Foto: Thomas SAMSON / AFP / Profimedia

Roman francuskog pisca Ervea Le Telijea (Herve Le Tellier) "L'Anomalie" (Anomalija) jedna je od najprodavanijih knjiga u Francuskoj koja je dobila prestižnu nagradu Gonkur (Goncourt), saopštila je izdavačka kuća Galimar (Gallimard).

Le Telijeov roman je prodajom premašio delo „Les Bienveillantes“ (Dobronamerne) franko-američkog pisca Džonatana Litela (Jonathan Littell), koji je 2006. nagradjen Gonkurom i do sada bio druga najviše prodata knjiga sa tom nagradom.

Knjiga „Anomalija“ od avgusta je prodata u 633.000 primeraka, dok je roman „Dobronamerne“ prodat u 618.000 primeraka, navela je kuća Galimar.

Prvo mesto po broju prodatih knjiga sa nagradom Gonkur ostaje spisateljici Margerit Diras (Marguerite Duras). Njen roman „Ljubavnik“ je nagradjen 1984. godine Gonkurom, a prodat je u 1,63 miliona primeraka.

Le Telije nije sam očekivao takav uspeh za svoj osmi roman koji je prvobitno štampan u 12.000 primeraka.

„Anomalija“ govori o čudnom događaju, odnosno letu Pariz-Njujork koji se dogodio dva puta, sa istim putnicima i u razmaku od nekoliko meseci. Roman poseduje razne žanrove, crnog romana (roman noir), klasične književne priče i izveštaje o sudskim ispitivanjima.

Le Telije (63) je matematičar po obrazovanju, bivši novinar i predsednik književnog udruženja Ulipo (Oulipo).

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar