, međusobno uvažavanje i usmerenost na to da se pronađe rešenje.

– Dogovorili smo se da je najbolje da se vidimo ponovo sredinom avgusta, jer je to jedino racionalno što smo mogli u ovom trenutku. Ako se ovo čudovište od zaraze do tada smiri, napravićemo tada plan za oktobar, a ako, ne daj bože, ostane isto, da onda vidimo kakve nam se mogućnosti otvaraju – rekao je Dušan Kovačević, predsednik Odbora, nakon sastanka.

Pročitajte još:

Jedan od predloga bio je, kako saznajemo, i da se pronađe alternativa za zatvoreni prostor, da se razmišlja o mogućnosti održavanja manifestacije na otvorenom, kako bi se predupredio rizik a kontinuitet održavanja Sajma održao, ali da je ostalo da se o tome eventualno razgovara na sledećem sastanku.

– Ne treba prizivati nesreću. Za mesec i po ćemo znati da li se sve ovo smiruje ili je i dalje opasno. Sa Sajmom knjiga isto je kao i sa pozorištem, filmom i drugim oblastima. Svi radimo koliko smo u situaciji i nadamo se najboljem – zaključuje Kovačević.

Podsetimo, čelnici izdavačkih kuća okupljeni oko Udruženja izdavača i knjižara Srbije (UIKS), Udruženja profesionalnih izdavača Srbije (UPIS), kao i grupa samostalnih izdavača, uputili su nedavno zajedničko pismo Odboru za organizaciju Beogradskog sajma knjiga, JP “Beogradski sajam”, Gradu Beogradu kao osnivaču i Ministarstvu kulture, u kom su izneli četiri predloga: da se cena izlagačkog prostora snizi za 50 odsto, kao i cena ulaznica, da ulaz za učenike i penzionere bude besplatan, te da tri predstavnika izdavača uđu u Odbor sajma.

#related-news_0

Predsednik odbora Sajma knjiga Duško Kovačević podržao je ove predloge, ali je istovremeno ocenio da bi njihovo ispunjavanje odvelo Sajam u bankrot.

Većina izdavača se prijavila za Sajam knjiga, ali su učešće uslovili ispunjavanjem pomenutih zahteva.

U intervjuu za Nova.rs, direktor „Lagune“ i jedan od potpisnika zajedničkog pisma izdavača, Dejan Papić, rekao je da bi Grad Beograd mogao da nadomesti razliku u prihodima Sajma.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare